Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-5-09 ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31 ΜΑΙΟΥ 2009
Των Γονέων με Τρία Τέκνα των κατωτέρω Συλλόγων Τρίτεκνων Οικογενειών Ελλάδος

Καταγγέλλουμε,
την ασυνέπεια των λόγων και έργων τόσο της Κυβέρνησης όσο και του Πρωθυπουργού. Μετά από 5 χρόνια στην εξουσία συνεχίζουν την παραπλάνηση και τον εμπαιγμό των οικογενειών με τρία τέκνα. Χαρακτηρίζουν ΄΄μεγάλες κατακτήσεις και σοβαρά μέτρα για το δημογραφικό΄΄, τα μέχρι τώρα ληφθέντα μέτρα τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους αποπροσανατολίζουν από τον βασικό στόχο,είναι αποσπασματικά, αναποτελεσματικά και αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμων ή αποδομούνται. Και αποδεικνύεται πλέον ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ ως αντιπολίτευση, αλλά και οι προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων που είχε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες, μόνο σκοπό είχαν την υφαρπαγή της ψήφου των 250.000 τρίτεκνων οικογενειών.
Εκφράζουμε,
την αγωνία και την σοβαρότατη ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας. Οι ολέθριες επιπτώσεις, τις οποίες σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις τις έχουν επισημάνει πολλάκις στην Βουλή των Ελλήνων εν τούτοις δεν έχουν ληφθεί μέχρι τώρα σοβαρές αποφάσεις-μέτρα με δημογραφική προοπτική,παρά του ότι υπάρχουν μελέτες και υλοποιήσιμες προτάσεις από την Βουλή των Ελλήνων(1993) και έγκριτους επιστήμονες (Ανακοινώσεις στο πρόσφατο συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.΄΄Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑЇΚΗ ΕΝΩΣΗ, Μάρτιος 2009).
Δυστυχώς και αυτές τις μέρες ενώ αναμέναμε να ακούσουμε μεταξύ των άλλων τι θα πράξει η Κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της Ε.Ε για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος διαπιστώνουμε ότι ουδεμία συζήτηση-πρόταση ακούγεται για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος της υπογεννητικότητος που μαστίζει τις χώρες της Ε.Ε με πρώτη την Ελλάδα. Η σκανδαλολογία και οι κενές περιεχομένου ομιλίες καθ΄όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επικρατούν και χάνονται σοβαρές φωνές και προτάσεις για το μείζον πρόβλημα, το δημογραφικό, που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά οι χώρες της Ε.Ε.
Η Σουηδική Προεδρία δεσμεύθηκε, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Επιτρόπου Αλμούνια,ότι το θέμα της γήρανσης του πληθυσμού θα είναι από τα πιο σημαντικά στις Συνόδους των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε.

Τι θα κάνει η Κυβέρνηση στην Ευρωβουλή καθώς και τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως;
Θέλουμε συγκεκριμένη και την υπεύθυνη απάντησή τους τώρα.

Είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).Οι υφιστάμενες συνέπειες από την συνεχή γήρανση του πληθυσμού, μείωση της παραγωγικότητας, κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες γείτονες χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων και σε ορισμένους δε νομούς συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών οι θάνατοι συνεχίζουν να είναι περισσότεροι. Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας (0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Από στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη 2500-3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μουσειακό είδος.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας, τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Σε εθνικό επίπεδο:
Τον άμεσο χαρακτηρισμό των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα(μεταβατικές διατάξεις).
Η Πρότασή μας: Είναι εθνική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.Είναι εφικτή, δίκαιη και υλοποιήσιμη. Είναι συγκεκριμένη, δεν είναι αυθαίρετη αλλά έχει μελετηθεί από έγκριτους επιστήμονες και περιλαμβά-νεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων,1993 και στις σχετικές προτάσεις νόμου στην Βουλή των Ελλήνων.Εκφράζει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας μας και είναι αντίστοιχη της ομοίας προτάσεως νόμου που έχουν συντάξει και καταθέσει στην Βουλή των Ελλήνων η ΝΔ το 2002 και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007.

Στα πλαίσια της Ε.Ε:
όλες οι πολιτικές παρατάξεις που θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεσμευθούν για: Την άμεση προώθηση ή υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για την σοβαρή στήριξη της οικογένειας με τρία τέκνα και άνω.Είναι ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση μέτρων ώστε οι οικογένειες να κάνουν το 3ο τέκνο.Είναι ο πληθυσμιακός σταθεροποιητής που απαιτείται να ληφθούν σοβαρά και αποτελεσματικά μέτρα. Μεταξύ αυτών να προωθηθεί η πρόταση: Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος να είναι υπόθεση της Ε.Ε και όχι μόνο εθνική υπόθεση και να ενταχθούν-εγκριθούν άμεσα αποκλειστικά προγράμματα από την Ε.Ε για αυτόν τον σκοπό.

Οι τρίτεκνοι γονείς θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, δεν δέχονται να τους εμπαίζουν, δεν εκβιάζονται, δεν θα γίνουν όμηροι κανενός, και πρωτίστως δεν ξεχνούν και θα πράξουν ανάλογα.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ