Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Γεώργιο Παπανδρέου
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
ΚΟΙΝ.: Σύλλογοι Γονέων Τριών Τέκνων
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr, Τέκνων Ελλάδας

Έδεσσα 24 Απριλίου 2007

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας εκφράσουμε την αγωνία μας και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα).

Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.

Τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στη δημοσιότητα(8-3-2007) αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία(3-4-07) από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.

Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995–2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20– 24 ετών,που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30–34 το έτος 2005.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις και τις αμοιβές. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18% εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).

Με τα ανωτέρω δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του εκλογικού σώματος;

Η κυβέρνηση της Ν. Δ. ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της στην Βουλή των Ελλήνων δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού δεσμεύτηκε ότι οι οικογένειες με τρία παιδία θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Όμως το μόνο που παρουσίασε μέχρι σήμερα είναι ο Ν. 3454/2006 για ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις. Ένας νόμος που απέχει πολύ από τη ρητή προεκλογική δέσμευση και που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, που μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.

Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, χαρακτηρίζοντας τους,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..» που όμως και αυτές οι παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου.

Κύριε Πρόεδρε ,

Η μεγάλη οικογένεια των τριτέκνων, μελετώντας το πρόγραμμά σας για την υποστήριξη της οικογένειας, που μέχρι σήμερα έγινε γνωστό, νιώθει απογοητευμένη. Με τα μέτρα που έχετε ανακοινώσει ότι θα λάβετε, ουσιαστικά οδηγείτε τα νέα ζευγάρια να μην τεκνοποιούν πέραν του 2ου τέκνου. Δεν υπάρχουν ουσιαστικά κίνητρα υποστήριξης και μια ολοκληρωμένη δημογραφική πολιτική. Βασικός άξονας της οποίας και ταυτοχρόνως σημείο αναφοράς θα πρέπει να είναι η τρίτεκνη οικογένεια ως τον ρεαλιστικό αρχικό στόχο(σταθεροποίηση της μείωσης) για την επίλυση του προβλήματος της υπογεννητικότητας της χώρας.

Θεωρούμε αναγκαίο ακόμη και σήμερα να περιληφθεί στο πρόγραμμά σας για την οικογένεια, το δίκαιο αίτημά μας που είναι ο χαρακτηρισμός των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων.

Δεν είναι αυθαίρετο το αίτημά μας, είναι η πρώτη από τις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος(Πόρισμα 1993).

Είναι μια απόφαση που θα ανακουφίσει δημογραφικά τη χώρα μας αλλά και θα καθορίζει αποφασιστικά τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Να ενισχύσει μια Ελλάδα που χάνεται , μια Ελλάδα που θα διαθέτει σχολικά κτίρια αλλά δεν θα έχει μαθητές , που θα κτίζει ΚΑΠΗ αλλά δεν θα ακούγονται φωνές στις παιδικές χαρές .

Δηλώνουμε ότι κόμμα είναι τα παιδιά μας. Γεννήσαμε τα παιδιά για να τα ζήσουμε και όχι για να ζήσουμε από αυτά .

Σ΄ ένα κράτος όπου η οικονομική διαχείριση, η πάταξη της φοροδιαφυγής και ο περιορισμός της σπατάλης αποτελεί το ζητούμενο στόχο, οι πόροι που απαιτούνται για την υλοποίηση της πρότασης μας φαντάζουν ελάχιστοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από προγράμματα "γεννητικότητας" που θα αφορούν τη χώρα μας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το θεσμό της τρίτεκνης οικογένειας.

Κύριε Πρόεδρε ,

Κοιτάξτε με όραμα και τόλμη το οξύ δημογραφικό πρόβλημα και εφαρμόστε πολιτικές που πραγματικά θα το αντιμετωπίσουν, ικανοποιήστε το δίκαιο αίτημα των τρίτεκνων.

Δεν το οφείλεται σε μας, δεν το οφείλεται στα παιδιά μας. Το χρωστάμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.

Πέραν των πιο πάνω αναφερομένων η Π.Ε.Α ζητά συνάντηση το συντομότε-ρο μαζί σας, προκειμένου να σας εκθέσει και προσωπικά τα δίκαια αιτήματα των γονέων τριών παιδιών Ελλάδας.


Με ιδιαίτερη τιμή

Τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα

Αναγνώστου Ευτυχία Πρόεδρος Συλλόγου ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Βορδός Χρήστος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Γηρέας Δημήτριος Πρόεδρος Συλλόγου ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τσίπρας Κωνσταντίνος Πρόεδρος Συλλόγου Ν. ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ
Πουρτουλίδης Σταύρος Γραμματέας Π.Ε.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: