Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Ουκ εν τω πολλώ το ευ;Γιατί η γεννητικότητα μειώνεται στις πλούσιες χώρες             H απόκτηση πολλών απογόνων φαίνεται πως δεν συμφέρει τους πλούσιους γονείς
  
Λονδίνο
Γιατί οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες αποκτούν κατά μέσο όρο λιγότερα παιδιά από ό,τι στις φτωχότερες κοινωνίες; Το φαινόμενο, γνωστό ως «δημογραφική μετάβαση» προβληματίζει εδώ και δεκαετίες τους εξελικτικούς βιολόγους.
Μια νέα διεθνής μελέτη καταλήγει τώρα στο συμπέρασμα ότι η δημογραφική μετάβαση δεν έχει εξελικτική βάση -είναι απλώς μια στρατηγική που μεγιστοποιεί την οικονομική επιτυχία των απογόνων, αφού η περιουσία μοιράζεται σε μικρότερο αριθμό κληρονόμων.
Η πτώση της γεννητικότητας που συνοδεύει την αύξηση του πλούτου μιας κοινωνίας είναι εν πολλοίς ένα παράδοξο φαινόμενο, αφού, σύμφωνα με τη θεωρία της εξέλιξης, στόχος κάθε οργανισμού είναι η απόκτηση όσο γίνεται περισσότερων απογόνων.
Σύμφωνα με μια δημοφιλή θεωρία, η μειωμένη γεννητικότητα στις πλούσιες χώρες έχει εξελικτική βάση: στις πλούσιες κοινωνίες, όπου οι γονείς έχουν περιουσία να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, η μείωση του αριθμού των απογόνων αυξάνει τον πλούτο που θα κληρονομήσουν, και αυτό, με τη σειρά του, επιτρέπει στους απογόνους να αποκτήσουν οι ίδιοι περισσότερα παιδιά. Με άλλα λόγια, η μείωση της γεννητικότητας αυξάνει μακροπρόθεσμα τον αριθμό των απογόνων.
Η νέα μελέτη
, η οποία δημοσιεύεται στο Proceedings of the Royal Society B,  δείχνει να διαψεύδει αυτή την υπόθεση. Αξιοποιώντας τα δεδομένα μιας μεγάλης μελέτης στη Σουηδία, η οποία παρακολουθεί χιλιάδες άτομα και τους απογόνους τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μείωση της γεννητικότητας δεν προσφέρει εξελικτικό όφελος, δηλαδή δεν αυξάνει μακροπρόθεσμα τον αριθμό των απογόνων.
Η ανάλυση έδειξε ότι η απόκτηση μικρού αριθμού παιδιών αυξάνει την οικονομική και κοινωνική επιτυχία των απογόνων για διάστημα έως και τεσσάρων γενεών. Παράλληλα, όμως, μειώνει ελαφρά τον συνολικό αριθμό των απογόνων σε μακροπρόθεσμη βάση.
Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι στις σύγχρονες, πλούσιες κοινωνίες υπάρχει μια σύγκρουση ανάμεσα στην ανάγκη για οικονομική επιτυχία και την ανάγκη για βιολογική επιτυχία. Αντίθετα, στις παραδοσιακές κοινωνίες των αναπτυσσόμενων χωρών, οι στρατηγικές που μεγιστοποιούν τον πλούτο τείνουν να μεγιστοποιούν και τον αριθμό των γενετικών απογόνων.

Η νέα έρευνα βασίστηκε στα δεδομένα μιας μελέτης στη Σουηδία που παρακολουθεί 14.000 άτομα που γεννήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και όλους τους απογόνους τους, μέχρι και σήμερα.
Οι ερευνητές μέτρησαν την οικονομική επιτυχία κάθε γενιάς εξετάζοντας τους βαθμούς στο σχολείο, τις εισαγωγές στο πανεπιστήμιο και το εισόδημα. Η αναπαραγωγική επιτυχία μετρήθηκε εξετάζοντας την επιβίωση μέχρι την ενηλικίωση, το γάμο πριν από την ηλικία των 40 ετών (ένδειξη επιτυχίας στην εξεύρεση συντρόφου) και τη γονιμότητα (το αριθμό των απογόνων μέχρι το 2009).
Η ανάλυση έδειξε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν σε μικρές, πλούσιες οικογένειες έτειναν να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, αυξημένη πιθανότητα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο και υψηλότερο εισόδημα. Τα οφέλη μεγιστοποιούνταν όταν η μειωμένη γεννητικότητα συνδυαζόταν με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική θέση. Επιπλέον, τα οφέλη αυτά δεν αφορούσαν μόνο τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια και τα δισέγγονα.
Αντίθετα όμως με ό,τι προέβλεπε η θεωρία, η μειωμένη γεννητικότητα δεν βρέθηκε να επηρεάζει την αναπαραγωγική επιτυχία πέρα από την πρώτη γενιά απογόνων.

«Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης είναι ότι το να προέρχεται κανείς από μια πλούσια οικογένεια καθιστά ακόμα μεγαλύτερα τα οφέλη μιας μικρής οικογένειας» σχολίασε ο Δρ Ντέιβιντ Λόσον του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Αντίθετα, οι φτωχές οικογένειες έχουν σχετικά μικρό όφελος από τη μείωση της γεννητικότητας, πιθανώς επειδή η επιτυχία των απογόνων τους εξαρτάται περισσότερο από γενικούς κοινωνικούς παράγοντες [και όχι από την περιουσία των γονιών τους]».
»Η παρατήρηση αυτή δείχνει ότι υπάρχει μια οικονομική λογική στις τάσεις αναπαραγωγής του σύγχρονου κόσμου, δεδομένου ότι η γεννητικότητα πέφτει πρώτα στα πλουσιότερα στρώματα της κοινωνίας όταν ένας πληθυσμός υφίσταται δημογραφική μετάβαση».

Low fertility increases descendant socioeconomic position but reduces long-term fitness in a modern post-industrial society
This journal is © 2012 The Royal Society
Newsroom ΔΟΛ
 

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΑΜΕ
 Τον Μάϊο και τον Ιούνιο που μας πέρασαν είχαμε έγκαιρα επισημάνει και διαμαρτυρηθεί πολλάκις για τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΠΘ, όπου:
1ον Με την εγκύκλιό του,στις 16-5-2012  κατένειμε κατά αυθαίρετο τρόπο τον αριθμό εισακτέων στις ειδικές κατηγορίες εις βάρος των τρίτεκνων (μικρότερος ο συντελεστής αναλογικά σε σχέση με πολυτέκνους και με κοινωνικά κριτήρια σε σχέση με το 2011).
2ον Στις 19-6-2012 με νέα εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας αυθαίρετα περιορίζει έτι περαιτέρω τον αριθμό των εισακτέων τριτέκνων  εντάσσοντας και τους πολύτεκνους που δεν μπορούν να λάβουν βεβαίωση από ΑΣΠΕ στην ίδια κατανομή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιτυχόντων, που ανακοινώθηκαν 27-8-2012 
δυστυχώς όχι μόνο επαληθευόμαστε αλλά και σε πολλές σχολές είναι πιο δυσμενής η αναλογία σε σχέση με τους πολυτέκνους αλλά και με αυτούς που εισάγονται  με Κοιν. Κριτήρια.

Από έναν πρώτο έλεγχο σε 84 σχολές:
Ποσοστό εισαγωγής πολυτέκνων σχεδόν το διπλάσιο από το αντίστοιχο των τριτέκνων και
Ποσοστό εισαγωγής με Κοιν. Κριτήρια σχεδόν το ίδιο με τους τριτέκνους.Ήτοι:
         Πολύτεκνοι       9% του αριθμού με γενική σειρά
         Τρίτεκνοι         5%   του αριθμού με γενική σειρά
         Κοιν. Κριτήρια 4,8% του αριθμού με γενική σειρά

Στις υπόλοιπες σχολές τα ποσοστά είναι ακόμη πιο δυσμενή για τους τριτέκνους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΜΕΑΣ ΠΛΕΟΝ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΙΣ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

 ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ;

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΕΠΘ;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2012

Πώς γήρανση επηρεάζει την ασφαλή οδήγηση


Πώς η γήρανση επηρεάζει την ασφαλή οδήγηση

Καθώς οι άνθρωποι γηράσκουν, τα πρότυπα οδήγησης αλλάζουνι. Συνταξιοδότηση, διαφορετικά προγράμματα, καθώς και νέες δραστηριότητες επηρεάζουν το πότε και προς τα πού οδηγούν. Οι περισσότεροι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οδηγούν με ασφάλεια, επειδή έχουν μεγάλη εμπειρία στο τιμόνι. Αλλά όταν εμπλέκονται σε συγκρούσεις(τρακαρίσματα), συχνότερα τραυματίζονται σοβαρά από ό, τι οι νεότεροι οδηγοί.  Μειώσεις των αντανακλαστικών λόγω γήρανσης, όπως μείωση της οράσεως, της ακοής, καθώς  και άλλες ικανότητες, όπως καταστάσεις υγείας, λήψη φαρμάκων, μπορεί να επηρεάσουν τις δεξιότητες ασφαλούς οδήγησης.

Αλλαγές στις συνήθειες οδήγησης

Όταν οι άνθρωποι συνταξιοδοτούνται, πλέον δεν οδηγούν για την εργασία. Με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μπορούν να αρχίσουν νέες δραστηριότητες, επισκέψεις  σε φίλους και τα μέλη της οικογένειας πιο συχνά, ή να πηγαίνουν περισσότερες διακοπές. Όπως και οι οδηγοί κάθε ηλικίας, χρησιμοποιούν τα οχήματά τους για να πάνε για αγορές, θελήματα, και να επισκέπτονται τον γιατρό. Η οδήγηση είναι ένα σημαντικό μέρος να παραμένουν ανεξαρτητοι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικιών 70 ετών και άνω έχουν άδειες οδήγησης. Έχουν την τάση να οδηγούν λιγότερα χιλιόμετρα από τους νεότερους οδηγούς. Αλλά, κρατούν τα διπλώματά τους περισσότερο και διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα απ΄ ότι στο παρελθόν, συχνότερα σε τοπικούς δρόμους από ότι σε αυτοκινητόδρομους. Καθώς ο συνολικός πληθυσμός γηράσκει, θα υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι οδηγοί - ιδιαίτερα γυναίκες οδηγοί - στο δρόμο.

Ένα σύνθετο έργο

Η οδήγηση είναι μια πολύπλοκη εργασία.
Απαιτεί από τους ανθρώπους να βλέπουν και να ακούν καθαρά. Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα άλλα αυτοκίνητα, τις πινακίδες και τα σήματα κυκλοφορίας και στους πεζούς.Να αντιδρούν γρήγορα στα συμβάντα. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνουν με ακρίβεια τις αποστάσεις και τις ταχύτητες και να παρακολουθούν την κίνηση και στις δύο πλευρές του οχήματος, καθώς μπροστά από αυτούς.
Είναι αναμενόμενο οι άνθρωποι να έχουν μείωση της οράσεως, σκέψης  ή σωματικών ικανοτήτων καθώς γηράσκουν. Ως εκ τούτου, οι ηλικιωμένοι οδηγοί έχουν αυξημένες πιθανότητες  από ό, τι οι νέοι  οδηγοί να έχουν προβλήματα σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης των περιπτώσεων αριστερών στροφών, αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και  οδήγησης σε διασταυρώσεις.


Συχνά λάθη

Στα συνηθισμένα λάθη των ηλικιωμένων οδηγών περιλαμβάνουνται:
• παράλειψη να δίνουν προτεραιότητα στον δρόμο,
• παράλειψη να παραμένουν στη ίδια λωρίδα κυκλοφορίας,
• Κακή εκτίμηση του χρόνου ή της απόστασης που απαιτείται για προσπερνούν.
• παράλειψη άμεσης στάσης σε ένα σήμα στοπ
• Αργή επιτάχυνση ή  οδήγηση.

Ηλικιωμένοι Οδηγοί και Συγκρούσεις(τρακαρίσματα)

Τα σφάλματα οδήγησης μπορεί να οδηγήσουν σε τροχαία ατυχήματα, τραυματισμούς και θάνατο. Ο κίνδυνος συγκρούσεων αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 75 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι λίγο πολύ περισσότερο επιρρεπείς σε  ορισμένους τύπους συγκρούσεων(ατυχημάτων) από τους άλλους οδηγούς. Οι ηλικιωμένοι οδηγοί είναι λιγότερο πιθανό να εμπλακούν σε τροχαία που συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα και την οδήγηση τη νύχτα. Αλλά είναι πιο πιθανό αυτοί οι οδηγοί να εμπλακούν σε συγκρούσεις(τρακαρίσματα):
     • Σε διασταυρώσεις(συνήθως στο όχημα που έχει χτυπηθεί),
     • Κατά το οποίο το εμπρόσθιο του ενός οχήματος χτυπά την πλευρά του άλλου οχήματος,
      • Όπου ο πιο ηλικιωμένος οδηγός εμπλέκεται και το άλλο όχημα κινείται πιο γρήγορα ή είναι σε τυφλό σημείο του ηλικιωμένου οδηγού.

Συγκρούσεις(τρακαρίσματα) Μεταξύ των πιο ηλικιωμένων οδηγών

Ευτυχώς, το ποσοστό των ατυχημάτων στους ενήλικες 65 ετών και άνω έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η έρευνα δείχνει ότι η μείωση αυτή οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της καλύτερης κατάστασης υγείας των ενηλίκων μεγάλης ηλικίας, των ασφαλέστερων αυτοκινήτων και ασφαλέστερων δρόμων. Επιπλέον, η ικανότητα των ηλικιωμένων οδηγών να ελέγχουν τον εαυτό τους - όπως να μην οδηγούν την νύκτα- και ίσως να απαιτηθεί να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι για την ανανέωση των αδειών οδήγησης, που αυτό θα βοηθήσει.
Οι περισσότεροι θάνατοι των ηλικιωμένων οδηγών σε τροχαία δυστυχήματα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά τις εργάσιμες ημέρες και εμπλέκονται και  άλλα οχήματα. Οι ενήλικες μεγάλης ηλικίας είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμό ή θάνατο σε ένα σοβαρό ατύχημα όταν είναι σωματικά αδύναμοι. Τα καλά νέα είναι ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιβιώσουν. σε σχέση με το παρελθόν.

National Institutes of Health
http://gr.mg40.mail.yahoo.com/neo/launch?.rand=7cgg0fjefjn8d

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΚΥΡΙΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΕ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ  ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

Ανακαλέστε κύριε Υφυπουργέ Εργασίας,
Κύριε Παναγιωτόπουλε
       

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Δεν μπορούσαμε να το διανοηθούμε  ότι θα ακούγαμε από τα χείλη μέλους της Κυβερνήσεως τέτοιες απαξιωτικές θέσεις για τις οικογένειες με πολλά παιδιά(τρία και άνω).Οικογένειες που τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωνα εφέτος να τιμωρούνται χωρίς έλεος διότι έχουν πολλά παιδιά.

Είναι ίδιον σοφού ανδρός και μάλιστα δημοσίου ανδρός πρώτα να ενημερώνεται σωστά και πλήρως για το έργο το οποίο πρόκειται να αναλάβει, να ακούσει τους κατά περίπτωση κοινωνικούς φορείς(εκπρόσωποι πολυτέκνων, τριτέκνων, την Ακαδημία, Πανεπιστημιακούς, Ιδρύματα κ.α) και ύστερα να εκφράζεται με σύνεση και σοφία για το πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα. Που στην περίπτωση μας είναι το
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΡΑΓΕΙ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΙΣ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΟ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΤΡΟΠΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Έχετε ζητήσει ενημέρωση από την ΕΛΣΤΑΤ καθώς και από φορείς που ασχολούνται-μελετούν το δημογραφικό πρόβλημα για 10ετίες  τι συμβαίνει πράγματι; Ποιά είναι η εξέλιξή του; Ποιές είναι οι τάσεις; Ποιούς βασικούς τομείς του Κράτους ήδη επηρεάζονται σε σοβαρότατο βαθμό(εργασιακό, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, ΄Ενοπλες Δυνάμεις);
Είναι δυνατόν να εκφράζετε τέτοιες θέσεις όταν έχουμε σε μια 10ετία μείωση του πληθυσμού κατά 1.060.752 κατοίκους;Η μείωση του πληθυσμού κατά κύριο λόγο είναι στην περιφέρει της Χώρας,μεταξύ των οποίων και στην περιφερειακή ενότητα της Καβάλας,που μειώθηκε κατά 21600 κατοίκους.
Είναι δυνατόν να μιλάτε για ΄΄καλυμπράρισμα΄΄ όταν ο δείκτης γονιμότητος της Ελληνίδος έχει κατρακυλήσει στο 1 με 1,2 όταν για την ανανέωση του πληθυσμού απαιτείται 2,1;
Είναι δυνατόν να ισχυρίζεσθε για μείωση ή και κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων όταν στην Ελλάδα μας,το ποσοστό ηλικιών 0-14 ετών είναι πλέον μικρότερο από το ποσοστό ηλικιών 65 ετών και άνω; Αντιλαμβάνεσθε εσείς και η Κυβέρνηση ότι η πηγή στερεύει; Ποιοί θα πληρώσουν τις συντάξεις και το ασφαλιστικό σύστημα αυτών που τώρα είναι στην παραγωγή(15-64 ετών) όταν ούτε σε 20 χρόνια το ποσοστό του πληθυσμού ηλικιών άνω των 65 ετών θα είναι σχεδόν 35%;

Κύριε Υφυπουργέ,

Άμεσα να ανακαλέσετε και να ζητήσετε συγνώμη από τις οικογένειες με πολλά παιδιά(τρία και άνω).
Αν πράγματι θέλει η Κυβέρνηση να λάβει σωστά και δίκαια μέτρα ας ενσκήψει τόσο στις προτάσεις μας όσο και αυτές της Ακαδημίας Αθηνών, Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών και άλλων φορέων που όπως προαναφέραμε ασχολούνται χρόνια με το δημογραφικό πρόβλημα.
Είμαστε στην διάθεσή σας όποτε θελήσετε για σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση. 

Το Δ.Σ

Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ ΕΔΕΣΣΑΣ

Υπενθυμίζουμε τα μέλη του Συλλόγου που διαμένουν στον δήμο Έδεσσας ότι μετά από συνεννόηση με Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας ο Σύλλογος θα παραλαμβάνει,στο Γραφείο του Συλλόγου από 22-8-2012(Τετάρτη) και κάθε Τετάρτη(ώρες λειτουργία του Γραφείου) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα. Μετά από αρχικό έλεγχο θα τα προωθεί στην Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας για έγκριση και εν συνεχεία εφαρμογή της απόφασης.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

Ο Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του που διαμένουν στον δήμο Έδεσσας ότι μετά από συνεννόηση με Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας θα παραλαμβάνει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα και μετά από αρχικό έλεγχο θα τα προωθεί στην Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας για έγκριση και εν συνεχεία εφαρμογή της απόφασης.
Απαιτούνται:

1.    Αίτηση του δικαιούχου. Έντυπο αιτήσεως θα υπάρχει στον Σύλλογο.

2. Έγγραφο ή δικαιολογητικό ή βεβαίωση ή άλλο ισότιμο επίσημο έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος ως τρίτεκνου: Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Καταστάσεως και από τον Σύλλογο θα δίδεται Βεβαίωση μέλους του Συλλόγου.

3. Συμβόλαιο κυριότητας της κατοικίας στο όνομα του αιτούντος ή μέλους της οικογένειας του. Εάν αυτή είναι δωρεάν παραχώρηση, να προσκομίζει Ε2 της φορολογικής δήλωσης του ιδιοκτήτη του περασμένου έτους και αν είναι μισθωμένη, θεωρημένο και σε ισχύ από την αρμόδια Δ. Ο. Υ. συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος ή μέλους της οικογένεια του.

4. Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου οικονομικού έτους καθώς και το Ε9. Εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, τότε υπεύθυνη δήλωσή τους,
θεωρημένη από την αρμόδια Δ. Ο. Υ. , ότι δεν υποβάλλεται φορολογική
δήλωση σε καμία Δ. Ο. Υ.

5. Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι η όποια αλλαγή προκύψει θα
γνωστοποιηθεί άμεσα στην Υπηρεσία μας ( π.χ. απώλεια ιδιότητας ,
μετακόμιση, αλλαγή χρήσης ακινήτου κλπ.). Εάν αυτό δε γίνει η Υπηρεσία θα
καταλογίσει στον υπόχρεο το όφελος του με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Έντυπο Υπεύθυνης δήλωσης θα υπάρχει στον Σύλλογο.

6. Όποιο άλλο δικαιολογητικό τυχόν απαιτηθεί για τη διασφάλιση των
συμφερόντων της Υπηρεσίας, σε περίπτωση που κάτι δεν προκύπτει σαφώς
από τα προηγούμενα ή για περιπτώσεις που δε μπορούν να προβλεφθούν.

Κάθε έτος θα κατατίθεται από τους δικαιούχους των μειώσεων στην Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. ΕΔΕΣΣΑΣ στις αρχές του έτους, απλή υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής των όσων έχουν δηλωθεί αρχικά καθώς και το δικαιολογητικό εκείνο που έχει συγκεκριμένη διάρκεια, που θα βεβαιώνει τη συνέχιση της ιδιοκτησίας του δικαιούχου της μείωσης. Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης θα υπάρχει στον Σύλλογο.

Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

ΕΜΕΙΣ(Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;


ΟΤΑΝ

Ανησυχούν στις  ΗΠΑ διότι έπεσε ο συντελεστής γεννήσεων στο 1,9 και το αποδίδουν στην οικονομική ύφεση που αντιμετωπίζει.
Λόγω της ύφεσης οι ΗΠΑ έχουν λιγότερα μωρά από την Γαλλία και Το Ηνωμένο Βασίλειο. Υποστηρίζει το Economist.
Πολλοί νέοι Αμερικανοί αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας λόγω της αδύναμης οικονομίας και μάλιστα επιστρέφουν 1 στους 4 στους γονείς τους για να μένουν μαζί.
Μία μεσαίου εισοδήματος οικογένεια θα ξοδέψει235.000 δολάρια/180.700 ευρώ (ή 300.000 δολάρια/ 230.000 ευρώ, αν υπολογισθεί και ο πληθωρισμός) για να μεγαλώσει ένα παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 17 ετών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας. Το ετήσιο κόστος της ανατροφής ενός παιδιού είναι μεταξύ 12.290(9.450 ευρώ) και 14.320(11.000 ευρώ) δολάρια ετησίως για μεσαίου εισοδήματος οικογένειες, σύμφωνα με την έκθεση της κυβέρνησης για το 2011.Το κόστος να είσαι γονέας, είναι απλά πάρα πολύ υψηλό για τους νέους, οι οποίοι υποφέρουν ίσως την πιο αναιμική αγορά εργασίας.

Η Ιαπωνία είναι ένα παράδειγμα που προειδοποιεί του τι μπορεί να συμβεί εάν η αμερικανική οικονομία παραμένει αδύναμη επ ‘αόριστον. Η Ιαπωνία είχε μια οικονομική ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, και ως αποτέλεσμα τώρα να αντιμετωπίζει μια δημογραφική κρίση: Ο  ιαπωνικός πληθυσμός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ένα τρίτο μέχρι το 2060, και το 40% του πληθυσμού της Ιαπωνίας αναμένεται να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.
Huffington Post | Bonnie Kavoussi Δημοσιεύθηκε: 26/07/2012 15:05 Τελευταία ενημέρωση: 27/07/2012 9:56 am  http://www.huffingtonpost.com

ΕΜΕΙΣ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 1,20 ΔΕΙΚΤΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΜΕ 500 ΚΑΙ 700 ΕΥΡΏ( ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΝΑ  ΒΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ) ΝΑ  ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ;


ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ
ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΩ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 6ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οικογενειών πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη το περασμένο Μάϊο. Στην Διακήρυξή του επιγραμματικά περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
            Επικρίνονται οι  "ιδεολογίες του κρατισμού, ατομικισμού και της σεξουαλικής επανάστασης"  που προκαλούν την  ίδια την ουσία του γάμου και της οικογένειας".
Επιβεβαιώνεται το άρθρο 16 της Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο οποίο τονίζεται ότι  η οικογένεια είναι  "η φυσική και θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας και δικαιούται της προστασίας από την κοινωνία και το κράτος. "
Οι πρόσφατες νομικές και πολιτικές αλλαγές έχουν αλλοιώσει την έννοια και η αξιοπρέπεια του γάμου, υποτιμούν τον γονικό  ρόλο, ενθαρρύνουν το  εύκολο διαζύγιο και τις γεννήσεις εκτός γάμου, προκαλούν σύγχυση στην διάκριση των φύλων, προωθούν την ασυδοσία, δημιουργούν συνθήκες για  αύξηση της παιδικής κακοποίησης, απομονώνονται οι ηλικιωμένοι, και ενθαρρύνεται η μείωση του πληθυσμού.
Απαντώντας σε αυτή την κρίση, το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οικογενειών ενέκρινε μια δέσμη αρχών  για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού και πολιτικού περιβάλλοντος το οποίο είναι συμβατό με τη ζωή, την ελευθερία και ελπίδα για το μέλλον.Η Διακήρυξη της Μαδρίτης επιβεβαίωσε ότι:

Η φυσική οικογένεια, όχι το άτομο, είναι η θεμελιώδης μονάδα της κοινωνίας.

• Η φυσική οικογένεια είναι ένα σταθερό στοιχείο της δημιουργούμενης τάξης, βαθιά ριζωμένης στην ανθρώπινη φύση. Η φυσική οικογένεια δεν μπορεί να αλλάξει σε κάποιο νέο σχήμα. Ούτε μπορεί να επαναπροσδιοριστεί από πρόθυμους κοινωνικούς μηχανικούς.

• Η φυσική οικογένεια είναι το ιδανικό, το βέλτιστο, αληθινό οικογενειακό σύστημα. Ενώ αναγνωρίζουμε τις ποικίλες καταστάσεις ζωής,όλες οι άλλες μορφές οικογένειας είναι ελλιπείς ή είναι απλώς κατασκευάσματα του κράτους.

• Κάθε νέο άτομο που έρχεται στην ζωή έχει το δικαίωμα να ζεί, να μεγαλώνει, να γεννηθεί και να μοιράζεται ένα σπίτι με τους φυσικούς γονείς του, που δεσμεύονται με γάμο. Η Άμβλωση, η ευθανασία και όλες οι μορφές που χειραγωγούν ανθρώπινες υπάρξεις είτε σε καταστάσεις εμβρύου ή νεογνού, συνιστούν ευθείες επιθέσεις για την ανθρώπινη ζωή.

• Η ανθρώπινη γήρανση και η μείωση του πληθυσμού είναι οι αληθινοί δημογραφικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Γή σε αυτόν τον νέο αιώνα. Οι κοινωνίες μας χρειάζονται περισσότερους ανθρώπους, όχι λιγότερους.

• Η φυσική οικογένεια είναι η κύρια πηγή της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και ο κύριος πυλώνας για την οποία να επιτευχθεί η υπέρβαση της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

• Η συμπληρωματικότητα των δύο φύλων είναι μια πηγή δύναμης. Οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν βαθιές βιολογικές και ψυχολογικές διαφορές. Όταν όμως ενωθούν στο γάμο, το Όλον γίνεται μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών. Οι γονείς έχουν το δικαίωμα να μορφώνουν τα παιδιά τους για το καλό τους, χωρίς παρέμβαση από το κράτος.

• Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και ότι η πολιτική κοινότητα πρέπει να σέβεται την ελευθερία του να πρεσβεύει την πίστη του, να την παραδίδει, και να αναθρέφει τα παιδιά του σύμφωνα με αυτήν.

• Μόνιμες λύσεις στα προβλήματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, αναδύονται από τις οικογένειες και τις μικρές κοινότητες. Δεν μπορούν να επιβληθούν από γραφειοκρατικές και δικαστικές αποφάσεις. Ούτε μπορούν να εξαναγκάζονται με εξωτερική δύναμη.
(Ανεπίσημη μετάφραση

The World Congress of Families (WCF) is an international network of pro-family organizations, scholars, leaders and inter-faith people of goodwill from more than 80 countries that seek to restore the natural family as the fundamental social unit and the 'seedbed' of civil society (as found in the UN Universal Declaration of Human Rights, 1948). 
Για περισσότερες πληροφορίες: World Congress of Families go to www.worldcongress.org.
PRESS RELEASE: For Immediate Release: 04 June 2012, Rockford, Illinois

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓ/ΚΑ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ

Το Δ.Σ του Συλλόγου  ενημερώνει τα μέλη του Συλλόγου που διαμένουν στον δήμο Έδεσσας ότι μετά από συνεννόηση με Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας θα παραλαμβάνει,στο Γραφείο του Συλλόγου από 20-8-2012, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα φωτοαντίγραφα. Μετά από αρχικό έλεγχο θα τα προωθεί στην Δ.Ε.Υ.Α. Έδεσσας για έγκριση και εν συνεχεία εφαρμογή της απόφασης.

Απαιτούνται:

      1.Αίτηση του δικαιούχου. Έντυπο αιτήσεως θα υπάρχει στον Σύλλογο.

      2.Έγγραφο ή δικαιολογητικό ή βεβαίωση ή άλλο ισότιμο επίσημο έγγραφο το οποίο θα αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος ως τρίτεκνου. Πρόσφατο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Καταστάσεως και από τον Σύλλογο θα δίδεται Βεβαίωση μέλους του Συλλόγου. 

      3.Συμβόλαιο κυριότητας της κατοικίας στο όνομα του αιτούντος ή μέλους της οικογένειας του.Εάν αυτή είναι δωρεάν παραχώρηση,να προσκομίζει Ε2 της φορολογικής δήλωσης του ιδιοκτήτη του περασμένου έτους και αν είναι μισθωμένη,θεωρημένο και σε ισχύ από την αρμόδια Δ. Ο. Υ. συμβόλαιο στο όνομα του αιτούντος ή μέλους της οικογένεια του.

     4. Εκκαθαριστικό εφορίας τελευταίου οικονομικού έτους καθώς και το Ε9.Εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση,τότε υπεύθυνη δήλωση,θεωρημένη από την αρμόδια Δ. Ο. Υ., ότι δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση σε καμία Δ. Ο. Υ.

     5.Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος ότι η όποια αλλαγή προκύψει θα γνωστοποιηθεί άμεσα στην Δ.Ε.Υ.Α Έδεσσας( π.χ. απώλεια ιδιότητας ,μετακόμιση, αλλαγή χρήσης ακινήτου κλπ.). Εάν αυτό δε γίνει η Δ.Ε.Υ.Α. θα καταλογίσει στον υπόχρεο το όφελος του με τις νόμιμες προσαυξήσεις. Έντυπο Υπεύθυνης δήλωσης θα υπάρχει στον Σύλλογο.

    6.Όποιο άλλο δικαιολογητικό τυχόν απαιτηθεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Δ.Ε.Υ.Α. ΕΔΕΣΣΑΣ, σε περίπτωση που κάτι δεν προκύπτει σαφώς από τα προηγούμενα ή για περιπτώσεις που δε μπορούν να προβλεφθούν.

Κάθε έτος θα κατατίθεται από τους δικαιούχους των μειώσεων στην Υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α. ΕΔΕΣΣΑΣ στις αρχές του έτους, απλή υπεύθυνη δήλωση περί μη αλλαγής των όσων έχουν δηλωθεί αρχικά καθώς και το δικαιολογητικό εκείνο που έχει συγκεκριμένη διάρκεια, που θα βεβαιώνει τη συνέχιση της ιδιοκτησίας του δικαιούχου της μείωσης. Έντυπο Υπεύθυνης Δήλωσης θα υπάρχει στον Σύλλογο.

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Δ΄ ΔΙΜΗΝΟΥ 2012


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ο.Γ.Α.

Δελτίο Τύπου Πέμπτη 9.08.2012

«Πληρωμή των Πολυτεκνικών Επιδομάτων από τον ΟΓΑ»

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Δ’ διμήνου 2012, θα καταβληθούν σε 418.325 οικογένειες, την Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012.
Η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ πραγματοποιείται με πίστωση λογαριασμού Τράπεζας ή ΕΛ.ΤΑ.
Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των
114.549.055,52 ευρώ


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΓΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΤ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Δ ΔΙΜΗΝΟΥ 2012


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Ο.Γ.Α.
Δευτέρα 6.08.2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΟΓΑ - ΜΗΝΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012»

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:
Τα οικογενειακά επιδόματα (πολυτεκνικό επίδομα, επίδομα τρίτου παιδιού,πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες, εφάπαξ παροχή και ισόβια σύνταξη) του Δ’ διμήνου 2012, λόγω μη ολοκλήρωσης των αναγκαίων διαδικασιών, θα καταβληθούν μετά τις 15 Αυγούστου 2012.
Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθήσει ενημέρωση με νεώτερη ανακοίνωση.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ