Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ  
ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ 
ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
11 Ιουλίου 2012

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί από το 1945, έτος δημιουργίας του ΟΗΕ, και συνεχίζει να αυξάνεται. Με περισσότερους από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν σήμερα στον πλανήτη, αντιμετωπίζουμε όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις για διανομή των πόρων και σημαντικές προκλήσεις για την επίτευξη των συμφωνηθέντων, διεθνώς, αναπτυξιακών στόχων.
Πολλαπλές κρίσεις - τροφής, καυσίμων και οικονομιών - έχουν προκαλέσει σημαντικό πόνο και λειτουργούν σαν αφύπνιση  για την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στα δομικά στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ύπαρξη ικανοποιητικής υγείας κατά την  αναπαραγωγική διαδικασία του ανθρώπου  αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εξισώσεως της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι γυναίκες και οι νέοι που έχουν καλή υγεία, και οι οποίοι έχουν τη δύναμη και τα μέσα για να κάνουν τις δικές τους αποφάσεις για το πόσα παιδιά να έχουν - και πότε να τα έχουν - είναι σε καλύτερη θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη των κοινωνιών τους.
Ακόμη, μόνο μία στις τρεις γυναίκες της υπαίθρου στις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνει επαρκή φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμοσύνες κατά την εφηβεία, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, στα περισσότερα μέρη του κόσμου, συχνά συνοδεύονται  από τη φτώχεια και την έλλειψη εκπαίδευσης. Περισσότερες από 200 εκατομμύρια γυναίκες και έφηβες δεν έχουν πρόσβαση σε αντισυλληπτικά. Καθώς επίσης εθελοντικά προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού λείπουν σχεδόν παντού λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.
Μπορούμε - και πρέπει - να κάνουμε κάτι καλύτερο. Την ημέρα αυτή, αφιερωμένη στον Παγκόσμιο Πληθυσμό, κάνω έκκληση για επείγουσα συντονισμένη δράση από τα κράτη μέλη ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ απαιτήσεων-αναγκών και προσφοράς για την υγειονομική περίθαλψη κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η υγειονομική περίθαλψη κατά την εγκυμοσύνη και τα δικαιώματα που έχουν οι γυναίκες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βιώσιμης ανάπτυξης και της μείωση της φτώχειας. Η επένδυση στην καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη κατά την εγκυμοσύνη είναι μια  κρίσιμη επένδυση για υγιείς κοινωνίες και ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

http://www.unfpa.org/webdav/site/global/shared/wpd/docs_2012/population2012_SG%20English.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: