Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

που εκπροσωπούμε τους γονείς με τρία παιδιά με το παρόν υπόμνημα-διακήρυξή μας,

ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ διότι:

Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύτατο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, που οι ολέθριες επιπτώσεις του ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται. Τα παρακάτω εν συντομία στοιχεία, που μνημονεύονται, δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό και δραματικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση,στην αποτελεσματική παροχή πρόνοιας,στις συντάξεις, στην οργάνωση της εργασίας,στην μείωση της παραγωγικότητας,στην στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων, στις αμοιβές,στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, στην οικονομική ύφεση,στην ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΗΕ για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 αλλά και για τα επόμενα έτη, για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφορο-ποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας κοινωνικό–οικονομικών εμποδίων που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Όπου όμως υπάρχει σοβαρή δημογραφική πολιτική ο δείκτης γονιμότητας ξεπερνάει τα 2 παιδιά ανά γυναίκα.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή του κ. Πρωθυπουργού για άμεση και πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους. Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών.Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Τελευταία δε, έχει αρχίσει και η αποδόμηση αυτών των ΄΄παροχών΄΄ που έχουν δοθεί.

ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η απάντηση ευρίσκεται, στο μέτρο που σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις και την υπογεννητικότητα, στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1993, όπου ως πρώτη εισήγηση είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα ως πολύτεκνης καθώς και των προτάσεων νόμου το 2002 και 2007.Συγκεκριμένα η πρότασή μας η οποία είναι δίκαιη, απλή και υλοποιήσιμη είναι:
Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι επιτέλους πρέπει να δικαιωθούν οι τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.
Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

2 σχόλια:

a.c. είπε...

Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 αλλά και για τα επόμενα έτη νοικοκυριά με 3 ή περισσότερα παιδιά (38%).
http://www.inegsee.gr/ekthesi2008/EKTHESH_MEROS_8.pdf

a.c. είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ...

Tο επίπεδο της φτώχειας για το 2006 αλλά και για τα επόμενα έτη νοικοκυριά με 3 ή περισσότερα παιδιά (38%).
http://www.inegsee.gr/ekthesi2008/EKTHESH_MEROS_8.pdf