Σάββατο 15 Μαΐου 2010

ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ 15-5-2010

ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 15-5-2010

Τρίτεκνοι: «Μας συμπιέζουν»

Διεθνής Ημέρα για την Οικογένεια σήμερα, όπως καθιερώθηκε το 1993 από τον ΟΗΕ η 15η Μαΐου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο η διεθνής κοινότητα να δείξει τη σημασία που αποδίδει στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Ωστόσο, «στη χώρα μας η πολυμελής οικογένεια με τρία τέκνα και άνω δέχεται τη σοβαρότερη επίθεση στο όνομα της αντιμετώπισης της παρούσας οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που η Ελλάδα έχει έναν από τους μικρότερους δείκτες γονιμότητος», αναφέρει η Πανελλαδική Ενωση Συλλόγων Πολύτεκνων Οικογενειών με 3 Τέκνα (ΠΕΣΠΟ3Τ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, «καταργείται το 20% των τρίτεκνων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η προτεραιότητα πρόσληψης των πολύτεκνων και τρίτεκνων εκπαιδευτικών ως ωρομίσθιων στην πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενώ έχουμε πληροφορίες ότι θα περιοριστούν σημαντικά οι μεταγραφές τρίτεκνων φοιτητών στην πόλη διαμονής τους. Ακόμα, μια τρίτεκνη μητέρα που μπορούσε να βγει στη σύνταξη ύστερα από 20 χρόνια, τώρα πια πρέπει να περιμένει μέχρι τα 65», λέει στην «Ε» ο γενικός γραμματέας της ΠΕΣΠΟ3Τ Σταύρος Πουρτουλίδης.

«Τα κοινωνικά μέτρα είναι απαραίτητα για μια οικογένεια με 3 παιδιά και άνω, διαφορετικά πώς θα τα βγάλουμε πέρα; Η κυβέρνηση, για να νομιμοποιήσει την κατάργηση των κοινωνικών μέτρων που με τόσους αγώνες έχουν θεσπιστεί, επικαλείται το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και ισονομίας, ξεχνώντας το άρθρο 21 που αναφέρεται στην αναγκαιότητα σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος· τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού», τονίζει ο κ. Πουρτουλίδης.

www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=162513

Ναυ. Καρ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΣΠΟ3Τ 13 ΜΑΙ 2010


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

Φλωρίνης 4 58200 ΕΔΕΣΣΑ Τηλ.:6944161115

e-mail:pespo3t@yahoo.gr

Έδεσσα 13 Μαΐου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΣΠΟ3Τ 13 ΜΑΙ 2010

Διεθνής Ημέρα για την Οικογένεια

Όπως γνωρίζετε, ο ΟΗΕ το 1993 με απόφασή του καθιέρωσε την 15η Μαΐου ως ημέρα για τις Οικογένειες, θέλοντας να δείξει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια, στο βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Η Διεθνής Ημέρα είναι μια ευκαιρία, τόσο σε επίπεδο κράτους, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ΜΚΟ αλλά και σε ατομικό επίπεδο, για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση με την διοργάνωση καταλλήλων δράσεων που θα προωθήσουν την καλλίτερη κατανόηση σε ζητήματα που σχετίζονται με δημογραφικές λειτουργίες, δυνατότητες, ανάγκες και προβλήματα που επηρεάζουν τις οικογένειες. Πέραν αυτών εφέτος δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην διάσταση των οικογενειών των μεταναστών και την αναγκαιότητα στήριξή τους από τις χώρες υποδοχή.

Δυστυχώς όμως για την χώρα μας τελευταία είμαστε σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτούς τους στόχους που θέτει ο ΟΗΕ. Αντί να ενισχύεται η οικογένεια και μάλιστα η πολυμελής οικογένεια με τρία τέκνα και άνω. Είμασθε μια χώρα με έναν από τους μικρότερους δείκτες γονιμότητος που απαιτούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος παρόλα αυτά η πολυμελής οικογένεια δέχεται την σοβαρότερη επίθεση στο όνομα της αντιμετώπισης της παρούσας οικονομικής κρίσης. Μέτρα που στο παρελθόν με αγώνα έχουν θεσπισθεί και είχαν κάποιο θετικό δημογραφικό αποτέλεσμα να καταργούνται εν μια νυκτί.Το παράδοξο είναι ότι ενώ με την κατάργηση αυτών των ευνοϊκών μέτρων καθιστούν δυσμενέστερη και δυσκολότερη την θέση της πολυμελούς οικογένειας, κανένα οικονομικό όφελος για το κράτος δεν προκύπτει ή στην καλλίτερη των περιπτώσεων ελάχιστο και σαφέστατα δυσανάλογο του κοινωνικού ή/και εθνικού οφέλους. Πρόσφατα παραδείγματα ψηφισθείς νόμος του Υπουργείου Παιδείας που ενώ σάρωσε ότι θετικό υπήρχε, έφτασε στο σημείο να εξισώνει το αγώνα μιας πολυμελούς οικογένειας με βεβαίωση γνώσεως Η/Υ ή/και ξένης γλώσσας. Ομοίως με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φορτώνει μέχρι και 15 χρόνια την μητέρα με τρία τέκνα και άνω χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται μέτρα προνοιακά και υποστηρικτικά αυτών των οικογενειών. Διαπιστώνουμε επίσης μια επιλεκτική εφαρμογή συνταγματικών επιταγών, καθότι κατά κόρον τονίζεται η ισότητα και ισονομία, άρθρο 4 του Συντάγματος αλλά ΄΄ξεχνιέται΄΄ από την Κυβέρνηση το άρθρο 21 για την αναγκαιότητα σοβαρών μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ αποδεικνύεται ότι η μετανάστευση, ως σοβαρή λύση για την αντικατάσταση των γενεών και του δημογραφικού προβλήματος ενός κράτους δεν είναι μπορεί να λογίζεται.

Αυτήν την ημέρα ας αναλογισθούμε όλοι μας την ευθύνη που έχουμε ως Πολιτεία, ως Κυβέρνηση και κοινωνικοί φορείς απέναντι στο βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας, την οικογένεια που είναι το μέλλον αυτής της χώρας, το πως θα το ενδυναμώσουμε και θα το επαναφέρουμε στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και δράσεων της Χώρας με τα κατάλληλα μέτρα, σωστούς θεσμούς και κίνητρα και όχι να περιθωριοποιείται.

Επαναφέρουμε το αίτημά μας που και πριν ένα χρόνο θέσαμε:

Ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη σοβαρών μέτρων που θα σηματοδοτήσουν την αρχή για ανοδική τάση του δείκτη γονιμότητος και συνακόλουθα την αύξηση του πληθυσμού.Πρόταση που την έχει κάνει από το 1993 με το ομόφωνο πόρισμά της η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αλλά και έγκριτοι επιστήμονες με αξιόλογες μελέτες τους έως σήμερα.

Η Πρόεδρος

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου

Ο Γεν.Γραμματέας

Σταύρος Πουρτουλίδης