Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2007

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ(ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ) ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΕΕ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΠΟ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΛΑΟΣ ΑΣΤ. ΡΟΝΤΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ 9/11/2007
ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΕΕ

Επίκαιρη ερώτηση,με αριθμό 162/6.11.2007, του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις μετεγγραφές φοιτητών προερχομένων από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ροντούλη έχει ως εξής: «Το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πανθομολογούμενο. Με ρυθμό γεννήσεων 0.9, η χώρα μας σταθερά μετατρέπεται σ’ έναν θύλακα γερόντων, αφού οι κούνιες, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, είναι λιγότερες από τα φέρετρα. Εμφανώς, το δημογραφικό είναι ένα ζήτημα πολλαπλών διαστάσεων, καθώς επηρεάζει τις αντοχές του ασφαλιστικού συστήματος, την αμυντική επάρκεια, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού του κράτους και της οικονομίας γενικότερα.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στις εκκλήσεις που απευθύνουν αξιόπιστοι δημογράφοι για την επείγουσα λήψη αποτελεσματικών μέτρων και κινήτρων αντιμετώπισης του πληθυσμιακού κατήφορου της χώρας. Έτσι, αντί να δώσει στους Έλληνες διευρυμένες δυνατότητες τεκνοποίησης, το ελληνικό κράτος φτάνει στο σημείο να «τιμωρεί» τους πολίτες που κυριολεκτικά αιμοδοτούν το πληθυσμιακό δυναμικό, δηλαδή τους πολύτεκνους και τρίτεκνους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αντιμετώπιση που επιφυλάσσει στους πολύτεκνους-τρίτεκνους γονείς και τα τέκνα αυτών που ως απόφοιτοι των ΕΠΑΛ (ΤΕΕ) και των Εσπερινών Λυκείων εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ειδικές διατάξεις. Σύμφωνα με τις απαράδεκτες κείμενες διατάξεις, λοιπόν, οι προαναφερόμενοι γονείς και τα τέκνα τους δεν δικαιούνται μετεγγραφής σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας τους, υφιστάμενοι πλείστα όσα προβλήματα από την κατάσταση αυτή. Επειδή οι μετεγγραφές αρχίζουν από την 1/11 και τελειώνουν στις 15 του ιδίου μηνός, ερωτάται ο αξιότιμος κύριος Υπουργός:
1. Πού οφείλεται η αρνητική αυτή συμπεριφορά της Πολιτείας έναντι των προαναφερόμενων τριτέκνων-πολυτέκνων;
2. Πώς προτίθεται το Υπουργείο να επιλύσει το πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί εκατοντάδες οικογένειες άνευ ουσιαστικού λόγου και αιτίας;»
Στη συγκεκριμένη επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Λυκουρέντζος. Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο. ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων):
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχήν σας επαινώ για την άψογη διατύπωση της ερωτήσεως. Θέλω να απαντήσω, όμως, αρχίζοντας από την εφαρμογή του ν. 3282/2004, ο οποίος στο άρθρο 1, παράγραφος 1 εξαιρεί από τη γενική απαγόρευση των μετεγγραφών τις οικογένειες με τρία παιδιά. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, τις επιλογές της Κυβέρνησης να στηρίξουμε γενικότερα το θεσμό της ελληνικής οικογένειας, την κοινωνική συνοχή και βεβαίως, το ενδιαφέρον μας για τις τρίτεκνες οικογένειες και για λόγους εθνικούς τους οποίους υπαινίσσεσθε. Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι, αν σήμερα συζητάμε για τις τρίτεκνες οικογένειες, αυτό οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία, στον Καραμανλή, στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε απέναντι στις τρίτεκνες οικογένειες. Και θέλω επίσης να σημειώσω ότι σε λίγες εβδομάδες με την 1η του έτους γίνεται πράξη κορυφαία επιλογή, η οποία επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό, δηλαδή η καταβολή του επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, μάλιστα σε μία περίοδο, όπως προηγουμένως είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που η δημοσιονομική διαχείριση γίνεται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, αν λάβει κανείς υπόψη ότι 34.000.000.000 ευρώ για δάνεια και τόκους από διαχείριση των προηγούμενων κυβερνήσεων παρελθόντων ετών καταβάλλονται κατ’ έτος από την Κυβέρνηση, από τους Έλληνες φορολογούμενους και δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των επιλογών μας και τη δυνατότητά μας να φανούμε περισσότερο γενναιόδωροι. Τέλος, και αυτό, αν το συγκρίνετε βεβαίως με το γεγονός ότι για επτά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισπράξει η χώρα μας 22.000.000.000 ευρώ, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μιάμιση φορά επάνω, 150% του συνολικού ποσού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το καταβάλλουν μέσα σε ένα χρόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι για δάνεια και τόκους. Κατά τα άλλα, η Κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους. Αυτό πρέπει να κάνει και αυτό κάνει και η διοίκηση. Ο ένας νόμος είναι αυτός στον οποίο αναφέρθηκα και επίσης ο ν. 3404, ο οποίος εξειδικεύει, γνωστοποιεί και υποχρεώνει οι φοιτητές που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις ειδικές κατηγορίες να μην εμπίπτουν στις διατάξεις αυτές. (Άλλωστε έχουμε και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το Μάιο του 2007, την οποία η Κυβέρνηση και η προκάτοχος, η κ. Γιαννάκου έχει κάνει αποδεκτή. Καταλήγοντας, θέλω να πω ότι εμείς και ευαισθησία έχουμε και πιστεύουμε στην προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού με τη στήριξη των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών και νομίζω ότι σε πνεύμα καλής θελήσεως θα αναγνωρίσετε και εσείς το ενδιαφέρον αυτό, αλλά και τα πολλά μέτρα που έχουν παρθεί για τη στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ροντούλης, στο οποίο εναπόκειται να δικαιώσει την παρατήρηση του κ. Υφυπουργού, ότι δηλαδή ο λόγος του θα είναι συνέχεια της γραφίδας του.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει και εγώ με τη σειρά μου να σας επαινέσω και για τα καλά σας λόγια αλλά και γιατί ο λόγος σας εξέπεμψε μια ευαισθησία και για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και ειδικότερα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.Θα πρέπει δε να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, ότι τη στιγμή που κατατίθεται μία επίκαιρη ερώτηση τέτοιου εύρους, τέτοιας σημασίας, στην Αίθουσα είναι οι εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως -και μάλιστα και ο κ. Κιλτίδης, τον οποίο θα πρέπει να μνημονεύσω γιατί έχει μεγάλη ευαισθησία στο θέμα και προσωπική- υπάρχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, αλλά από τη Μείζονα Αντιπολίτευση, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ή από τον Συνασπισμό δεν υπάρχει κανένας. Αυτό ας ληφθεί υπόψη. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Δεύτερον, κύριε Υφυπουργέ, στις 27 Σεπτεμβρίου η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος έστειλε στο Υπουργείο ένα έγγραφο, το οποίο λέει: «Παρακαλούμε πάρα πολύ να μεριμνήσετε για τις μετεγγραφές, διότι 1η με 15 Νοεμβρίου –το αναφέρω και στην επίκαιρη ερώτησή μου- θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία μετεγγραφών».
Δυστυχώς, από την πλευρά του Υπουργείου επεδείχθη μία αδράνεια, η οποία κατά την ταπεινή μου άποψη δεν θα έπρεπε να υπάρξει, για τον απλούστατο λόγο –και πρέπει να το πούμε εδώ, κύριε Υφυπουργέ, να το γνωρίζει ο κόσμος- πως αυτό που ζητάνε οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι είναι κάτι που δεν επισύρει κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Να έλεγα ότι επισύρει κόστος, πράγματι θα είχατε μία εύλογη δικαιολογία να πείτε «τόσο μπορούμε, τόσο οι δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας επιτάσσουν, αυτό κάνουμε». Θα ήταν μία εύλογη απάντηση, αλλά δεν επισύρει κόστος, αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ –σαν πατέρας το λέω- να λάβετε υπόψη σας το εξής: ότι οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα Εσπερινά Λύκεια ή στα ΤΕΕ, ας μείνουμε στην πρώτη κατηγορία ειδικότερα των Εσπερινών, είναι εργαζόμενοι και όχι μόνο εργαζόμενοι, είναι και εργαζόμενοι γονείς. Σας παρακαλώ πάρα πολύ να μου πείτε τι θα κάνει ένας εργαζόμενος πατέρας που με κόπο και θυσίες μετά από τη δουλειά του πηγαίνει στο σχολείο για να βελτιώσει το επίπεδο ζωής του, περνάει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα πρέπει να πάει από τον Έβρο στην Κρήτη για να φοιτήσει. Πώς θα πάει, αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ; Τι θα γίνει με τα παιδιά; Τι θα γίνει με την οικογένεια; Αντί να επαινέσουμε τον άνθρωπο αυτό, αντί να τον επιβραβεύσουμε, ερχόμαστε και τον τιμωρούμε για κάτι που –και πάλι το τονίζω- δεν επισύρει κόστος στον Προϋπολογισμό. Θα έπρεπε να το δείτε πολύ σοβαρά αυτό, διότι το μέτρο θα λειτουργήσει ευνοϊκότατα για την εικόνα της Κυβέρνησης στην κοινή γνώμη. Τέλος, θα πρέπει να πούμε το εξής: Το ευφυολόγημά σας, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, περί «κηδείας» του χρόνου, θα πρέπει να σας πω ότι καθίσταται άκρως επίκαιρο και εύλογο όσον αφορά την «κηδεία» που γίνεται κάθε χρόνο εις βάρος πλέον του ελληνισμού. Διότι ο ελληνισμός χάνει αίμα, ο ελληνισμός βιολογικά φθίνει και πεθαίνει. Άρα, λοιπόν, το ευφυολόγημά σας είναι σωστό όσον αφορά την πραγματική πληθυσμιακή κατάσταση του ελληνικού λαού.(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)Και αντί, κύριε Υφυπουργέ, να επιβραβεύσουμε τους αιμοδότες του ελληνισμού, τους πολυτέκνους και τριτέκνους, εφαρμόζουμε κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οποία αμέσως μπορούν να αρθούν. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να το δείτε προσωπικά το θέμα, διότι γνωρίζω και την ευαισθησία σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, τελειώνετε.ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είκοσι δεύτερα, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ, δεν είμαστε μηδενιστές. Να δεχτούμε ότι βεβαίως έγιναν βήματα προόδου στο θέμα των τριτέκνων. Εκκρεμεί όμως -και το γνωρίζετε καλύτερα- μια μεγάλη δέσμευση του Πρωθυπουργού. Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός δεν μίλησε για μια δέσμη μέτρων και παροχών προς τους τριτέκνους. Δεσμεύτηκε ξεκάθαρα…ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, τελειώνετε. Έχετε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: …και το 2004 και το 2007 για την απόδοση της πολυτεκνικής ιδιότητας στους τριτέκνους. Κάντε το και να ξέρετε ότι ο ελληνικός λαός θα σας χρωστάει ευγνωμοσύνη, γιατί εδώ μιλάμε για τη βιολογική επιβίωση του ελληνικού λαού, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ. Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε πολύ.Ο Υφυπουργός κ. Λυκουρέντζος έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κύριε συνάδελφε, μας ενώνουν κοινές αξίες. Μας ενώνει η πίστη μας στο μέλλον του ελληνισμού. Εργαζόμαστε για την ελληνική Παιδεία, η οποία εκπαιδεύει Έλληνες πολίτες που θα μπορούν στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον να είναι εκφραστές των παραδοσιακών αξιών του ελληνικού λαού, της συνταύτισης Ελληνισμού και Ορθοδοξίας, εκφραστές του ελληνικού πολιτισμού, υπερασπιστές της ακεραιότητος της Ιστορίας, των ηθών και των παραδόσεων της πατρίδος. Και τιμούμε πολύ περισσότερο εκείνους οι οποίοι μετέχουν της ελληνικής Παιδείας ως εργαζόμενοι, ως βιοπαλαιστές, ως άνθρωποι οι οποίοι κάνουν θυσίες για να κατακτήσουν τη γνώση, τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και να γίνουν πολύ καλοί επαγγελματίες, άριστοι εργαζόμενοι στη νέα αγορά εργασίας. Παρ’ όλα αυτά και παρά τις καλές προθέσεις όλων μας, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τη δική του ορθολογική λειτουργία, η οποία υπαγορεύεται από κανόνες, οι οποίοι βεβαίως απορρέουν από την ελληνική νομοθεσία. Αυτούς τους κανόνες υπερασπιζόμαστε, διότι εναρμονίζουν τις σχέσεις ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, φοιτητών, οικογενειών. Δεν είμαστε σε θέση να υπερβούμε διαδικασίες οι οποίες, επαναλαμβάνω, παρά τη θέλησή μας ενδεχομένως θα δημιουργούσαν δυσχέρειες σε αυτή καθεαυτή τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Δεν νομοθετεί η Κυβέρνηση με δική της μόνο πρωτοβουλία. Νομοθετούμε κατόπιν συνεργασίας με τους εταίρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνομιλούμε με τα Ιδρύματα, συνομιλούμε με τους εκπροσώπους των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών και φιλοδοξούμε σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα να έχουν υλοποιηθεί.Πάντως πιστέψτε ότι εργαζόμαστε για ένα χρονοστοχοδιάγραμμα όπου στο νέο ακαδημαϊκό έτος να έχουν αντιμετωπιστεί και τα προβλήματα των κενών στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στα βιβλία και στις μεταθέσεις και στις αναπληρώσεις των καθηγητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ό,τι άλλο αφορά την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως σας δηλώνω στη Βουλή –γιατί θέλω να είμαι συνεπής- ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία για οποιαδήποτε αναθεώρηση του νόμου περί μετεγγραφών, διότι ο νόμος αυτός επέβαλε μια τάξη, ξεκαθαρίστηκαν καταστάσεις, επέβαλε τη διαφάνεια και απαλλάξαμε την ελληνική κοινωνία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από σκιές, οι οποίες στο παρελθόν μας ταλαιπώρησαν όλους. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Υφυπουργέ.Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων. Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα
ΣΧΟΛΙΑ: 1.Πότε συζήτησαν με τους τριτέκνους και δεν το έχουμε αντιληφθεί οι τρίτεκνοι;
2. Να αντιληφθούν οι πολύτεκνοι ότι ο αγώνας είναι κοινός καί δεν πρέπει να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής αντιπαλότητα.

2 σχόλια:

a.c. είπε...

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ...Εκκρεμεί όμως -και το γνωρίζετε καλύτερα- μια μεγάλη δέσμευση του Πρωθυπουργού. Ο αξιότιμος Πρωθυπουργός δεν μίλησε για μια δέσμη μέτρων και παροχών προς τους τριτέκνους. Δεσμεύτηκε ξεκάθαρα… …και το 2004 και το 2007 για την απόδοση της πολυτεκνικής ιδιότητας στους τριτέκνους.


Δεν βλέπω απάντηση από τον κύριο Λυκουρέντζο για την παραπάνω τοποθέτηση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠ. ΕΔΕΣΣΗΣ είπε...

Δεν απάντησε διότι τι να έλεγε;
Το παρέβλεψε εσκεμμένα.Δυστυχώς.
Θα του γίνει σχετική επιστολή σύντομα από την Π.Ε.Α.Τ