Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΣΠΟ3Τ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ  ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

(ΑΠΟΦΑΣΗ 125/2010 ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ) 

Φλωρίνης 4   58200  ΕΔΕΣΣΑ   Τηλ.:6944161115

e-mail:pespo3t@yahoo.gr 

                                         Έδεσσα   7 Ιουλίου   2010          

 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

 Η Πανελλαδική Ένωση Συλλόγων Πολύτεκνων Οικογενειών με Τρία Τέκνα  που εκπροσωπεί συλλόγους γονέων τριών τέκνων, επικοινωνεί μαζί σας  για μια ακόμη φορά προκειμένου να σας εκφράσει την έντονη ανησυχία, αγανάκτηση και απογοήτευση  των οικογενειών με τρία τέκνα για την σκληρή και άδικη αντιμετώπισή τους από το  ΥΠΕΠΘ.Δυστυχώς συνεχίζετε την κατάφωρη αδικία σε βάρος των τρίτεκνων οικογενειών επιχειρώντας, την μόνη εναπομένουσα ουσιαστική παροχή για τις τρίτεκνες οικογένειες, να την περιορίσετε αν όχι να την καταργήσετε επικαλούμενη έωλες δικαιολογίες αποπροσανατολιστικές και εν πολλοίς αστήρικτες.   

Η ύπαρξη σωστών, δίκαιων και με την αναγκαία κοινωνική ευαισθησία κανόνων και μέτρων συμβάλλουν θετικά και κατά τον καλύτερο τρόπο στη σωστή ανατροφή και μόρφωση των παιδιών και αυριανών σωστών και ενημερωμένων πολιτών που την παρούσα δύσκολή περίοδο είναι ακόμη περισσότερο αναγκαίο και επιτακτικό. Η πολυμελής οικογένεια, με τρία τέκνα και άνω,  συμβάλλει τα μέγιστα πέραν των άλλων και στην προσπάθεια  αντιμετώπισης  του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Αυτή η οικογένεια όμως χρειάζεται και την υποστήριξη της Πολιτείας με στοχευόμενα μέτρα που δίνουν προοπτική. Είναι αδιανόητο να θεσπίζονται κάποια θετικά μέτρα και με οποιαδήποτε αλλαγή κυβέρνησης - ακόμη και υπουργού – να αναιρούνται ή και να καταργούνται ακόμη με διάφορα προσχήματα.

Η επιταγή του Συντάγματος ότι «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» (άρθ. 21 παρ.5),, είναι σαφέστατη και  εξ ίσου ισχυρή με τα άλλα άρθρα (άρθρ. 4 παρ.1), αν όχι ισχυρότερη. Η Κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει σοβαρά μέτρα δίνοντας ταυτόχρονα και ισχυρά κίνητρα, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος  καθότι η χώρα μας έχει από τους χαμηλότερους δείκτες παγκοσμίως. Οι επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι εμφανείς, σοβαρότατες, και επηρεάζουν βασικούς τομείς της χώρας όπως ασφαλιστικό σύστημα, στελέχωση Ε.Δ, μείωση μαθητικού δυναμικού κυρίως στην περιφέρεια, υπέρογκη αύξηση δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, μείωση εργατικού δυναμικού, σοβαρή διαφοροποίηση του εθνικού και κοινωνικού ιστού κ.α.

Μετά την άδικη αντιμετώπιση του τρίτεκνου  εκπαιδευτικού γονέα με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από την Βουλή των Ελλήνων, το ΥΠΕΠΘ  συνεχίζετε την άδικη επίθεση στην τρίτεκνη οικογένεια και αυτήν την φορά στα τέκνα αυτών,  με την ξαφνική ανακίνηση του θέματος των μετεγγραφών ενώ βρισκόμαστε στην διαδικασία της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων με πολλά ερωτηματικά  συνταγματικότητας αυτής της ενέργειάς σας. Επιχειρείτε μια άδικη ρύθμιση με την θέσπιση ποσοστού στον αριθμό των μετεγγραφών, χωρίς να υπάρχουν ανάλογες ταυτόχρονες υποστηρικτικές δράσεις-λύσεις, όπως αύξηση της δυναμικότητας των φοιτητικών εστιών και ευκολιών και υποστήριξης της διαμονής-διαβίωσης για τους φοιτητές οικογενειών με τρία τέκνα και άνω. Έχουμε στο παρελθόν τόσο στην προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και στην  παρούσα εισηγηθεί προτάσεις για το εν λόγω θέμα και δεν έχουμε εισακουσθεί. Συνοπτικά είναι: Να αυξηθούν οι υφιστάμενες δυνατότητες διαμονής στις φοιτητικές εστίες και να υποστηριχθεί  η οικογένεια με το κόστος  διαμονής και διαβίωσης των φοιτητών στα ΑΕΙ-ΤΕΙ και τότε να αρχίσει, χωρίς εξαιρέσεις, η σταδιακή καθιέρωση ποσοστού μετεγγραφών.

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε την διαβεβαίωση εκ μέρους σας, κατά ξεκάθαρο τρόπο, ότι  θα  συνεχισθεί το  υφιστάμενο  θεσμικό πλαίσιο για τις μετεγγραφές με την αυστηρή τήρηση των διατάξεων και με ανάλογους ελέγχους σε όλους.Επίσης ζητάμε  άμεση συνάντηση μαζί σας ώστε να σας εκθέσουμε τις δίκαιες θέσεις-προτάσεις μας αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

 

Με τιμή

 

Η Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

 

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου      Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: