Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΕΠΙΔΟΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟΣΤ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΔΕΣΣΑ 25-4-09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
58200 Φλωρίνης 4 Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
http://triteknoi-edessa.blogspot.com
Αρ.πρωτ.:024 Έδεσσα 25 Απριλίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ως Σύλλογος Γονέων με Τρία Τέκνα χαιρετίζουμε την επίσκεψή σας στην ακριτική Έδεσσα και έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να σας γνωστοποιήσουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας.Να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:συνεχή γήρανση του πληθυσμού, μείωση της παραγωγικότητας, κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νέογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας (0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του πρώην αντιπρόεδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητού της ΑΣΟΕΕ κ.Μανόλη Δρεττάκη,στην εφημερίδα ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄: Στο διάστημα της δεκαετίας 1997/98 οι μαθητές με:Έλληνες γονείς μειώθηκαν κατά 214.640 ή κατά 15,4% ενώ με αλλοδαπούς γονείς αυξήθηκαν κατά 93.040 ή κατά 438%! Το σύνολό τους αντιπροσώπευε το 2007/08 το 8,7% του μαθητικού δυναμικού της 1βαθμιας και 2βάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1997 – 2007) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20–24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκα-ετίας του 1980,προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 31–35 το έτος 2006. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας, τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.
Από στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη από 2500 έως 3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά, οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μουσειακό είδος.
Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και πάλι σε συνέδριο με θέμα ΄΄Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑЇΚΗ ΕΝΩΣΗ΄΄, που διεξήχθη στις 13 και 14 Μαρτίου 2009 και συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.
Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Αυτήν την Ελλάδα οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αν ναι τότε θα το έχετε πετύχει.Άν όχι που πιστεύουμε ότι και εσείς ανησυχείτε σοβαρά είναι πλέον καιρός το ΠΑΣΟΚ να πρω-τοστατήσει με την λήψη σοβαρών και με δημογραφική προοπτική μέτρων εντάσσοντας–συμπληρώνοντας το πρόγραμμά σας με τις δίκαιες και υλοποιήσιμες προτάσεις μας για το δημογραφικό πρόβλημα.
Ενημερωτικά ως Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Τρίτεκνων οικογενειών τα τελευταία τρία χρόνια πολλάκις έχουμε στείλει επιστολές-υπομνήματα -προσκλήσεις με τις οποίες ενημερώναμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον δίκαιο αγώνα μας και το αίτημά μας για συνάντηση με τον Πρόεδρο του κ.Γ.Παπανδρέου. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας ουσιαστικά έμειναν χωρίς ανταπόκριση. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αυτής της στάσεως.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννη-τικότητας. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Τελευταία δε, έχει αρχίσει και η αποδόμηση αυτών των ΄΄παροχών΄΄ που έχουν δοθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα(π.χ εκπαίδευση) από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα(μεταβατικές διατάξεις).
Η Πρότασή μας: -είναι εθνική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.
- είναι εφικτή, δίκαιη και υλοποιήσιμη.
- είναι συγκεκριμένη, δεν είναι αυθαίρετη αλλά έχει μελετηθεί από έγκριτους επιστήμονες και περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων,1993 και στις σχετικές προτάσεις νόμου στην Βουλή των Ελλήνων.
-εκφράζει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας μας
Είμαστε στην διάθεσή σας αλλά και των αρμοδίων οργάνων του κόμματός σας για την παροχή όλων των αναγκαίων αναλυτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρότα-σή μας είναι άμεσα υλοποιήσιμη.
Πιστεύουμε ότι στο συνέδριο του κόμματός σας,που θα διεξαχθεί,10-5-09, στην ωραία Έδεσσα των νερών να έχουμε την ευκαιρία επιτέλους να ενημερώσουμε και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να συμπεριληφθούν οι προτάσεις μας που είναι εθνικά και κοινωνικά αναγκαίες, στο πρόγραμμά σας(Τομέας Υγείας).
Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση

Μείωση Ελλήνων μαθητών, αύξηση αλλοδαπών τη 10ετία 1997-2007

Μείωση Ελλήνων μαθητών, αύξηση αλλοδαπών τη 10ετία 1997-2007

Άρθρο Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ* εφημερίδα ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄ 23-4-09

Σ'ένα άρθρο μας στην «Ελευθεροτυπία» στις 26.2.09, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), δείξαμε ότι την τριετία 2005-2007 οι θάνατοι των Ελλήνων ξεπέρασαν τις γεννήσεις από Ελληνίδες μητέρες κατά 51.000, ενώ, αντίθετα, οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες ξεπέρασαν τους θανάτους των αλλοδαπών κατά 41.000.
Η κατάσταση αυτή δεν είναι νέα. Εχει ήδη αρχίσει από τα μέσα της δεκαετίας του '90, στη διάρκεια της οποίας, όπως είναι γνωστόν, ήλθαν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικών μεταναστών (πολλοί) με τις οικογένειές τους. Τόσο τα παιδιά σχολικής ηλικίας των οικογενειών αυτών όσο και εκείνα που γεννήθηκαν εδώ γράφονται σε ελληνικά σχολεία και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Με πρότασή μου το 1994 στον τότε υπουργό Παιδείας, η ΕΣΥΕ, παράλληλα με την απογραφή του συνολικού μαθητικού πληθυσμού, συγκεντρώνει από το 1995 και μετά στοιχεία για τους μαθητές με παλιννοστούντες και αλλοδαπούς γονείς. Με βάση τα στοιχεία αυτά έχουμε εξετάσει σε πολλά άρθρα μας στην «Ελευθεροτυπία» τη μεταβολή του αριθμού των μαθητών με παλιννοστούντες, αλλοδαπούς και γηγενείς (βασικά Ελληνες) γονείς.
Οι μαθητές με παλιννοστούντες γονείς μειώνονται (από 45.000 το 1997/98 μειώθηκαν στους 21.593 το 2007/08 εξαιτίας της μείωσης των παλιννοστούντων). Για τον λόγο αυτόν, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, θα εξετάσουμε στο άρθρο αυτό μόνο τους μαθητές με γηγενείς και αλλοδαπούς γονείς.
Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα που ακολουθεί δίνουμε τον αριθμό των μαθητών με γηγενείς γονείς κατά είδος σχολείου το σχολικό έτος 1997/98, στη 2η στήλη το σχολικό έτος 2007-08 και στην 3η στήλη τη διαφορά τους ανάμεσα στα δύο αυτά σχολικά έτη. Στις στήλες του δεύτερου μέρους του Πίνακα δίνονται τα αντίστοιχα στοιχεία για τους μαθητές με αλλοδαπούς γονείς.
Μαθητές με γηγενείς και αλλοδαπούς γονείς κατά είδος σχολείου τα σχολικά έτη 1997/98 και 2007/08






Από τον Πίνακα αυτόν φαίνεται ότι στο διάστημα της δεκαετίας 1997/98 οι μαθητές με:
- Ελληνες γονείς μειώθηκαν κατά 214.640 ή κατά 15,4%. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στα γυμνάσια και ακολουθούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και τα λύκεια και τα δημοτικά. Οι διαφορές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι η μεγάλη μείωση των γεννήσεων σημειώθηκε τη δεκαετία του '80, ενώ τη δεκαετία του '90 η μείωσή τους ήταν σχετικά μικρή.

- Αλλοδαπούς γονείς αυξήθηκαν κατά 93.040 ή κατά 438%! Το σύνολό τους αντιπροσώπευε το 1997/98 το 1,4% του μαθητικού δυναμικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 2007/08 το ποσοστό αυτό εξαπλασιάστηκε και έφτασε το 8,7%. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα δημοτικά και ακολουθούν τα γυμνάσια, τα ενιαία λύκεια και τα ΤΕΕ. Η μεγάλη αύξηση στα δημοτικά σχολεία οφείλεται κυρίως στις γεννήσεις στη χώρα μας από αλλοδαπές μητέρες.

Οπως αναφέραμε στο άρθρο της 26.2.09 οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες αποτελούν γύρω στο 17% του συνόλου των γεννήσεων τα τελευταία χρόνια. Κατά συνέπεια, η τάση αύξησης των μαθητών με αλλοδαπούς γονείς στην πρωτοβάθμια και, στη συνέχεια, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα συνεχιστεί.

Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οικογενειών των μεταναστών θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι τα περισσότερα παιδιά τους θα μείνουν και θα σταδιοδρομήσουν στη χώρα μας. Είναι, επομένως, αναγκαίο να υπάρξει μια ριζική αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται για τα παιδιά αυτά, τα οποία θα πρέπει να γίνουν ισότιμοι Ελληνες πολίτες. Για τον σκοπό αυτόν θα πρέπει:

- Πρώτα απ' όλα να υπάρξει φροντίδα ώστε όλα τα παιδιά με αλλοδαπούς γονείς να τελειώνουν τουλάχιστον το γυμνάσιο. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα το πρόβλημα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών δεν τελειώνουν την κατά το Σύνταγμα 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό ισχύει περισσότερο για τα παιδιά με αλλοδαπούς απ' ό,τι με Ελληνες γονείς. Φυσικά, θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια όλα τα παιδιά να τελειώνουν όχι μόνο το γυμνάσιο αλλά και το λύκειο ή τη δευτεροβάθμια τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση (είναι υπερώριμο το αίτημα να γίνει υποχρεωτική η 12χρονη εκπαίδευση).

- Σε όλα τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, αλλά τελείωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας, θα πρέπει να δίνεται, χωρίς την καταβολή κανενός τέλους, κάρτα παραμονής στη χώρα μας αορίστου χρόνου και μετά από πάροδο ορισμένου χρόνου, να τους χορηγείται και η ελληνική υπηκοότητα. Το ίδιο, πολύ περισσότερο, ισχύει για τα παιδιά των αλλοδαπών που γεννήθηκαν και τέλειωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση στη χώρα μας, μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Τα μέτρα αυτά για τα παιδιά με αλλοδαπούς γονείς αποτελούν τμήμα μιας συγκροτημένης και μακροπρόθεσμης μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία, δυστυχώς, δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί και εφαρμοστεί στη χώρα μας.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. ΣΑΛΜΑ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΤΗΣ ΥΠΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
Τρίτη, 14 Απρίλιος 2009

Οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων οικογενειών εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση και τη σύσσωμη επίκριση ημών, για την απαράδεκτη, απεχθή, αντιδεοντολογική και πλήρους θρασύτητος στάση και αντιμετώπιση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Σαλμά απέναντι στους εκπροσώπους της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 1η Απριλίου τρέχοντος έτους στο γραφείο του εν λόγω Υφυπουργού, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Τριτέκνων και που είχε σκοπό την επικαιροποίηση του Τριτεκνικού ζητήματος.Ήταν μια συμπεριφορά που δε συνάδει με το δημοκρατικό ήθος και την ταπεινότητα , τις οποίες διατυμπανίζει η παρούσα κυβέρνηση , και με τη σεμνότητα που πρέπει να διακατέχει ένα πολιτικό πρόσωπο, έναν υπηρέτη του λαού, ιδιαίτερα όταν έχει απέναντί του εκπροσώπους μιας κατηγορίας ανθρώπων, οικογενειάρχες, που πασχίζουν ακατάπαυστα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους και που εκπροσωπούν 250.000 οικογένειες με τρία τέκνα πανελλαδικά.Η παντελής έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπο των εκλεγμένων εκπροσώπων των τρίτεκνων οικογενειών και κατ’ επέκταση προς κάθε τρίτεκνη οικογένεια, η υπεροπτική στάση, η ολοκληρωτική συμπεριφορά και το εξουσιαστικό ύφος, ενός νέου ηλικιακά και πολιτικά ανθρώπου, κρίνονται απαράδεκτα και κατά τούτο υπερβαίνουν κάθε έννοια δικαίου, ισότητος και πολιτικού ήθους, πυροδοτώντας στην ουσία τις μελλοντικές αντιδράσεις μας, διότι η ανωτέρω στάση αντανακλά την εικόνα ενός κυβερνητικού στελέχους που αγνοεί ή αδυνατεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που συμμετέχει για προοδευτική εξομοίωση της τριτέκνων με τους πολύτεκνους. Το κίνημα των τριτέκνων, που οργανώνεται έτι περαιτέρω, σε πείσμα των οποιωνδήποτε αντιξοοτήτων θα συνεχίζει να αγωνίζεται ακατάπαυστα και αγόγγυστα για την επίτευξη της υπεσχημένης πλήρους εξομοίωσης με τους πολύτεκνους και τη σαφή νομοθετική της κατοχύρωση, χρησιμοποιώντας και εξαντλώντας προοδευτικά όλα τα θεμιτά μέσα αγώνα που αρμόζουν σε μια δημοκρατική κοινωνία.Η δε πολιτεία άμεσα να επανέλθει στον ουσιαστικό διάλογο από την πλευρά της και που οφείλει να το πράξει.

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ
ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ

ΕΠΙΔΟΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΙΔΑΙΑ 11 ΑΠΡ 09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
58200 Φλωρίνης 4 Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr,
http://triteknoi-edessa.blogspot.com
Έδεσσα 11-4-09
Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,

ως Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Επαρχίας Εδέσσης επανερχόμασθε για μια ακόμη φορά προκειμένου να σας εκφράζουμε την αγωνία και την σοβαρότατη ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας. Οι ολέθριες επιπτώσεις, τις οποίες και εσείς επισημάνατε στην Βουλή των Ελλήνων κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2009, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).Οι υφιστάμενες συνέπειες από την συνεχή γήρανση του πληθυσμού, μείωση της παραγωγικότητας, κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυ-σμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νεογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων (συμπεριλαμ-βανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυ-σμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας (0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1997 – 2007) έχει μετα-τοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 31 – 35 το έτος 2006. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες και παρατηρήσεις: Το 50% των αποβολών συμβαίνουν σε γυναίκες 35 ετών και άνω, ενώ κάτω των 35 ετών οι αποβολές είναι κάτω του 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός των παιδιών που πρόκειται να αποκτήσουν. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται σοβαρά η άποψη ότι το έλλειμμα τεκνοποιήσεως των γυναικών σε μικρότερες ηλικίες θα καλυφθεί από μεγαλύτερες ηλικίες με την βοήθεια της επιστήμης.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας, τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.
Από στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη 2500-3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μου-σειακό είδος.
Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και πάλι σε συνέδριο με θέμα: Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑЇΚΗ ΕΝΩΣΗ, που διεξήχθη στις 13 και 14 Μαρτίου 2009 και συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.
Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθε-σμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

γνωρίζετε ότι το 1993 με πρωτοβουλία της Ν. Δ, και προς τιμή σας, συγκροτήθηκε στην Βουλή Διακομματική Επιτροπή με σκοπό την υποβολή προτάσεων-εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.
Ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων είχατε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για «ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις».Όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Μάλιστα τελευταία έχει αρχίσει η αποδόμηση των όποιων παροχών έχουν δοθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα(π.χ εκπαίδευση) από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα(μεταβατικές διατάξεις).
Η Πρότασή μας: -είναι εθνική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.
-είναι εφικτή, δίκαιη και υλοποιήσιμη.
-είναι συγκεκριμένη, δεν είναι αυθαίρετη αλλά έχει μελετηθεί από έγκριτους επιστήμονες και περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων,1993 και στις σχετικές προτάσεις νόμου στην Βουλή των Ελλήνων.
-εκφράζει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας μας
Είμαστε στην διάθεσή σας αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιακών οργάνων της Κυβερνήσεως σας για την παροχή όλων των αναγκαίων αναλυτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρότασή μας είναι άμεσα υλοποιήσιμη.Ενημερωτικά σας γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει κατ΄ επανάληψη σχετικές προτάσεις από το αντιπροσωπευτικό όργανο των συλλόγων τριτέκνων Ελλάδος, προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης(οι τελευταίες Σεπ και Νοε 08) χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε απάντηση.

Εάν θέλετε η Ν.Δ. και εσείς να καταγραφείτε στην ιστορία ως η πολιτική παράταξη που τηρείτε τις υποσχέσεις σας και αντιμετωπίζετε δυναμικά τα σοβαρά προβλήματα της χώρας με αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, τότε θα πρέπει να υλοποιήσετε άμεσα την υπόσχεσή σας. Είναι μια απόφαση που πιστεύουμε πως αντιλαμβάνεσθε και εσείς ότι θα δρομολογήσει σοβαρά μέτρα με δημογραφική προοπτική αλλά και θα καθορίσει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Πιστεύουμε ότι πρέπει πλέον να δικαιωθούν οι τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός τους είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.
Επίσης αιτούμασθε συναντήσεως μαζί σας,το συντομότερο, των εκπροσώπων των συλλόγων τρίτεκνων οικογενειών Ελλάδος διότι διαπιστώνουμε κάθε ημέρα ότι δεν έχετε ορθή και πλήρη ενημέρωση για το δίκαιο αίτημά μας και τους τρόπους υλοποιήσεώς του.


Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Μετά ιδιαιτέρου τιμής

Ο Πρόεδρος Η Γεν.Γραμματέας
Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΡΙΖΑ 7 ΑΠΡ 09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
58200 Φλωρίνης 4 Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
http://triteknoi-edessa.blogspot.com
Έδεσσα 6 Απριλίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

επικοινωνούμε σήμερα μαζί σας ως Σύλλογος Γονέων τριών Τέκνων Επαρχίας Εδέσσης για να σας ζητήσουμε όπως συνεχίσετε την υποστήριξη που παρέχετε τόσο εσείς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στον αγώνα μας για το χαρακτηρισμό των γονέων με τρία παιδιά ως πολύτεκνους. Πρόταση που έχει γίνει από το 1993 από έγκριτους επιστήμονες αλλά και από την Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Σήμερα είναι πλέον εθνικό ζωτικό θέμα για το οποίο, όπως τονίζει και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Μ. Δρεττάκης, έπρεπε να είχαν ληφθεί σοβαρά μέτρα από χθές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, και προς τιμή σας, το 2007 κατέθεσε πρόταση νόμου για την πλήρη εξομοίωση των γονέων με τρία τέκνα με τους πολυτέκνους. Δυστυχώς όπως δεν έγινε αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Τα στατιστικά στοιχεία τα τελευταία 10 χρόνια δείχνουν ξεκάθαρα:Οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νεογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας(0,95). Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας, τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη 2500-3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά, οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μουσειακό είδος.
Στοιχεία, που ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά και στο συνέδριο με θέμα: Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑЇΚΗ ΕΝΩΣΗ, που διεξήχθη 13 και 14 Μαρτίου 2009 και συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.

Κύριε Πρόεδρε ,

θεωρούμε δεδομένο ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε εντός και εκτός του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον αγώνα μας. Ζητούμε την ανάληψη εκ μέρους σας πρωτοβουλίας για την επανυποβολή της προτάσεως νόμου για τον χαρακτηρισμό των τρίτεκνων οικογενειών ως πολύτεκνων. Είμαστε στην διάθεσή σας για την παροχή όλων των αναγκαίων στοιχείων προκειμένου η πρότασή σας να είναι τεκμηριωμένη και πλήρης.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση