Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 ΙΟΥΝ 07 ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚουΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
Φιλίππου 48
58200 Έδεσσα
Τηλ.:6944161115,6944511180
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
Έδεσσα 28 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Οι εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού για την τρίτεκνη οικογένεια στην Πάτρα αποτελούν «ξαναζεσταμένο φαγητό» που προκαλεί όχι μόνο πλήρη απογοήτευση, αλλά και αποστροφή των τριτέκνων, διότι θεωρούνται πλέον ωμού εμπαιγμού συνέχεια αφού, ως γνωστό, παραπέμπουν στο 2004 όταν ο τότε κ. Καραμανλής, υποσχόταν σε οκτώ τουλάχιστον πόλεις και μέσα στην Βουλή των Ελλήνων,ότι «ως πρώτο βήμα οι γονείς με τρία παιδιά πλήρως θα εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους». Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια … το « πρώτο βήμα» δεν έγινε. Τώρα μας τάζει άλλο « μετέωρο βήμα».
Κε Πρωθυπουργέ,
Γνωρίζουμε την ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικό επίπεδο και η μνήμη μας είναι ακόμη ισχυρή, πάει πολύ, φτάνει ως εδώ ο εμπαιγμός.
Θα ήταν πιο τίμιο εάν δηλώνατε: ‘’Αγαπητοί οικογενειάρχες με τρία παιδιά σας ζητάμε συγνώμη. Αθετήσαμε την υπόσχεσή μας. Δεν έχουμε το θάρρος να λάβουμε σοβαρά μέτρα για το δημογραφικό.’’.
Οι όποιες, πλέον, δικαιολογίες για υψηλό οικονομικό κόστος δεν ευσταθούν καθότι την λύση, σας την προτείναμε.
Δεν έχετε το δικαίωμα, είναι και ανέντιμο, να επικαλούνται κυβερνητικά στελέχη σας, πιέσεις άλλης κοινωνικής ομάδος, της οποίας τους αγώνες τιμούμε και υποστηρίζουμε, για να μην υλοποιείτε την δέσμευσή σας.
Για μία ακόμη φορά σας γνωρίζουμε ότι η θέση-πρόταση των τριτέκνων είναι μία, κρυστάλλινη, τίμια και υλοποιήσιμη με το ελάχιστο δυνατό κόστος και η οποία είναι: Η άμεση ψήφιση του ακολούθου άρθρου:‘’ ΄Αρθρο 1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους……’’

Οι τρίτεκνοι γονείς δεν εκβιάζονται, δεν θα γίνουν όμηροι κανενός, δεν δέχονται να τους εμπαίζουν και πρωτίστως δεν ξεχνούν.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2007

ΑΣΠΕ
Αρ. Πρωτ. 262 Αθήνα,8/9/2004


Εξοχότατο
Κύριο Κων/νο Καραμανλή
Πρωθυπουργό

Αξιότιμε Κύριε πρωθυπουργέ,

εν όψει των όσων προτίθεσθε να εξαγγείλετε στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης και με γνώμονα πάντοτε την προτροπή σας ο πήχης να είναι ψηλά, η ΑΣΠΕ επιθυμεί να θέσει υπόψη σας τα ακόλουθα:
1. Η ΑΣΠΕ ανέκαθεν ήταν αντίθετη στο χαρακτηρισμό ως πολυτέκνων όσων έχουν τρία τέκνα,γιατί πίστευε και πιστεύει ότι όσο κατεβάζουμε τον πήχη δεν πρόκειται να υπάρξει ανατροπή της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητας και έχουμε αναλύσει τους λόγους....
.......
......
Η ΑΣΠΕ πιστεύει ότι χρειάζεται να δοθούν γενναία κίνητρα για την απόκτηση τρίτου παιδιού χωρίς τον χαρακτηρισμό ως πολυτέκνων των όσων έχουν τρία παιδιά.
........

Σχόλιο:
Είναι ένα μικρό μέρος από την επιστολή του προέδρου της ΑΣΠΕ στον κο Πρωθυπουργό Σεπ 2004.
''Ναι κε Πρωθυπουργέ ΄δοστε χρήματα αλλά μην τυχόν και πειράξετε τα προνόμιά μας.''
Να γιατί δεν τηρεί ο κος Πρωθυπουργός την υπόσχεσή του.Έχει τον κάλλιστο συμβουλάτορα.
Ενώ το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων το 1993 λέει ψέμματα και η υλοποίησή,κατά την ΑΣΠΕ ,δεν θα συμβάλει προς την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος.
Τόσοι επιστήμονες εγνωσμένου κύρους που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Επιτροπή ήταν ''άσχετοι'',ενώ η ΑΣΠΕ έχει σοβαρότατες έγκυρες προτάσεις!!!

Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γεώργιο Παπανδρέου
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
ΚΟΙΝ.: Σύλλογοι Γονέων Τριών Τέκνων
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr, Τέκνων Ελλάδας

Έδεσσα 24 Απριλίου 2007

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας εκφράσουμε την αγωνία μας και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα).

Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα(8-3-2007) αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία(3-4-07) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.

Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995–2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20– 24 ετών,που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30–34 το έτος 2005.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις και τις αμοιβές. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18% εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).

Με τα ανωτέρω δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του εκλογικού σώματος;

Η κυβέρνηση της Ν. Δ. ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της στην Βουλή των Ελλήνων δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού δεσμεύτηκε ότι οι οικογένειες με τρία παιδία θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσίασε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις. Ένας νόμος που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευση και που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, που μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..» που όμως και αυτές οι παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

Κύριε Πρόεδρε ,

Η μεγάλη οικογένεια των τριτέκνων, μελετώντας το πρόγραμμά σας για την υποστήριξη της οικογένειας, που μέχρι σήμερα έγινε γνωστό, νιώθει απογοητευμένη. Με τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει ότι θα λάβετε, ουσιαστικά οδηγείτε τα νέα ζευγάρια να μην τεκνοποιούν πέραν του 2ου τέκνου. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα υποστήριξης και μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Βασικός άξονας της οποίας και ταυτοχρόνως σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι η τρίτεκνη οικογένεια ως τον ρεαλιστικό αρχικό στόχο(σταθεροποίηση της μείωσης) για την επίλυση του προβλήματος της υπογεννητικότητας της χώρας.

Θεωρούμε αναγκαίο ακόμη και σήμερα να περιληφθεί στο πρόγραμμά σας για την οικογένεια, το δίκαιο αίτημά μας που είναι ο χαρακτηρισμός των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων.

Δεν είναι αυθαίρετο το αίτημά μας, είναι η πρώτη από τις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος(Πόρισμα 1993).

Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει δημογραφικά τη χώρα μας αλλά και θα καθορίζει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Να ενισχύσει μια Ελλάδα που χάνεται , μια Ελλάδα που θα διαθέτει σχολικά κτίρια αλλά δεν θα έχει μαθητές , που θα κτίζει ΚΑΠΗ αλλά δεν θα ακούγονται φωνές στις παιδικές χαρές .

Δηλώνουμε ότι κόμμα είναι τα παιδιά μας. Γεννήσαμε τα παιδιά για να τα ζήσουμε και όχι για να ζήσουμε από αυτά .

Σ΄ ένα κράτος όπου η οικονομική διαχείριση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός της σπατάλης αποτελεί το ζητούμενο στόχο, οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασης μας φαντάζουν ελάχιστοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από προγράμματα "γεννητικότητας" που θα αφορούν τη χώρα μας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το θεσμό της τρίτεκνης οικογένειας.

Κύριε Πρόεδρε ,

Κοιτάξτε με όραμα και τόλμη το οξύ δημογραφικό πρόβλημα και εφαρμόστε πολιτικές που πραγματικά θα το αντιμετωπίσουν, ικανοποιήστε το δίκαιο αίτημα των τρίτεκνων.

Δεν το οφείλεται σε μας, δεν το οφείλεται στα παιδιά μας. Το χρωστάμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Πέραν των πιο πάνω αναφερομένων η Π.Ε.Α ζητά συνάντηση το συντομότε-ρο μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσει και προσωπικά τα δίκαια αιτήματα των γονέων τριών παιδιών Ελλάδας.


Με ιδιαίτερη τιμή

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα

Αναγνώστου Ευτυχία Πρόεδρος Συλλόγου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Βορδός Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Γηρέας Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τσίπρας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Πουρτουλίδης Σταύρος Γραμματέας Π.Ε.Α

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Κο. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr ΚΟΙΝ.: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Έδεσσα 7 Μαΐου 2007 ΕΛΛΑΔΟΣ


ΘΕΜΑ: Προτάσεις των Συλλόγων Γονέων Τριών Τέκνων Ελλάδος

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας και να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).

Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατα-τάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξά-νονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT που δόθηκαν στη δημοσιότητα(8-3-2007) αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία(3-4-07) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.

Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005.Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις, στις αμοιβές και στο βοιωτικό επίπεδο. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποια θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας κοινωνικό – οικονομικών εμποδίων που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Όπου όμως υπάρχει σοβαρή κοινωνική πρόνοια(Γαλλία) ο δείκτης γονιμότητας ξεπερνάει πλέον τα 2 παιδιά ανά γυναίκα.

Ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων είχατε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για «ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις». Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή σας, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..».Οι οποίες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

Το 1993 η Ν.Δ με πρωτοβουλία της, συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή στην Βουλής με σκοπό την υποβολή προτάσεων-εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τα όσα, εν συντομία, αναφέρθηκαν ανωτέρω οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι: ‘’ ΄Αρθρο .. 1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες
τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή
περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή
υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.’’.

Είναι μια απόφαση που πιστεύουμε πως αντιλαμβάνεσθε και εσείς ότι θα ανακου-
φίσει δημογραφικά την χώρα μας αλλά και θα καθορίσει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να δικαιωθούν οι 200.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός τους είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εάν θέλετε να καταγραφείτε ως «ηγέτης που τηρεί τις υποσχέσεις του …..»,που αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, τότε θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην υλοποίηση της υπόσχεσής σας, χαρακτηρίζοντας την ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ.

Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα


Αναγνώστου Ευτυχία Πρόεδρος Συλλόγου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Βορδός Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Γηρέας Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τσίπρας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Πουρτουλίδης Σταύρος Γραμματέας Π.Ε.Α

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄ κα ΜΠΕΝΑΚΗ- ΨΑΡΟΥΔΑ ΑΝΝΑ
Τηλ.:6944161115,6944511180
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr ΚΟΙΝ.: Ν.Δ,ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ
Αριθ.Πρωτ.: 038 ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Έδεσσα 12 Ιουνίου 2007


ΘΕΜΑ: Πρόταση Νόμου

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας και να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).

Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT που δόθηκαν στη δημοσιότητα(8-3-2007) αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία(3-4-07) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.

Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005.Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις, στις αμοιβές και στο βοιωτικό επίπεδο. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποια θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας κοινωνικό – οικονομικών εμποδίων που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Όπου όμως υπάρχει σοβαρή κοινωνική πρόνοια(Γαλλία) ο δείκτης γονιμότητας ξεπερνάει πλέον τα 2 παιδιά ανά γυναίκα.

Το 2006 η Κυβέρνηση έφερε στην Βουλή και ψηφίσθηκε ο Ν. 3454/2006 για «ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις». Ένας νόμος, με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή της, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..».Οι οποίες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

Το 1993 η Ν.Δ με πρωτοβουλία της, συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή στην Βουλής με σκοπό την υποβολή προτάσεων-εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.

Στις 30 Μαΐου 2007 ,με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, κατατέθηκε στην Βουλή Σχέδιο Νόμου για Γονείς με Τρία Τέκνα για την ένταξή τους στις διατάξεις του ν.1910/44’’Κωδικοποίση διατάξεων περί πολυτεκνίας’’ και η οποία είναι η ακόλουθη:
Πρόταση Νόμου «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944.»
1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευ-σης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκ-πληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικο- στό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά της εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
2. Για τις διατάξεις του παρόντος συμπλήρωση ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου τους έτους αναφοράς».

Κυρία Πρόεδρε,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για την ελληνική οικογένεια και την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα, η μεγάλη οικογένεια των γονέων με τρία τέκνα παρακαλεί να επισπευθούν όλες οι διαδικασίες, προκειμένου το προταθέν Σχέδιο Νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εισαχθεί προς συζήτηση στην Βουλή των Ελλήνων με την διαδικασία του επείγοντος καθότι άπτεται σοβαρότατου εθνικού ζωτικού θέματος.

Επίσης αιτούμασθε συναντήσεως προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά, σωστά και αντικειμενικά για το ανωτέρω αίτημά μας.

Πιστεύουμε ότι είναι πλέον η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να δικαιωθούν οι 200.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.

Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε
ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
‘’ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ ΙΣΟΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ’’
Τηλ.:6948781645,6944511180
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr

Έδεσσα 18 Ιουνίου2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σας γνωστοποιούμε ότι τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα(Π.Ε.Α) ''ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ ΙΣΟΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ'' εκπροσωπούν την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, σε οποιοδήποτε τραπέζι διαλόγου ή έκφραση των επίσημων θέσεων, η δε σύνθεσή της είναι η ακόλουθη:
-Υπεύθυνος Επιτροπής Αγώνα Τριτέκνων(ΥΠΕΑΤ): Δημήτριος Γηρέας. Συντονίζει την Π.Ε.Α(Πρόεδρος Συλλόγου ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ Τηλ.: 6944511180).
-Υπεύθυνοι(σύνδεσμοι) ΜΜΕ-Τύπου(ΥΜΕΤ): Αναγνώστου Ευτυχία και Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά(Πρόεδρος Συλλόγου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ τηλ.:6947489545) και Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ τηλ.:6995096577).
-Υπεύθυνοι Οργανωτικού(ΥΠΟ): Βορδός Χρήστος(Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ τηλ.:6944944270) και Τσίπρας Κων/νος(Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ τηλ.:6944058335).
-Υπεύθυνος Πρακτικών και Γραμματειακής Υποστηρίξεως: Πουρτουλίδης Σταύρος(τηλ.:6948781645).
Δεν υφίστατο και ούτε υφίσταται στην δομή της Π.Ε.Α θέση προέδρου τριτέκνων και ως εκ τούτου οποιαδήποτε χρήση του είναι τουλάχιστον αδόκιμη, δημιουργεί σύγχυση, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Τιμούμε τους αγώνες του καθενός, που έχει συμβάλει στην προβολή του δικαίου αιτήματος των γονέων με τρία τέκνα, όμως δεν είναι δεοντολογικά ορθό και έντιμο ο αγώνας αυτός να γίνεται όχημα και να χρησιμοποιείται ως ‘’προίκα’’ από οποιονδήποτε, για την επίτευξη οιασδήποτε προσωπικής, σεβαστής κατά τα άλλα, φιλοδοξίας.
Παρακαλούμε για οποιαδήποτε ενημέρωσή σας να απευθύνεστε στα ως άνω εκλεγμένα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα που είναι ανά πάσα στιγμή στην διάθεσή σας για να παρέχουν την αναγκαία και τεκμηριωμένη άποψη-θέση που αφορά τον αγώνα των τρίτεκνων γονέων.


Τα μέλη της Π.Ε.Α


ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Τηλ.:6944161115,6944511180
FAX:23810-25670
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Γνωρίζεται ότι, στις 9 Ιουνίου 2007 , στο Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των Προέδρων Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά Ελλάδος με σκοπό την ενημέρωσή τους από τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα ‘’Τριτεκνία Ίσον Πολυτεκνία’’ για την μέχρι τώρα πορεία του αγώνα και την χάραξη-παροχή κατευθύνσεων από την Γενική Συνέλευση για την εντατικοποίηση της αγωνιστικής δράσεως.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τοποθετήθηκαν επί του δικαίου αιτήματος των γονέων με τρία τέκνα οι:
από το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής κα Χριστοφιλοπούλου Εύη,χωρίς να λάβει οποιαδήποτε δέσμευση,δήλωσε ότι την παρούσα περίοδο το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται την πρόταση των τριτέκνων και σύντομα θα γίνουν συγκεκριμένες εξαγγελίες,
από το ΚΚΕ η βουλευτής κα Νικολαϊδου Βέρα, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα των τριτέκνων για την πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους και θα συμβάλει εντός της Βουλής για την ψήφιση σχετικού νόμου,
από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δημήτριος Στρατούλης, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου στην Βουλή για πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους και
από το ΛΑΟΣ ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του ΛΑΟΣ και υποστηρίζει ανεπιφύλακτα την πλήρη εξομοίωση των γονέων με τρία τέκνα με τους πολυτέκνους.
Επίσης χαιρέτησαν την Γενική Συνέλευση ο καθηγητής κ. Αλέξιος Μητρόπουλος και ο δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Αυτιάς.
Εξέπληξε τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως η απουσία εκπροσώπου από την κυβέρ-νηση και την ΝΔ.
Η Γενική Συνέλευση με λύπη της διαπιστώνει την αδυναμία λήψεως σοβαρών αποφάσεων για υλοποίηση της δέσμευσης-υπόσχεσης του κ. Πρωθυπουργού και ότι στην παρούσα περίοδο γίνεται προσπάθεια αποπροσανατολισμού με την επιλεκτική ικανοποίηση κάποιων ανώδυνων προτάσεων χωρίς ουσιαστική δημογραφική στόχευση.
Το αίτημα των Γονέων με Τρία Τέκνα είναι ένα και μοναδικό, δίκαιο, υλοποιήσιμο και εθνικού ζωτικού ενδιαφέροντος:
ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ ΙΣΟΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ

Οι γονείς με τρία τέκνα δηλώνουν μέσα σε ενωτικό πνεύμα ότι:
Ο αγώνας τους θα συνεχισθεί και θα εντατικοποιηθεί στο προσεχές διάστημα.
Δεν θα ανεχθούν να παραμείνουν μια ομάδα που θα δέχεται αποσπασματικά παροχές με διαχωρισμούς χωρίς δημογραφική στόχευση και να την θεωρούν ευπαθή.

Κ Α Λ Ο Υ Ν
Την Κυβέρνηση να υλοποιήσει-ψηφίσει άμεσα την πρόταση νόμου που είχε κάνει ως αντιπολίτευση το 2002 ή την σημερινή πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως