Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 18 ΦΕΒ 2009

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
Φλωρίνης 4 58200 Έδεσσα
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
Έδεσσα 18 Φεβρουαρίου 2009

Τα μέλη του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Επαρχίας Εδέσσης κατά την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009 στην Έδεσσα ενέκριναν το ακόλουθο ψήφισμα:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

ΑΓΩΝΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ διότι:

Η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύτατο ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, που οι ολέθριες επιπτώσεις του ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην κοινωνική ασφάλιση, στην αποτελεσματική παροχή πρόνοιας, στις συντάξεις, στην οργάνωση της εργασίας, στην μείωση της παραγωγικότητας, στην στελέχωση των ενόπλων δυνάμεων, στις αμοιβές, στην υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, στην οικονομική ύφεση,στην ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα τελευταία 10 χρόνια οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από ότι το χαρμόσυνο κλάμα ενός νεογέννητου. Δυστυχώς ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων(συμπεριλαμβανομένων και των αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας(0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1996 – 2006) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 31 – 35 το έτος 2006. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες και παρατηρήσεις:Το 50% των αποβολών συμβαίνουν σε γυναίκες 35 ετών και άνω, ενώ κάτω των 35 ετών οι αποβολές είναι κάτω του 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός των παιδιών που πρόκειται να αποκτήσουν. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται σοβαρά η άποψη ότι το έλλειμμα τεκνοποιήσεως των γυναικών σε μικρότερες ηλικίες θα καλυφθεί από μεγαλύτερες ηλικίες με την βοήθεια της επιστήμης.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων,ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός.
Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 αλλά και για τα επόμενα έτη, για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 38% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή του Πρωθυπουργού για άμεση και πλήρη εξομοίωση με τους πολυτέκνους. Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,΄΄ως δικαιούχους κάποιων παροχών΄΄. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Τελευταία δε, έχει αρχίσει και η αποδόμηση αυτών των ΄΄παροχών΄΄ που έχουν δοθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Η απάντηση ευρίσκεται, στο μέτρο που σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις και την υπογεννητικότητα, στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1993, όπου ως πρώτη εισήγηση είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα ως πολύτεκνης καθώς και των προτάσεων νόμου το 2002 και 2007.Συγκεκριμένα η πρότασή μας η οποία είναι δίκαιη, απλή και υλοποιήσιμη είναι:
Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα(π.χ εκπαίδευση) από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Πιστεύουμε ότι επιτέλους πρέπει να δικαιωθούν οι τρίτεκνες ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.

Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.



Για τα μέλη της Γενικής Συνελεύσεως


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Η Γεν. γραμματέας

Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση

Δεν υπάρχουν σχόλια: