Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
Φιλίππου 48 Τ.Κ. 58200- ΄Εδεσσα
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_pea@yahoo.gr,
Αριθ. Πρωτ.: 88
Έδεσσα 28 Φεβρουαρίου 2008

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΑΣΟΚ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με το παρόν υπόμνημά μας, ως μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Τριτέκνων οικογενειών που εκπροσωπούμε τους Συλλόγους Γονέων με Τρία Παιδιά, επικοινωνούμε και πάλι μαζί σας για να σας γνωρίσουμε για μιαν ακόμη φορά το δίκαιο αίτημά μας και να σας εκφράσουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Οι υφιστάμενες συνέπειες από την:
- συνεχή γήρανση του πληθυσμού.
- κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος καθότι έχουμε ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.Για την χώρα μας η σχέση είναι 1,75 προς 1 όταν για ένα υγιές σύστημα πρέπει να είναι 4 προς 1.
- μείωση της παραγωγικότητας.
- υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
- οικονομική ύφεση,
Ήδη άρχισαν να προκαλούν κοινωνικές αναταράξεις και ίσως σύντομα, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα, να έχουμε και ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Πρόσφατα στην Βουλή των Ελλήνων κατά την πρό ημερησίας διατάξεως για το ασφαλιστικό σχεδόν από όλες τις πλευρές του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναγνωρίσθηκε ότι βασικοί παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς και μάλιστα σε αυξημένο ποσοστό είναι οι προαναφερόμενοι.
Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του ΟΗΕ για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια έχει μετατοπισθεί προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 30 – 34 ετών και περιορίζεται ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος από 10 έτη σε 5 έτη.
Εάν δε τελικώς ενσωματωθεί η συζητούμενη διάταξη για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης μητέρας με τρία τέκνα τότε πλέον δεν θα υπάρχουν τρίτεκνες μητέρες καθότι υπερβαίνεται το όριο που τίθεται από την ιατρική επιστήμη για ασφαλή γέννα. Θα πρέπει να γεννά το τρίτο τέκνο 38 ετών για να τυγχάνει της συνταξιοδοτήσεως στα 55 έτη. Ήτοι ‘’δώρον άδωρον’’.
Τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι πλέον άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις στην οργάνωση της εργασίας, στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια, στις συντάξεις και τις αμοιβές. Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18% εξακοντίζεται στο 34% για νοικοκυριά με τρία τέκνα.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06,όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε.
Διέψευσε τις προσδοκίες των τρίτεκνων οικογενειών, που τους χαρακτηρίζει,«ως δικαιούχους κάποιων παροχών…..» και οι οποίες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου και καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια όπου δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων.
Διέψευσε τους γονείς με τρία τέκνα καθότι ανέμεναν την λήψη σοβαρών και με δημογραφική προοπτική μέτρων.

Κύριε Πρόεδρε,

Θεωρούμε αναγκαίο, με την ευκαιρία της διεξαγωγής του προσεχούς συνεδρίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να συζητηθεί και να περιληφθεί επιτέλους στο κοινωνικό πρόγραμμά σας ‘’μέριμνα για την οικογένεια’’, η ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ.
ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΟΛΜΗ να υποστηρίξει έμπρακτα το δίκαιο αίτημά μας.
Είναι ένα δίκαιο αίτημα που θα ανακουφίσει δημογραφικά τη χώρα μας και θα έχει παράλληλες θετικές επιδράσεις.
Δεν είναι αυθαίρετο το αίτημά μας, είναι η πρώτη από τις εισηγήσεις του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος(Πόρισμα 1993).
Οι 250.000 τρίτεκνες οικογένειες, έχουν μνήμη, θέληση, και θα αγωνισθούν μέχρι το τέλος για την υλοποίησή του. Γνωρίζοντας τις ευαισθησίες σας σε τέτοιου είδους θέματα αναμένουμε τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας.
Θα ενισχύσει μια Ελλάδα που χάνεται, μια Ελλάδα που θα διαθέτει σχολικά κτίρια αλλά δεν θα έχει μαθητές , που θα κτίζει ΚΑΠΗ αλλά δεν θα ακούγονται φωνές στις παιδικές χαρές.
Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση προκύψει από την εφαρμογή της προτάσεώς μας μπορεί να αποδοθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα, όπως έπραξε η Κυβέρνηση με τους εκπαιδευτικούς και πρόσφατα με τους δικαστικούς.
Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε στείλει επιστολές τόσο σε εσάς όσο και σε στελέχη σας για να τύχουμε συναντήσεως μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για το δίκαιο και υλοποιήσιμο αίτημα των 250.000 οικογενειών με τρία τέκνα αλλά δεν κατέστη δυνατόν χωρίς να γνωρίζουμε και τους λόγους αυτής της στάσεως.

Δηλώνουμε ότι κόμμα είναι τα παιδιά μας. Γεννήσαμε τα παιδιά μας για να τα ζήσουμε και όχι για να ζήσουμε από αυτά.

Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.



Η Υπεύθυνη Συντονισμού Ο Γεν. Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: