Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Κο. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr ΚΟΙΝ.: ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ
Έδεσσα 7 Μαΐου 2007 ΕΛΛΑΔΟΣ


ΘΕΜΑ: Προτάσεις των Συλλόγων Γονέων Τριών Τέκνων Ελλάδος

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας υποβάλλουμε και εγγράφως τα δίκαια αιτήματά μας και να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).

Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατα-τάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξά-νονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT που δόθηκαν στη δημοσιότητα(8-3-2007) αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία(3-4-07) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.

Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 το έτος 2005.Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις, στις αμοιβές και στο βοιωτικό επίπεδο. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποια θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;

Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας αλυσίδας κοινωνικό – οικονομικών εμποδίων που αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν την ένταξη ενός παιδιού στον οικογενειακό προγραμματισμό τους κυρίως λόγω υψηλού κόστους. Όπου όμως υπάρχει σοβαρή κοινωνική πρόνοια(Γαλλία) ο δείκτης γονιμότητας ξεπερνάει πλέον τα 2 παιδιά ανά γυναίκα.

Ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις σας στην Βουλή των Ελλήνων είχατε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσιάσθηκε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για «ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις». Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευσή σας, μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..».Οι οποίες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

Το 1993 η Ν.Δ με πρωτοβουλία της, συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή στην Βουλής με σκοπό την υποβολή προτάσεων-εισηγήσεων για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μετά τα όσα, εν συντομία, αναφέρθηκαν ανωτέρω οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι: ‘’ ΄Αρθρο .. 1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες
τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή
περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή
υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.’’.

Είναι μια απόφαση που πιστεύουμε πως αντιλαμβάνεσθε και εσείς ότι θα ανακου-
φίσει δημογραφικά την χώρα μας αλλά και θα καθορίσει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.
Πιστεύουμε ότι είναι πλέον η κατάλληλη χρονική συγκυρία προκειμένου να δικαιωθούν οι 200.000 και πλέον ελληνικές οικογένειες και να νιώσουν ότι η Πολιτεία και ιδιαιτέρως ο Πρωθυπουργός τους είναι κοντά τους και όχι απέναντί τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Εάν θέλετε να καταγραφείτε ως «ηγέτης που τηρεί τις υποσχέσεις του …..»,που αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, τότε θα πρέπει να προβείτε άμεσα στην υλοποίηση της υπόσχεσής σας, χαρακτηρίζοντας την ΤΡΙΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ.

Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Με ιδιαίτερη τιμή

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα


Αναγνώστου Ευτυχία Πρόεδρος Συλλόγου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Βορδός Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Γηρέας Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τσίπρας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Πουρτουλίδης Σταύρος Γραμματέας Π.Ε.Α

3 σχόλια:

a.c. είπε...

Ελπίζω το επίδομα των 41 ευρώ, να μην
μας το σερβίρουν για εξομοίωση.
Πλήρης εξομοίωση τώρα.
Να γίνει πράξη, η προεκλογική υπόσχεση του Πρωθυπουργού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠ. ΕΔΕΣΣΗΣ είπε...

Δυστυχώς ο κος Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Πάτρα ότι με το πολυτεκνικό επίδομα(41 ευρώ) θα εξομοιωθούν οι τρίτεκνοιμε τους πολύτεκνους.''Έτσι υλοποιούμε την δέσμευσή μας''Αυτά είπε

a.c. είπε...

Τελικά βάπτισαν το επίδομα, εξομοίωση.


Ευ. Αντώναρος για τρίτεκνες οικογένειες

http://greece.flash.gr/soon/
2007/6/25/33802id/