Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΥΠΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ 2012


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Πειραιάς, 29 /11 / 2013

ΔΕ Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
ΕΡΕΥΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΩΝ
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ 2012
(Περίοδος αναφοράς εισοδήματος 2011)
Κίνδυνος φτώχειας
Το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτοµο και σε 11.986 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.










Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους της χώρας έτους 201

 Λεονταρίδης Θεόφιλος

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών
Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2013
 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
 ΘΕΜΑ: “Πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους της χώρας έτους 2013″
Κύριε Υπουργέ,
Κάθε χρόνο υλοποιείται ένα πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους πολίτες (πολύτεκνες οικογένειες, παλιννοστούντες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκκλησιαστικοί φορείς) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Μεταξύ των προϊόντων που διανέμονται στις άπορες οικογένειες περιλαμβάνεται και το ρύζι.
Ενώ οι διαδικασίες διαγωνισμού και ανάθεσης του έργου έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2013 και έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διανομή του ρυζιού.
Αποτελέσματα αυτής της καθυστέρησης είναι:
1. Να μην απορροφάται σημαντική ποσότητα της φuτικής παραγωγής της χώρας μας, ιδιαίτερα μάλιστα σε μία χρονιά, όπου η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας δεν μπορεί να απορροφηθεί εξαιτίας των εισαγωγών μεγάλων ποσοτήτων ρυζιού με μηδενικό δασμό από τις χώρες της Καμπότζης και της Μυανμάρ στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Να στερούνται οι άπορες οικογένειες το ευεργέτημα της δωρεάν διανομής ρυζιού.
3. Να κινδυνεύει η χώρα μας σε μία περίοδο που έχει ανάγκη και το ένα Ευρώ να χάσει κοινοτικούς πόρους, ύψους περίπου 5.000.000 Ευρώ.
4. Να κινδυνεύει η χώρα μας να χάσει μελλοντικούς κοινοτικούς πόρους, λόγω αδυναμίας αξιοποίησης των ήδη εγκεκριμένων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω,
Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι  Ο κ. Υπουργός
1) Για ποιό λόγο δεν προχωρήσατε στην εκτέλεση του προγράμματος έως τώρα;
2) Ποιά μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να υλοποιηθεί η διανομή του ρυζιού στους απόρους μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται από τον Κοινοτικό Κανονισμό;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
Βεσυρόπουλος Φωτίου Απόστολος
Ιωαννίδης Δημητρίου Ιωάννης
Καράμπελας Δημητρίου Ιωάννης
Καρασμάνης Αθανασίου Γεώργιος
Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ
Κουτσούμπας Βασιλείου Ανδρέας
Λεονταρίδης Χρήστου Θεόφιλος
Μακρή Θεοδώρου Ευαγγέλου Ελένη
Μάρκου Δημοσθένη Αικατερίνη
Ορφανός Δημητρίου Γεώργιος
Παραστατίδης Σωκράτη Θεόδωρος
Στυλιανίδης Στυλιανού Ευριπίδης
Τσουμάνης Αχιλλέα Δημήτριος

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΩΣΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ


Γενναιόδωρες Οικογενειακές Πολιτικές προκάλεσαν την Αύξηση του Ποσοστού των γεννήσεων, αλλά πιέζουν τα δημόσια οικονομικά.Η Γαλλία αγωνίζεται για να πληρώσει την έκρηξη των γεννήσεων.
  
Με ένα μέσο όρο 2,01 δείκτη γονιμότητος , η Γαλλία μπορεί να υπερηφανεύεται για το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Ιρλανδία και, τα τελευταία χρόνια, έχει μεγάλο αριθμό γεννήσεων που δεν είχε η χώρα από το 1970. Ο δείκτης  είναι πηγή εθνικής υπερήφανης πολιτικής : Ενώ συνολικά ο πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται να μειωθεί κατά τις επόμενες δεκαετίες , στην Γαλλία αναμένεται να αυξηθεί , παρέχοντας μια πιο σταθερή ομάδα των ενηλίκων που εργάζονται για να παρέχουν υποστήριξη τόσο στους νέους όσο καις στους ηλικιωμένους .
 Η Γαλλία έχει επιτύχει μία μικρή έκρηξη γεννήσεων( baby-boom) με μερικές από τις πιο γενναιόδωρες επιδοτήσεις στην Ευρώπη για τις οικογένειες , καθώς και πρόσβαση στην παιδική φροντίδα. Οι δαπάνες για την οικογενειακή πολιτική-συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων , φοροαπαλλαγών για τους γονείς και χρηματοδότηση από το κράτος για τη στέγαση - ίση σχεδόν  με 4 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας , είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και 34 βιομηχανικές χώρες Ανάπτυξης και σχεδόν διπλάσιο από το Μ.Ο 2,2 %.
Η αύξηση του πληθυσμού της Γαλλίας είναι μια σημαντική δοκιμασία για τον σοσιαλιστή πρόεδρος François Hollande , ο οποίος πρέπει να συμβιβάσει το στόχο του για να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά με την κεντρική εκλογική υπόσχεσή του να μην εγκαταλείψει τις νέες γενιές.
Αυτό που διακυβεύεται είναι εάν η Γαλλία μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει σημαντικά τις δαπάνες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Δύσης, για ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας- που λένε οι αναλυτές ότι συνέβαλε στο υψηλό ποσοστό των γεννήσεων -όταν τρέχει το χρέος της χώρας.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γαλλίας αυξήθηκε ονομαστικά 0,5 % μεταξύ 2009 και 2012 , ενώ το χρέος της χώρας αυξήθηκε απότομα και αναμένεται να φθάσει το 93,4 % του ΑΕΠ το τρέχον έτος . Οι Κοινωνικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για τη νεολαία, τους ανέργους και τους ηλικιωμένους, προβλέπεται να ανέλθει στο 31,7 % του ΑΕΠ το τρέχον έτος, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ .Η ανεργία στην Γαλλία έχει αυξηθεί στο υψηλότερο των 15 ετών,στο 11 % .
Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Γερμανία – που έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννήσεων στην Ευρώπη, η οικονομία της είχε ρυθμό ανάπτυξης, ονομαστικό 2,7 % από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως το 2012. Το Χρέος - που ήταν αναλογικά μεγαλύτερο από αυτό της Γαλλία το 2008- έφτασε στο 81,9 % του ΑΕΠ και προβλέπεται να αρχίσει να ελαττώνεται από εφέτος. Το Βερολίνο έχει ελέγξει  την αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας, και  αναμένεται να αντιπροσωπεύσει το 26,1 % του ΑΕΠ για τρέχον έτος .Παρά  τον χαμηλό δείκτη γονιμότητος 1,4 στη Γερμανία, που σημαίνει ότι θα είναι όλο και πιο σοβαρή η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού της, για να υποστηρίξει τη γήρανση του πληθυσμού της, η Γερμανία διαθέτει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ευρωζώνη . Οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της ισχυρής ανταγωνιστικότητας και η οικονομικής ανάπτυξης, αλλά  επίσης υφίσταται η δυνατότητα από μια  συρρικνούμενη δεξαμενή της νεολαίας να καλύπτουν  θέσεις εργασίας.
Η γαλλική κυβέρνηση έχει την βεβαιότητα ότι οι προσπάθειές  της για αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης θα επιβραβευθούν, κάτι που θα συμβάλει στην βελτίωση των διαθεσίμων των ταμείων του κράτους και θα τεθεί το μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης της, σε υγιή οικονομική βάση . Αλλά πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι η Γαλλία δεν μπορεί να ξεφύγει από μια βαθύτερη αναθεώρηση του συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών προαγωγής της οικογενειακής πολιτικής.
 « Η τάση είναι σαφής, και η κατεύθυνση προβληματική », δήλωσε ο Jacques Cailloux , επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura , με έδρα το Λονδίνο . " Οι προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης να συγκρατήσει τις κοινωνικές δαπάνες δεν είναι επαρκής. "
Κατά την ανάληψη της Προεδρίας, τον Μάη του 2012 , ο κ. Ολάντ ανέλαβε την δέσμευση να υλοποιήσει δύο πράγματα : να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να επενδύσει στις μελλοντικές γενιές . Ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα μειώσει  το έλλειμμα στο 3 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2013 , σε σύγκριση με το 5,3% του 2011 . Την ίδια στιγμή , ποσό € 7.500.000.000 προορίζεται για να πληρώσει 60.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του και  ότι τα παιδιά θα πρέπει να εισάγονται στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς από την ηλικία των δύο, αντί για τριών ετών.
« Δεν μπορούμε να δεχτούμε να θυσιάσουμε τη νεολαία μας , " δήλωσε ο κ. Ολάντ , τον Δεκέμβριο του 2012.
Λιγότερο από ένα χρόνο από την εκλογή του , όμως , ο κ. Ολάντ ήταν αντιμέτωπος με μια σκληρή πραγματικότητα . Η ανεργία συνέχισε να αυξάνει ενώ τα στοιχεία του  δημόσιου ελλείμματος αυξήθηκαν  περισσότερο από ότι  αναμενόταν..
Ακόμη , η γαλλική κυβέρνηση προώθησε ένα σχέδιο για τη δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας με κρατική επιχορήγηση  για τους νέους ενήλικες με κόστος € 3,5 δισ. το χρόνο . Τον περασμένο μήνα , ξεκίνησε επίσης ένα πειραματικό σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας που εγγυάται ένα ελάχιστο μηνιαίο επίδομα ύψους περίπου € 500 για 10.000 άνεργους νέους, ένα μέτρο  που σχεδιάζεται να  συνεχισθεί τα επόμενα έτη ώστε να καλυφθούν 100.000 νέοι ενήλικες .
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος προσπάθησε να περιορίσει τα οικογενειακά επιδόματα που επωφελούνται πλούσια νοικοκυριά . Πρότεινε να περιορισθεί μια ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση,  που ίσχυε για όλες τις οικογένειες με παιδιά, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους , μόνο για τα φτωχότερα νοικοκυριά . Εξ αιτίας ισχυρής αντίδρασης των οικογενειακών οργανώσεων οδήγησαν τον κ. Hollande να καταργήσει την αρχική πρότασή του και να ρυθμίσει ώστε να υπάρχει οριακό μόνο όφελος.
Για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες , η κυβέρνηση μείωσε τις στρατιωτικές δαπάνες και τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών , κλείνοντας πρεσβείες σε διάφορες χώρες . Τα σχέδια για την κατασκευή νέων σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας και κανάλια νερού επίσης αναβλήθηκαν επ 'αόριστον .
Όταν παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 , η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι ο στόχος για έλλειμμα 3 % , το οποίο είχε ήδη εγκαταλειφθεί για το 2013 , θα πρέπει να αναβληθεί μέχρι το 2015 .
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τα δημόσια οικονομικά  και το ίδιο διάστημα να διασφαλίσουμε το Γαλλικό κράτους πρόνοιας ", δήλωσε βουλευτής των Σοσιαλιστών, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών στην Εθνοσυνέλευση και σύμβουλος του κ. Hollande
Δόκιμη μετάφραση από:
By GABRIELE PARUSSINI/ Wall Street Journal/Europe
Updated Nov. 26, 2013 3:10 a.m. ET

ΣΧΟΛΙΟΕδώ στην πατρίδα μας τι από αυτά σχεδιάζεται/γίνεται;

                                                                      ΤΙΠΟΤΕ 

                                               ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

                ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ
                ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
                ΓΗΡΑΝΣΗ ΣΤΟ 137,2
                ΔΕΙΚΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΟΣ 1,3(ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ 1,1)
                ΑΔΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΟΣ 10,5(ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ)
               ΣΧΕΣΗ ΗΛΙΚΙΩΝ 0-14/65 ΚΑΙ ΑΝΩ=0,7
               ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 2012:100,371
               ΘΑΝΑΤΟΙ 2012:116,670  ΜΕΙΟΝ=16,299

               ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΕΛΣΤΑΤ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
                      

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου

Ενίσχυση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου,
 με στοχευμένες τροποποιήσεις και βελτιώσεις υπέρ των Δικαιούχων
                                   Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2013


Με Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, τροποποιήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) με διασαφηνίσεις και βελτιώσεις υπέρ των δικαιούχων.
Συγκεκριμένα, ενισχύεται περαιτέρω το ήδη διευρυμένο Κοινωνικό Τιμολόγιο, που είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2013, με τις παρακάτω νέες τροποποιήσεις:
• Δίδεται η δυνατότητα ένταξης των Πολυτέκνων, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους ως Πολύτεκνων λόγω του γεγονότος ότι το τέταρτο παιδί παύει να θεωρείται προστατευόμενο τέκνο και εξαιτίας αυτού δεν είναι δικαιούχοι πια του ειδικού Τιμολογίου Πολυτέκνων, στην κατηγορία των Τρίτεκνων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις, δηλ. εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης.
• Γίνεται διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων στην κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων, καθώς επεκτείνεται και στους δυο συζύγους η αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων για δικαιούχους με δύο (2) μακροχρόνια ανέργους συζύγους.
• Στην κατηγορία των Τρίτεκνων λόγω διαμονής σε νησί με λιγότερους από 3100 κατοίκους, προσαυξάνεται το όριο εισοδήματος και αναπροσαρμόζεται σε 29.500 αντί για 23.500 ευρώ.
• Διευκρινίζεται σαφώς, ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν απαιτείται να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά, αλλά και στο όνομα  του/της  συζύγου.
Προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αιτούντων των κατηγοριών για τις οποίες υπάρχουν τροποποιήσεις (Πολύτεκνοι και Μακροχρόνια Άνεργοι),
καθορίζεται επανεξέταση των ήδη υποβληθεισών αιτήσεων κατά προτεραιότητα. Για τις νέες αιτήσεις ισχύουν οι καθορισμένες προθεσμίες, όπως έχουν ήδη οριστεί, ενώ τα κριτήρια και ο τρόπος ένταξης για τις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν όπως ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ!  ΠΡΟΣΟΧΗ!   ΠΡΟΣΟΧΗ!


Όσοι εκ των δικαιούχων δεν έχουν λάβει τα επιδόματα

τέκνων αν και έχουν  κάνει τις διορθώσεις στο Α21 

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ 

να προσκομίσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στον

 ανταποκριτή του ΟΓΑ, για να αποδείξουν τις αλλαγές.

Αλλιώς  δεν θα καταβληθούν τα επιδόματα.

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟ ΜΙΚΡΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟΙ ΚΗΠΟΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ.ΕΔΩ ΠΟΤΕ;


  
Ένας ανοιχτός πόλεμος εναντίον των μικρών ιδιόκτητων κήπων έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.Με διάφορες αφορμές, δημοτικές αρχές σε διάφορα σημεία της χώρας εξαναγκάζουν τους πολίτες να διαλύσουν τους μικρούς ιδιόκτητους κήπους των σπιτιών τους.
Αν και καμία επίσημη αρχή δεν αναφέρει ανώτερες κυβερνητικές διαταγές για το «ξήλωμα», αυξάνονται και πληθύνονται οι αντιδράσεις απέναντι στους νέους διατροφικούς νόμους, τους οποίους όλοι πλέον υποπτεύονται για την νέα κατάσταση που δημιουργείται.
Όλο και περισσότερα είναι τα περιστατικά στα οποία οι δημοτικές αρχές με διάφορες αιτιολογίες αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες μικρών κήπων να τους καταστρέψουν, να τους μεταφέρουν, ή ακόμα και να τους σμικρύνουν.
Ο Καρλ Τρικάμο, στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι, πρέπει σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές να ξεριζώσει τον κήπο μπροστά από το σπίτι του, επειδή παραβιάζει «τα μίνιμουμ στάνταρ εξωτερικής εμφάνισης» που θέτει η πόλη, τα οποία απαιτούν οι ιδιόκτητοι κήποι να βρίσκονται όπισθεν και όχι εμπρός της οικίας!
Ο δήμος της πόλης του Ορλάντο επέβαλλε πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε επιπλέον ημέρα που το ζεύγος Χέλβενστον θα κράταγε τον λαχανόκηπό του. Ο δήμος έδωσε διορία στο ζεύγος να ξεριζώσει τον κήπο του σπιτιού του, με αιτιολογία ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη «δημιουργία αγροτικών ζωνών εντός κατοικήσιμων περιοχών» και, όπως στο Φέργκιουσον, τη δημιουργία κήπων στο μπροστινό μέρος των κατοικιών. Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου ότι η διορία δεν υπόκειτο σε άνωθεν κυβερνητική εντολή, όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι βλέπουν τις τοπικές αρχές να έχουν επιδοθεί σε μία προσπάθεια διάλυσης των μικρών ατομικών κήπων. Το ζεύγος Χέλβενστον κινήθηκε νομικά και δικαιώθηκε με δικαστική απόφαση της 14ης Ιανουαρίου 2013. (Πάλι καλά!)
Σε πολλές περιπτώσεις, οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν τελείως παράλογα τοπικά νομοθετήματα (για τα οποία είναι γνωστές κάποιες πολιτείες των Η.Π.Α), όπως για παράδειγμα, έναν νόμο στη Φλόριντα ο οποίος προϋποθέτει ότι ο κήπος δεν θα καταλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη του
 25% των συνολικών τ.μ. της οικίας που τον φιλοξενεί.
Αυτές βέβαια οι δικαιολογίες που έρχονται με τη μορφή κάποιων περίεργων και ως επί το πλείστον ξεχασμένων νόμων -όταν αυτοί υπάρχουν, γιατί έχουν γίνει και παρατυπίες όπως στην υπόθεση Χέλβεστον-, δεν είναι παρά η αρχή της προσπάθειας συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής σε λίγες εταιρίες και μονάδες.
Κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, στις Η.Π.Α. το κράτος προωθούσε την ιδέα ανεξάρτητης γεωργικής παραγωγής, ακόμα και εντός των πόλεων, ως «πατριωτικό καθήκον». Τώρα, που τα εταιρικά συμφέροντα «μυρίστηκαν αίμα», φαίνεται ότι ακόμα και ένας απλός λαχανόκηπος αποτελεί πρόβλημα, και θα πρέπει να ξηλωθεί, με νόμους που υπάρχουν ή και που …εφευρίσκονται εκείνη την ώρα.

Με δεδομένο τον Νόμο S510 του 2011, η δυνατότητα ανεξάρτητης αγροτικής παραγωγής από αυτόνομους καλλιεργητές αρχίζει πλέον να αμφισβητείται ευθέως. Η προσπάθεια συγκεντροποίησης της αγροτικής παραγωγής σε λίγες συγκεκριμένες εταιρίες,
 απειλεί ευθέως την ελευθερία στην γεωργική καλλιέργεια, όχι μόνο στις Η.Π.Α. αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος S510 για τον τρόπο παραγωγής και διανομής των παραγόμενων προϊόντων, είναι τόσες πολλές, ώστε είναι θεωρητικά αδύνατον να καλυφθούν από έναν μικρό ανεξάρτητο καλλιεργητή. Με κύρια αιτιολογία την «ασφάλεια» της γεωργικής παραγωγής, τα κέντρα αποφάσεων, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελέγχονται ή/και επηρρεάζονται άμεσα από τις πανίσχυρες εταιρίες του χώρου, έχουν ως άμεσο στόχο την επιβολή χρησιμοποίησης συγκεκριμένων ποικιλιών, ως επί το πλείστον μεταλλαγμένων, συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων και αυξητικών αντιβιοτικών, συγκεκριμένων βέβαια
εταιριών.
Η νομοθεσία, τόσο στις Η.Π.Α. όσο και σταδιακά στην Ευρώπη, κινείται προς την κατεύθυνση της ολιγοπώλησης της αγοράς, αφού οι όλο και αυστηρότερες προδιαγραφές για καθαρότητα, νεότητα και τρόπου παραγωγής των προϊόντων φωτογραφίζουν ουσιαστικά τα βιομηχανικά προϊόντα και μόνο αυτά. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η δύναμη και η επιρροή μεγάλων πολυεθνικών προς τους διαμορφωτές αντίστοιχων νόμων και αποφάσεων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις Η.Π.Α.
Για τις εξαρτώμενες από τα κορπορατικά συμφέροντα κυβερνήσεις, το μερίδιο του 53% στην παγκόσμια αγορά σπόρων που κατέχουν τρεις πολυεθνικές, η Μonsanto, Syngenta και DuPont φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό.
Τα δύο ευρωπαϊκά σχετικά προσχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας το2012, προσχέδια του Κανονισμού ο οποίος αναμένεται τον Μάρτιο του 2013, κινούνται εντός των αντίστοιχων με τον Νόμο S510 πλαισίων, θέτοντας ασφυκτικά πλαίσια για τους ανεξάρτητους γεωργούς και βιοκαλλιεργητές, σε επίπεδο κόστους παραγωγής, προδιαγραφών «ασφαλείας», πιστοποίησης και εγγραφής τους (οι οποίες φωτογραφίζουν κυριολεκτικά τα βιομηχανικά και μόνο προϊόντα), αλλά και γραφειοκρατίας.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Νέες Αντιστοιχίες Πανεπιστημιακών Τμημάτων 2013

ΦΕΚ 2910 ΝΟΕ 2013   Αριθμ. 168761/Β1 ΑΔΑ: ΒΛ1Γ9-Μ0Α
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
1. α. της παρ.6 του άρθρου 34 του ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (Φ.Ε.Κ. 193 Α΄).
β. του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Φ.Ε.Κ. 98 Α΄).
2. Το υπ’ αριθμ. 12433/18.10.2013 έγγραφο του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων προς το Συμβούλιο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με τις αντιστοιχίες των Τμημάτων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
3. Τη γνώμη της Ολομέλειας της Α.ΔΙ.Π. που ελήφθη στην υπ’ αριθμ. 109/31.10.2013 συνεδρίαση της και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με το υπ’ αριθμ. 2746/04.11.2013 έγγραφο του Προέδρου της Αρχής.
4. Το γεγονός ότι από την έκδοση της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1 
Αντίστοιχα τμήματα
Αντίστοιχα θεωρούνται μεταξύ τους τα αναφερόμενα εντός της ίδιας παραγράφου λειτουργούντα πανεπιστημιακά τμήματα ως ακολούθως:
1. «Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και «Ελληνικής Φιλολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
2. «Ιστορίας και Αρχαιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Ιστορίας και Εθνολογίας» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και «Ιστορίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου (για τα τρία τελευταία μόνο για την κατεύθυνση ιστορίας).
3. «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και «Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
4. «Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Φιλοσοφίας» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
5. «Ψυχολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
6. «Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. «Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
8. «Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
9. «Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
10. «Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11. «Κοινωνικής Θεολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
12. «Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
13. «Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία» του Πανεπιστημίου Πατρών, «Παιδαγωγικού Νηπιαγωγών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, «Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
14. «Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και «Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
15. «Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Θεσ/νίκης και Σερρών), του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
16. «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
17. «Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
18. «Κοινωνιολογίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
19. «Κοινωνικής Πολιτικής» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και εισαγωγική κατεύθυνση «Κοινωνικής Διοίκησης» του Τμήματος «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
20. «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Πολιτικών Επιστημών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εισαγωγική κατεύθυνση «Πολιτικής Επιστήμης» του Τμήματος «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, «Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, «Πολιτικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Κρήτης και «Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
21. «Οικονομικών Επιστημών» ή «Οικονομικής Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
22. «Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και «Διοίκησης Επιχειρήσεων» του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
23. «Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και «Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
24. «Ναυτιλιακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και «Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
25. «Χημείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
26. «Φυσικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
27. «Μαθηματικών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και εισαγωγικές κατευθύνσεις «Μαθηματικών» των Τμημάτων «Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης και «Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
28. «Στατιστικής Ασφαλιστικής Επιστήμης» του Πανεπιστημίου Πειραιώς και εισαγωγική κατεύθυνση «Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών» του Τμήματος «Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
29. «Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, «Πληροφορικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «Επιστήμης Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Κρήτης, «Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και «Πληροφορικής και Τηλεματικής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
30. «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και «Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών» του Πανεπιστημίου Πατρών.
31. «Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής» των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων, «Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών» του Πολυτεχνείου Κρήτης, «Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και «Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
32. «Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, και «Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών» του Πανεπιστημίου Πατρών.
33. «Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
34. «Χημικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
35. «Μηχανικών Περιβάλλοντος» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πολυτεχνείου Κρήτης.
36. «Επιστήμης των Υλικών» του Πανεπιστημίου Πατρών και «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.
37. «Αρχιτεκτόνων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
38. «Πολιτικών Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
39. «Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
40. «Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
41. «Θεατρικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
42. «Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Πανεπιστημίου Πατρών(Αγρίνιο) και Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
43. «Γεωπονίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» και «Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών», «Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος» και «Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μόνο για τις αντίστοιχες κατευθύνσεις.
44. «Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Γεωπονίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (μόνο για την κατεύθυνση «Αγροτικής Οικονομίας» του τμήματος) και «Αγροτικής Ανάπτυξης» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
45. «Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Γεωλογίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
46. «Γεωγραφίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
47. «Ιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
48. «Οδοντιατρικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
49. «Νοσηλευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
50. «Φαρμακευτικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.
51. «Κτηνιατρικής» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
52. «Βιολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
53. «Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και «Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
54. «Σλαβικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και «Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Άρθρο 2 
Μη αντίστοιχα τμήματα
Μη αντίστοιχα θεωρούνται τα παρακάτω λειτουργούντα πανεπιστημιακά τμήματα:
1. «Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. «Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
3. «Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
4. «Μουσικών Σπουδών» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
5. «Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
6. «Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
7. «Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
8. «Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
9. «Κινηματογράφου» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
10. «Μουσικών Σπουδών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
11. «Θεάτρου» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
12. «Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
13. «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
14. «Στατιστικής» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
15. «Βιοτεχνολογίας» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
16. «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
17. «Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
18. «Δημόσιας Διοίκησης» του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
19. «Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
20. «Ψηφιακών Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
21. «Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
22. «Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
23. «Μηχανικών Επιστήμης Υλικών» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
24. «Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
25. «Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων» του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο).
26. «Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών» του Πανεπιστημίου Πατρών (Αγρίνιο).
27. «Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
28. «Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
29. «Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής» του Πανεπιστημίου Αιγαίου
30. Εισαγωγική κατεύθυνση «Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Τμήματος «Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών» του Πανεπιστημίου Κρήτης.
31. «Μηχανικών Ορυκτών Πόρων» του Πολυτεχνείου Κρήτης.
32. «Μεσογειακών Σπουδών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
33. «Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
34. «Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
35. «Επιστημών της Θάλασσας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
36. «Περιβάλλοντος» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
37. «Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας» του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
38. «Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
39. «Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
40. «Τεχνών Ήχου και Εικόνας» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
41. «Μουσικών Σπουδών» του Ιονίου Πανεπιστημίου.
42. «Ειδικής Αγωγής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
43. «Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
44. «Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
45. «Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
46. «Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Άρθρο 3 
Έναρξη Ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Μαρούσι, 7 Νοεμβρίου 2013
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Την Απόφαση Αριθμ. 168488/Ε5 7 ΝΟΕ 2013 ΑΔΑ: ΒΛ119-ΧΑΞ για τις αντιστοιχίες των Τμημάτων ΤΕΙ λόγω της μεγάλης έκτασης είναι ανηρτημένη στο: http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%9B119-%CE%A7%CE%91%CE%9E