Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΕΠΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Το ακόλουθο υπόμνημα δόθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων στις 8-7-08


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
582 00 Φιλίππου 48 ΄Εδεσσα
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_pea@yahoo.gr,
triteknoi_edessa@yahoo.gr
http://www.triteknoi-edessa.blogspot.com

ΕΠΙΔΟΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΥΠΕΠΘ:

‘’Θέματα προσωπικού Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και άλλες διατάξεις’’

Αξιότιμη κα Πρόεδρος,
Αξιότιμοι κκ Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων,

Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε τόσο εσάς όσο και όλους τους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων που αποδεχθήκατε το αίτημά μας για ακρόαση και κατάθεση προτάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Τρίτεκνων οικογενειών επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας. Αυτές οι προτάσεις-θέσεις μας είναι προτάσεις και της Γενικής Συνελεύσεως των Προέδρων των 45 και πλέον συλλόγων που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα.
Κατ΄ επανάληψη προσπαθήσαμε στο παρελθόν να τύχουμε ακροάσεως από τον κ. Υπουργό Παιδείας προκειμένου να τον ενημερώσουμε για τα δίκαια αιτήματά μας, και ίσως η σημερινή μας παρουσία να μην ήταν αναγκαία,πλην όμως δεν κατέστη δυνατόν μέχρι τώρα και δεν γνωρίζουμε τους λόγους.
Σήμερα το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, είναι πλέον εθνικό ζωτικό θέμα και η αναγκαιότητα για λήψη σοβαρών και με δημογραφική προοπτική μέτρων είναι πρόδηλα επιβεβλημένη και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Σοβαρότατες επιπτώσεις ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται:
- στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με τον κίνδυνο για κατάρρευση καθότι έχουμε ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Για την χώρα μας, όπως παρουσίασε και ο κ. Πρωθυπουργός στην Βουλή των Ελλήνων η σχέση είναι 1,75 προς 1 όταν για ένα υγιές σύστημα πρέπει να είναι 4 προς 1., άμυνα, κοινωνική ευημερία, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
- στην συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- στην μείωση της παραγωγικότητας.
- στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- στην οικονομική ύφεση.
Δεν είναι αυθαίρετο το αίτημά μας, είναι η πρώτη από τις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος(Πόρισμα 1993).Έκτοτε λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα χωρίς δημογραφική στόχευση. Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων.
Δυστυχώς όμως παρά τις εκκλήσεις μας αλλά και τις αναφορές , τα υπομνήματα , τόσο της Π.Ε.Α.Τ όσο και της Συντονιστικής Επιτροπής Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών δεν προέκυψε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα-ρύθμιση. Απεναντίας από την μελέτη του παρόντος σχεδίου νόμου κανένα μέτρο για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς δεν λαμβάνετε και μάλιστα διαπιστώνουμε πλήρη απαξίωση προς την μεγάλη οικογένεια των γονέων με τρία παιδιά.Οι τρίτεκνοι δεν είναι ικανοί για πρόσληψή τους για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους πολυτέκνους;
Με την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τις διατάξεις του παρόντος νόμου οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί είναι ουσιαστικά σε ομηρία και περιφέρονται από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο μακριά από το σπίτι τους και συνήθως σε αναγκαστική “διάσταση” και χωρίς προοπτική.
Η βασική μας πρόταση είναι:
Σε όλα τα θεσμικά κείμενα του ΥΠΕΠΘ που προβλέπονται παροχές-διευκολύνσεις κ.α να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια-προϋποθέσεις για τους γονείς και τέκνα τριτέκνων με αυτά των πολυτέκνων.
Όπου από την εφαρμογή κάποιας διατάξεως πιθανώς επέρχεται σοβαρή ανατροπή λειτουργία ενός φορέα είναι δυνατή η σταδιακή εφαρμογή αυτής της συγκεκριμένης διατάξεως.
Ενδεικτικά ορισμένα από τα θέματα που σοβαρά επηρεάζουν και αφορούν την μεγάλη οικογένεια των τρίτεκνων και απαιτείται η άμεση επίλυσης τους, είναι:
-Ο μόνιμος διορισμός των τρίτεκνων εκπαιδευτικών με τις ίδιες διατάξεις (κριτήρια-προϋποθέσεις)που ισχύουν για τους πολυτέκνους καθότι με την παρούσα κατάσταση περιφέρονται επ’ αόριστον από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο μακριά από το σπίτι τους και συνήθως σε αναγκαστική “διάσταση”. Δύναται να εφαρμοσθεί σταδιακά(με ποσοστό τουλάχιστον 30% επί του συνόλου των προσλήψεων από εφέτος), μέχρι εξομοιώσεώς τους με τους πολυτέκνους.
-Το ποσοστό 20% που ισχύει επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων από τον ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ να ισχύσει και επί των εκάστοτε προσλαμβανομένων από τον ΠΙΝΑΚΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ.
-Να ισχύουν οι ίδιες διατάξεις για τους τρίτεκνους εκπαιδευτικούς που ισχύουν για τους πολυτέκνους για θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων, μετακινήσεων.
-Υπάρχουν φορείς της εκπαίδευσης που δεν περιλαμβάνουν τους τριτέκνους ως ειδική κατηγορία για τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων(όπως στην Σιβιτανίδειο Σχολή προκήρυξη Αριθ. Πρωτ.: 5903/ 6-5-2008).
-Ένταξη στις ίδιες διατάξεις που ισχύουν για τους πολυτέκνους των γονέων με τρία τέκνα και τα τέκνα αυτών για παροχή υποτροφιών από το ΙΚΥ.
-Να επεκταθεί και στους γονείς και τέκνα τριτέκνων η ισχύς των διατάξεων(Εγγραφές, δίδακτρα κλπ) που ισχύουν για τους πολυτέκνους όσον αφορά την φοίτησή τους στα ΙΕΚ που εποπτεύονται-ανήκουν από το ΥΠΕΠΘ.
-Διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας των τρίτεκνων εκπαιδευτικών που έχουν ανήλικα τέκνα και μάλιστα στην προσχολική και βασική εκπαίδευση.
-Μετεγγραφές φοιτητών:
=Δυνατότητα μετεγγραφής τέκνου που το 1ο τέκνο είναι άνω των 26 ετών.
=Από τα ΤΕΕ Β΄ Κύκλου
Ελπίζουμε ότι οι προτάσεις μας αυτές θα τύχουν αναλόγου αποδοχής και θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις από τον κ. Υπουργό στο προς συζήτηση σχεδίου νόμου.

Η Υπεύθυνη Συντονισμού Ο Γεν. Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: