Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΔΚΕ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄

Φιλίππου 48
Τ.Κ. 58200- ΄Εδεσσα
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
Αριθ. Πρωτ.: 092
Έδεσσα 18 Μαρτίου 2008


ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΕΔΚΕ/ κ. Κακλαμάνη Νικήτα
Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8 106 78 ΑΘΗΝΑΙ

ΚΟΙΝ.: ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΕΔΚ


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Ως μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Τριτέκνων εκπροσωπούμε τους Συλλόγους Γονέων με Τρία Παιδιά. Αισθανόμασθε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και μέσω εσάς και με όλους τους αιρετούς άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοι-κήσεως και να σας ζητήσουμε όπως και εσείς συμβάλλετε, σε επίπεδο τοπικής αυτό-διοίκησης, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, λαμβάνοντας εμπράκτως μέτρα ελαφρύνσεως των τριτέκνων οικογενειών στους δήμους της Χώρας.
Για ενημέρωσή σας, σας παραθέτουμε παρακάτω, ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία με διαπιστώσεις-επιπτώσεις-προτάσεις από το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής το 1993,με θέμα:’’Μελέτη Δημογραφικού προβλήματος της Χώρας και διατύπωση προτάσεων’’:
Μεταξύ των σπουδαιοτέρων παραγόντων που έχουν δυσμενή επίδραση στο δημογραφικό πρόβλημα είναι:
-Η έλλειψη κατοικίας, το υψηλό κόστος αποκτήσεώς της, τα υψηλά ενοίκια αναγκάζουν τα νέα ζευγάρια να περιορίσουν ή να μεταθέσουν την τεκνοποίηση στο μέλλον.
-Τα χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος ανατροφής και εκπαιδεύσεως των παιδιών δρούν ανασταλτικά στην απόκτηση πολλών παιδιών.
-Η ανεργία και η οικονομική ύφεση δημιουργεί προβλήματα και μεταθέτει την απόκτηση παιδιών. Με την συμμετοχή δε της γυναικός στην αγορά εργασίας περιορίζεται ο διαθέσιμος χρόνος προς τεκνοποίηση.
-Η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών δείχνει ότι το παιδί δεν είναι μόνο θέμα των γονιών αλλά και της πολιτείας και άλλων κοινωνικών φορέων(δήμοι κλπ).
Μεταξύ των επιπτώσεων περιλαμβάνονται:
-Οι πληθυσμιακές μεταβολές επηρεάζουν ολόκληρο τον εθνικό οργανισμό και την κοινωνική συνοχή.
-Η χώρα μας με την δραματική μείωση των γεννήσεων την τελευταία δεκαετία διατρέχει μεγάλους κινδύνους, όπως:
=Μη ανανέωση και διαιώνιση του λαού,
=Τα πληθυσμιακά κενά που δημιουργούνται σε διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα υπάρχει κίνδυνος να καλυφθούν από αλλοδαπούς,
=Στις ένοπλες δυνάμεις δημιουργείται ήδη σοβαρό πρόβλημα λόγω της μειώσεως του αριθμού των στρατευσίμων,
=Οι δαπάνες για την υγεία θα αυξάνουν λόγω της αυξήσεως του ποσοστού γηράνσεως,
-Η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων έχει μεταβληθεί σε επικίνδυνα επίπεδα και απειλείται με κατάρρευση το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα και πρόσφατα εντός της Βουλής των Ελλήνων από όλες τις
Μεταξύ των εισηγήσεων περιλαμβάνονται:
-Οικογένεια με τρία παιδιά πρέπει να χαρακτηρισθεί πολύτεκνη.
-Ενεργοποίηση φορέων πέραν της πολιτείας, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση με την λήψη καταλλήλων μέτρων.
-Ενίσχυση του εισοδήματος των νέων ζυγαριών που αποκτούν παιδί.
-Να ιδρυθούν περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Κατόπιν όλων των, εν συντομία, ανωτέρω περιγραφομένων παρακαλούμε εσάς και να μεταφέρετε αντίστοιχα στα μέλη της ΚΕΔΚΕ τις ακόλουθες προτάσεις-εισηγήσεις μας:
-Μείωση τουλάχιστον 50% των δημοτικών τελών καθαριότητος, αποχετεύσεως, φωτισμού και δημοτικού φόρου για τις οικογένειες με τρία τέκνα και ανάληψη πρωτοβουλίας από εσας για την τροποποίηση της παραγράφου 3 του άρθρου 202 του ν. 3463/06 ως εξής: «Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολυμελείς οικογένειες με τρία τέκνα και άνω.»
- Σε ποσοστό τουλάχιστον 20% του συνολικού προκηρυσσόμενου αριθμού προσωπικού των συμβάσεων έργου που εγκρίνονται από κάθε Δήμο να είναι γονείς ή/και τέκνα τριτέκνων. Την σύσταση, για τον σκοπό αυτό, σε κάθε Δήμο διαπαραταξιακών επιτροπών και με την συμμετοχή του εκάστοτε πρόεδρου του τοπικού συλλόγου τριτέκνων και του κοινωνικού λειτουργού του Δήμου για την επιλογή του προαναφερόμενου προσωπικού.
-Την απαλλαγή από την καταβολή τροφείων των οικογενειών με τρία τέκνα στους παιδικούς σταθμούς με τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους πολυτέκνους.
-Την μείωση διδάκτρων σε δημοτικά ωδεία, κατά αντιστοιχία με τους πολυτέκνους.
-Την επέκταση και στις τρίτεκνες οικογένειες όλων των υφισταμένων ευνοϊκών ρυθμίσεων που παρέχονται από τους δήμους στους πολυτέκνους.

Οι Σύλλογοί μας, μετά την λήψη των σχετικών αποφάσεων είναι στην διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε υποστηρίξεως προκειμένου έγκαιρα να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες

Είναι πίστη μας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική στο αίτημά 250.000 τρίτεκνων οικογενειών και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις δικές σας έγκαιρες ενέργειες.

Για τα μέλη της Π.Ε.Α.Τ


Η Υπεύθυνη Συντονισμού Ο Γεν. Γραμματέας

Παπαδοπούλου Γαρυφαλλιά Πουρτουλίδης Σταύρος

2 σχόλια:

a.c. είπε...

Πρέπει να γίνουν αυτά, όπως και το μειωμένο τιμολόγιο στη Δ.Ε.Η.
Μπράβο παιδιά.

kostasst είπε...

Γεια σας. Είμαι κι εγώ ένας τρίτεκνος πατέρας. Αυτή την εβδομάδα κυκλοφόρησε το πρώτο μιας σειράς βιβλίων μου για γονείς.
Θέλω να είμαστε σε επαφή.