Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄ κο. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΠ. ΓΕΩΡΓΙΟ
Φιλίππου 48 Σκουφά 50 Τ.Κ. 10672, Αθήνα
Τ.Κ.58200-΄Εδεσσα
Τηλ.:6948781645, 6944161115
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr ΚΟΙΝ.: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ
ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθ.Πρωτ.:85
Έδεσσα 18 Φεβρουαρίου 2008


Ε Π Ι Σ Τ Ο Λ Η-Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

ΘΕΜΑ: Προτάσεις των Συλλόγων Γονέων Τριών Τέκνων Ελλάδος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, επικοινωνούμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας και να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Ουσιώδης αιτίες που πρόσφατα και ο κ. Πρωθυπουργός τις μνημόνευσε στην Βουλή των Ελλήνων,στις15/02/08, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»
Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και του ΟΗΕ για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005.Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις, στις αμοιβές και στο βοιωτικό επίπεδο. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας κοινωνικό – οικονομικών εμποδίων που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Όπου όμως υπάρχει σοβαρή κοινωνική πρόνοια(Γαλλία) ο δείκτης γονιμότητας ξεπερνάει πλέον τα 2 παιδιά ανά γυναίκα.
Η Ν.Δ ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού στην Βουλή των Ελλήνων είχε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για «ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις». Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή σας, και οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου και από προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια.
Το 1993 η Ν.Δ με πρωτοβουλία της, συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή στην Βουλής με σκοπό την υποβολή προτάσεων-εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τα όσα, εν συντομία, αναφέρθηκαν ανωτέρω, η πρότασή μας είναι η άμεση ψήφιση του ακολούθου άρθρου: ‘’ ΄Αρθρο .. 1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής: ‘’1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων ………’’
Όσον αφορά την όποια τυχόν σοβαρή οικονομική επιβάρυνση προκύψει από την ψήφιση του ανωτέρω άρθρου δύναται η Κυβέρνηση, και σε συνάρτηση της οικονομικής καταστάσεως της Χώρας, να την αποδώσει σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως εξ άλλου το πράξατε με τους εκπαιδευτικούς και πρόσφατα με τους δικαστικούς.
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να δικαιωθούν οι 220.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία και ιδιαιτέρως η Κυβέρνησή τους είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.
Επίσης αιτούμασθε ως μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των τριτέκνων οικογενειών να συναντηθούμε μαζί σας το συντομότερο, διότι θεωρούμε ότι δεν έχετε σωστή και πλήρη πληροφόρηση για το δίκαιο αίτημά μας και τους τρόπους υλοποιήσεως αυτού, που συνοπτικά αναφέρθηκαν ανωτέρω.
Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή


Η Υπεύθυνη Συντονισμού Ο Γεν. Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: