Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16-7 ΕΩΣ 17-7-2013

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 16-7 ΕΩΣ 17-7-2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΙΖ΄
Τρίτη 16 Ιουλίου 2013


ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): …Επίσης, θέλω να μιλήσω για το θέμα των τριτέκνων. Από πλευράς Υπουργείου Παιδείας η πρόταση που είχαμε δώσει ήταν να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι. Όμως, στην πορεία από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης –και αυτό δεν αποτελεί μομφή σε άλλο Υπουργείο, απλά λέω τα πράγματα όπως έχουν- μας είπαν ότι δεν υπάρχει, δυστυχώς, αυτή η δυνατότητα. Όσο μπορούμε –και εγώ είμαι μαζί σας- θα πρέπει να το ξαναδούμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ :Πότε είχαμε δίκιο; Τότε που με τον Κώστα Καραμανλή είπαμε ότι οι τρίτεκνοι είναι ήρωες και οι πολύτεκνοι ακόμη πιο πολύ και γι’ αυτό θα πρέπει να τους προστατέψουμε. Σήμερα άκουσα με μεγάλη ευχαρίστηση, όπως και χθες στην Επιτροπή, από συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε στην Κυβέρνηση «Παιδιά, προστατέψτε αυτούς τους ανθρώπους! Δεν βλέπετε το δημογραφικό; Ξεχάσατε τι λέγαμε εδώ;». Πότε είχαμε δίκιο; Πότε είχαμε άδικο;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: ….Επίσης, όσον αφορά στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου, θεωρώ ότι θα πρέπει να προστεθεί η εξαίρεση των τριτέκνων από τη διαθεσιμότητα. Είναι μία πολιτική την οποία στηρίξαμε όλα τα κόμματα τα τελευταία χρόνια, μετά το 2004 και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει το θεσμικό χαρακτήρα των τριτέκνων οικογενειών. …Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στις ειδικότητες της Αργυροχρυσοχοΐας, στους τρίτεκνους, στη Δημοτική Αστυνομία, στην απόσυρση του άρθρου 101 και στην αξιοποίηση των σχολικών συμβούλων.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ - ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ:  Με το άκρως απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο, το πρώτο τμήμα του που αφορά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μνημονιακή λαίλαπα. Επιτίθεται για μία ακόμη φορά και επιχειρεί να αφανίσει πλέον ολοσχερώς όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες -ΑμεΑ, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, μαθητές και φοιτητές- τις οποίες έχει την υποχρέωση από το Σύνταγμα να προστατεύει. Πότε, όμως, νοιάστηκε η Κυβέρνηση για το Σύνταγμα της χώρας και τις επιταγές του, αφού πλήθος διατάξεων και ενεργειών της είναι αντίθετες σε αυτό;
Με το 35% των τρίτεκνων οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας και σε συνθήκες εξαθλίωσης, με τη χώρα μας την τρίτη πιο γηρασμένη χώρα του κόσμου, με τη διαρκώς αυξανόμενη υπογεννητικότητα και τη ραγδαία πληθυσμιακή αλλοίωση της Ελλάδος, η Κυβέρνηση δείχνει την αναλγησία της και την αδιαφορία της για το μέλλον της πατρίδας μας, τη συνταγματική επιταγή περί προστασίας της πολύτεκνης οικογένειας και της υποχρέωσης που έχει για σχεδιασμό και εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής. Την ίδια μεταχείριση επιφυλάσσει το φορολογικό νομοσχέδιο και για τα ΑμεΑ.
Η Κυβέρνηση δεν επιτίθεται μόνο σε αυτές τις ομάδες. Επιτίθεται με βάναυσο τρόπο σε όλους τους Έλληνες πολίτες, φορολογούμενους, εργαζόμενους και άνεργους, εισάγοντας νέες φοροεπιβαρύνσεις, χαράτσια και καταργώντας πολλές φοροαπαλλαγές. …. Μάλιστα, η Κυβέρνηση προβαίνει σε αυτά χωρίς αξιολόγηση των φορέων και των υπαλλήλων, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός για το πού και πώς θα απορροφηθούν οι άνθρωποι αυτοί και χωρίς ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις τρίτεκνες οικογένειες και τα ΑμεΑ.
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ:  Συγκεκριμένα παραδείγματα: Δεν είναι, παραδείγματος χάριν, σωστή η κατεύθυνση ότι οι φοιτητές μας μέχρι και την ηλικία των είκοσι πέντε ετών θα πρέπει να θεωρούνται προστατευόμενα μέλη, ενώ απαλλάσσεται από τη φορολόγηση το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται για τα παιδιά; Δεν είναι σωστή η φιλοσοφία της διάταξης και κοινωνικά ευαίσθητη όταν, ….Θα ήταν, όμως, ορθό -και δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, και θα πρέπει να προστεθεί- και το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, καθώς και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων. Διότι υπάρχει χρεία και ανάγκη να το κάνουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ:Να εξαιρεθούν τα οχήματα πολυτέκνων και τριτέκνων από την φορολόγηση αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΔ: Στα πλαίσια αυτά κινείται και η τροπολογία που καταθέσαμε 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατία με την οποία ζητούμε να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας και οι τρίτεκνοι. Η προστασία της οικογένειας με τρία παιδιά ήταν μια πολιτική που ξεκίνησε η παράταξή μας την οποία πρέπει να συνεχίσουμε και ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις οικογένειες που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το μισθό του υπαλλήλου που πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Δεν μπορεί να καταδικάζουμε για οικογένεια πέντε ατόμων στην ανέχεια. Πρέπει κύριε υπουργέ να επανεξετάσουμε την περίπτωση που ο ένας γονέας είναι ήδη άνεργος και ο άλλος τίθεται σε διαθεσιμότητα κατ’ αναλογία με ο,τι ισχύει για τις μονογονεακές οικογένειες.



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΕ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΣΙΗ΄
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΣΟΚ): Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πράγματι, έβαλε το θέμα των τριτέκνων σε περίπτωση ισοβαθμίας των προσόντων. Εδώ πρέπει να δούμε, όμως, αν πραγματικά το να είσαι τρίτεκνος σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που ζούμε μπορεί να είναι ένα από τα κοινωνικά κριτήρια. Θα πρέπει να το δούμε. Δεν ζούμε σε μία ομαλή οικονομική περίοδο, στην οποία μπορούμε να πούμε ότι ο τρίτεκνος μπορεί να βγάλει τα προς το ζην πιο εύκολα. Άρα, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να το δούμε. Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να το βελτιώσουμε. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να μπει στα κοινωνικά κριτήρια που έχουμε βάλει και για τους εκπαιδευτικούς και για τη Δημοτική Αστυνομία και για τους καθηγητές.
ΛΑΖΑΡΟΣ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ (ΝΔ): Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, επιγραμματικά να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία. Δεδομένης της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα και της ανάγκης στήριξης των οικογενειών με τρία παιδιά, αλλά και των αναπήρων συμπολιτών μας, είκοσι έξι Βουλευτές έχουμε ήδη προτείνει την τροποποίηση των άρθρων 80, 81 και 82 του παρόντος σχεδίου νόμου, έτσι ώστε να επισημαίνετε πως δεν θα τίθεται σε διαθεσιμότητα υπάλληλος  που είναι ανάπηρος σε ποσοστό 67% ή πολύτεκνος ή τρίτεκνος, εφόσον τα παιδιά του συνοικούν μαζί του και εξαρτώνται από εκείνον.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ:.. Υπάρχει ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα και δεν σκέφτηκε κανείς να εξαιρέσει τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, τα οποία πήραν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι.
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Στα πλαίσια αυτά κινείται και η τροπολογία που έχουμε καταθέσει, κύριε Υπουργέ, είκοσι επτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητούμε να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας οι τρίτεκνοι. Η προστασία της οικογένειας με τρία παιδιά ήταν μια πολιτική που ξεκίνησε η παράταξή μας, την οποία πρέπει να συνεχίσουμε. . Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τις οικογένειες που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το μισθό του υπαλλήλου που πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Δεν μπορούμε να καταδικάζουμε μια οικογένεια πέντε ατόμων στην ανέχεια. Πρέπει κύριε Υπουργέ, να επανεξετάσουμε την περίπτωση που ένας γονέας είναι ήδη άνεργος και ο άλλος τίθεται σε διαθεσιμότητα κατ’ αναλογίαν με ό,τι ισχύει στις μονογονεϊκές οικογένειες.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ  (Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις η σημαντικότερη εκ των οποίων αφορά ένα αίτημα το οποίο κατατέθηκε από αρκετούς συναδέλφους, αρκετών κομμάτων σχετικά με την ενδεχόμενη δυνατότητα να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από την διαδικασία της διαθεσιμότητας.
Κατά συνέπεια, το Υπουργείο ανταποκρινόμενο σε αυτό το αίτημα προσθέτει στην παράγραφο 2 του άρθρου 99 την εξής φράση: «Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα. Με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθορίζονται εισοδηματικά και άλλα κριτήρια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης».
ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ: …Θέλω, λοιπόν, να πω στους κυρίους Υπουργούς, πρώτον, να δεχθούν την τροπολογία την οποία έχουμε καταθέσει, να εξαιρεθούν από τη διαθεσιμότητα οι τρίτεκνοι, όπως επίσης, θα πρέπει να εξαιρεθούν και εκείνοι στους οποίους είναι ένας και μόνο εργαζόμενος στην οικογένεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, γνωρίζετε ότι η στήριξη της πολύτεκνης και της τρίτεκνης οικογένειας έχει ιδεολογική βάση για τη Νέα Δημοκρατία. Σας ζητώ, λοιπόν, να κάνετε δεκτή την τροπολογία που κατέθεσαν είκοσι έξι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με την οποία ζητούν να εξαιρεθούν οι τρίτεκνοι από τη διαδικασία της μεταβατικότητας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: …Τους τιμωρούμε, όπως τιμωρούμε για παράδειγμα τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και όσους έκαναν το λάθος να έχουν παιδιά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ:.. Έρχομαι τώρα στα επίμαχα άρθρα των οριζοντίων μέτρων που αφορούν τη δημόσια διοίκηση. Κύριοι Υπουργοί, λέμε ναι στην κινητικότητα, ναι στην αξιολόγηση, ναι στη βελτίωση των δομών της δημόσιας διοίκησης, όχι στα οριζόντια, άδικα μέτρα, όχι στα μέτρα εκείνα που υπονομεύουν το κύτταρο της κοινωνίας μας, την οικογένεια και καταστρέφουν το μέλλον αυτού του τόπου…. Και παρακαλώ -έκκληση της τελευταίας στιγμής- μην δολοφονείτε την ελληνική οικογένεια. Μην δολοφονείτε την ελληνική πολύτεκνη οικογένεια, την ελληνική τρίτεκνη οικογένεια της περιφέρειας. Στην αξιολόγηση λέμε ναι, στην κινητικότητα ναι. Λέμε όχι στα ισοπεδωτικά μέτρα, στον οριζόντιο αποκεφαλισμό ανθρώπων. Την ύστατη στιγμή εξαιρέστε από τη διαθεσιμότητα τις τρίτεκνες οικογένειες. Αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε δύσκολη περίοδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε μέτρα τέτοια, τα οποία δολοφονούν το κύτταρο της κοινωνίας και το μέλλον της χώρας…. Μετά την τοποθέτηση του Υπουργού που στην ουσία διασφαλίζει την υπαλληλική ιδιότητα στους τρίτεκνους που προβλέπονται στα άρθρα 80, 81 και 82 αίρω τις επιφυλάξεις που εξέφρασα στην πρωτομιλία μου και δηλώνω ότι θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ:.. Για όγδοη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια φέρνετε νέα εισπρακτικά, οριζόντια μέτρα, χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και ιδιαίτερα για την τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΑΤΣΑΡΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάρα πολλοί Βουλευτές της παράταξής του ιδιαίτερα είχαν αναφερθεί στα άρθρα 80, 81 και 82 και επέμεναν στην αποδοχή από μέρους των Υπουργών της τροπολογίας που αφορούσε στους τρίτεκνους. Ο Υπουργός Παιδείας, βέβαια, μας πρόλαβε και έχει κάνει αυτή την τροπολογία αποδεκτή και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Και ευχαριστούμε, επίσης, όλους τους Υπουργούς για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις τις οποίες έχουν κάνει και στα συγκεκριμένα άρθρα και ιδιαίτερα στο άρθρο 90, το οποίο αφορά στην κινητικότητα των υπαλλήλων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ: Επίσης, καταργούνται όλες σχεδόν οι ελαφρύνσεις των φυσικών προσώπων, καταρρακώνονται τα ελληνικά νοικοκυριά και τιμωρούνται εκείνοι που έχουν παιδιά.  Είναι δυνατόν σήμερα να μην στηρίζεται ακόμα περισσότερο η τρίτεκνη και πολύτεκνη οικογένεια, αλλά αντίθετα συνεχώς να επιβαρύνεται; Είναι αδιανόητο! Γιατί γίνεται αυτό;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, καλώς κάνετε τη ρύθμιση για τους τριτέκνους. Δείτε το θέμα και για τους αναπήρους.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Εξαιρούνται από τις διατάξεις περί διαθεσιμότητας οι πολύτεκνοι, όσοι έχουν ΑΜΕΑ στην οικογένειά τους και ακούγοντας πάλι, κύριε Υπουργέ, τους συναδέλφους όλων των παρατάξεων που έθεσαν το θέμα, εξαιρέσατε και τους τριτέκνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: