Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

ΕΠΙΔΟΣΗ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΠΟΣΤ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΚΑΤΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΔΕΣΣΑ 25-4-09

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
58200 Φλωρίνης 4 Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
http://triteknoi-edessa.blogspot.com
Αρ.πρωτ.:024 Έδεσσα 25 Απριλίου 2009

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ως Σύλλογος Γονέων με Τρία Τέκνα χαιρετίζουμε την επίσκεψή σας στην ακριτική Έδεσσα και έχουμε την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για να σας γνωστοποιήσουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας.Να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:συνεχή γήρανση του πληθυσμού, μείωση της παραγωγικότητας, κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νέογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας (0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του πρώην αντιπρόεδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητού της ΑΣΟΕΕ κ.Μανόλη Δρεττάκη,στην εφημερίδα ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ΄΄: Στο διάστημα της δεκαετίας 1997/98 οι μαθητές με:Έλληνες γονείς μειώθηκαν κατά 214.640 ή κατά 15,4% ενώ με αλλοδαπούς γονείς αυξήθηκαν κατά 93.040 ή κατά 438%! Το σύνολό τους αντιπροσώπευε το 2007/08 το 8,7% του μαθητικού δυναμικού της 1βαθμιας και 2βάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1997 – 2007) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20–24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκα-ετίας του 1980,προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 31–35 το έτος 2006. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας, τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.
Από στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη από 2500 έως 3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά, οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μουσειακό είδος.
Τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και πάλι σε συνέδριο με θέμα ΄΄Πληθυσμιακές Τάσεις και Προοπτικές: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑЇΚΗ ΕΝΩΣΗ΄΄, που διεξήχθη στις 13 και 14 Μαρτίου 2009 και συνδιοργάνωσε η Ακαδημία Αθηνών με την Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.
Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Αυτήν την Ελλάδα οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αν ναι τότε θα το έχετε πετύχει.Άν όχι που πιστεύουμε ότι και εσείς ανησυχείτε σοβαρά είναι πλέον καιρός το ΠΑΣΟΚ να πρω-τοστατήσει με την λήψη σοβαρών και με δημογραφική προοπτική μέτρων εντάσσοντας–συμπληρώνοντας το πρόγραμμά σας με τις δίκαιες και υλοποιήσιμες προτάσεις μας για το δημογραφικό πρόβλημα.
Ενημερωτικά ως Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Τρίτεκνων οικογενειών τα τελευταία τρία χρόνια πολλάκις έχουμε στείλει επιστολές-υπομνήματα -προσκλήσεις με τις οποίες ενημερώναμε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τον δίκαιο αγώνα μας και το αίτημά μας για συνάντηση με τον Πρόεδρο του κ.Γ.Παπανδρέου. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας ουσιαστικά έμειναν χωρίς ανταπόκριση. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αυτής της στάσεως.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννη-τικότητας. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Τελευταία δε, έχει αρχίσει και η αποδόμηση αυτών των ΄΄παροχών΄΄ που έχουν δοθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα(π.χ εκπαίδευση) από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα(μεταβατικές διατάξεις).
Η Πρότασή μας: -είναι εθνική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.
- είναι εφικτή, δίκαιη και υλοποιήσιμη.
- είναι συγκεκριμένη, δεν είναι αυθαίρετη αλλά έχει μελετηθεί από έγκριτους επιστήμονες και περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων,1993 και στις σχετικές προτάσεις νόμου στην Βουλή των Ελλήνων.
-εκφράζει τις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας μας
Είμαστε στην διάθεσή σας αλλά και των αρμοδίων οργάνων του κόμματός σας για την παροχή όλων των αναγκαίων αναλυτικών στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η πρότα-σή μας είναι άμεσα υλοποιήσιμη.
Πιστεύουμε ότι στο συνέδριο του κόμματός σας,που θα διεξαχθεί,10-5-09, στην ωραία Έδεσσα των νερών να έχουμε την ευκαιρία επιτέλους να ενημερώσουμε και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και να συμπεριληφθούν οι προτάσεις μας που είναι εθνικά και κοινωνικά αναγκαίες, στο πρόγραμμά σας(Τομέας Υγείας).
Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση

Δεν υπάρχουν σχόλια: