ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
΄΄ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ =ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ΄΄
Φιλίππου 48
Τ.Κ. 58200- ΄Εδεσσα
Τηλ.:6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_pea@yahoo.gr,
triteknoi_edessa@yahoo.gr
Αθήνα 18 Μαρτίου 2008
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
ΠΡΟΣ: ΜΕΛΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 18 ΜΑΡ 08
Αξιότιμοι(ες) κύριοι(ες),
ως εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων με Τρία Παιδιά, που έχουν εκλεγεί από την Γενική Συνέλευση των Προέδρων των Συλλόγων Γονέων με Τρία Τέκνα Ελλάδος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μας έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και να ενημερώσουμε άμεσα τόσο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδος όσο και τους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στην παρούσα συνεδρίαση.
Εδώ και τέσσερα σχεδόν χρόνια εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία μας για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που αντιμετωπίζει η χώρας μας, και τις ολέθριες επιπτώσεις που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται(πχ ασφαλιστικό, άμυνα, ποιοτική διαφοροποίηση πληθυσμού κ.ά).
Το 1993 συγκροτήθηκε Διακομματική Επιτροπή στην Βουλή των Ελλήνων και υπέβαλε προτάσεις-εισηγήσεις για την αντιμετώπιση του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος. Βασική και πρώτη πρόταση-εισήγηση του πορίσματος της Επιτροπής ήταν ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα πολύτεκνης. Έκτοτε αγνοούμε την τύχη αυτού του πορίσματος.
Οι υφιστάμενες συνέπειες από:
- Τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις.
-την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού.
-Την ραγδαία επιδείνωση στη σχέση ισορροπίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με σχέση στη χώρα μας, 1,75 προς 1 ενώ σ΄ένα υγιές σύστημα είναι 4 προς 1.
- την κατάρρευση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
- την μείωση της παραγωγικότητας.
- την υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά
-την οικονομική ύφεση, θα μπορούσαν να προκαλέσουν ιστορικές ανακατατάξεις στον ευαίσθητο χώρο της Βαλκανικής, την στιγμή όπου άλλες "φίλες" χώρες αυξάνονται πληθυσμιακά με ταχύτατους ρυθμούς.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ’’ ανταπόκριση του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ από την Πόλη, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ερντογάν ζήτησε από τις γυναίκες:’’ Τεκνοποιείτε γιατί χανόμαστε!’’ και δικαιολόγησε αυτό το προσκλητήριο λέγοντας:’’Εγώ το είπα επειδή αγαπώ την πατρίδα μου’’. Εμείς εδώ τι κάνουμε;
Τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού, είναι αμείλικτα όπου εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1995 – 2004) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και μέχρι το 1988, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες και ειδικότερα στην ομάδα ηλικιών 25 – 29 τα επόμενα έτη και στην ηλικιακή ομάδα 30– 34 το έτος 2005.Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Το επίπεδο της φτώχειας για το 2005 για νοικοκυριά με 2 τέκνα από 18%, εξακοντίζεται στο 32% για νοικοκυριά με τρία τέκνα. Με αυτά τα δεδομένα ποια θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Η Ν.Δ ως αντιπολίτευση, προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις στην Βουλή των Ελλήνων είχε δεσμευθεί ότι οι οικογένειες με τρία παιδιά θα χαρακτηριστούν άμεσα πολύτεκνες. Αντί αυτού ακολουθεί την τακτική ψηφίσεως κατά περίπτωση αποσπασματικών διατάξεων χωρίς δημογραφική στόχευση που ουσιαστικά αίρονται από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου και καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια.
Ζητήσαμε, ως Π.Ε.Α.Τ, από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομι-κών Υποθέσεων όπως προσκληθούμε για να εκφράσουμε και εμείς τις προτάσεις και θέσεις μας στην συζήτηση που διεξάγεται τώρα στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Διοικητική και Οργανω-τική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις» και συγκεκριμένα επί των άρθρων των Κεφαλαίων ΙΔ΄ και ΙΕ΄ που αφορούν τις διατάξεις για συνταξιοδότηση της τρίτεκνης μητέρας.
Το προς συζήτηση νομοσχέδιο στο μέτρο που αφορά την προστασία της οικογένειας και μητρότητα θα έχει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα εκ του τίτλου του κεφαλαίου. Θα είναι πλέον για τις γυναίκες αποτρεπτικός παράγοντας η γέννηση τριών παιδιών και άνω. Καθότι με τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά ωθείται η γυναίκα να τεκνοποιήσει σε ηλικίες που από την ιατρική ενδείκνυται να αποφεύγονται(πέραν των 35 ετών) και να μην είναι κανόνας. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι να μην συνεχίζει για το 3ο τέκνο. Ουσιαστικά είναι ‘’ταφόπλακα’’ όχι μόνο για την γέννηση του τρίτου τέκνου αλλά και της πολυτεκνίας.
Η εργαζόμενη μητέρα ουσιαστικά καθημερινά εργάζεται διπλοβάρδια. Η μία είναι η επαγγελματικής της εργασία και η άλλη η πιο απαιτητική η φροντίδα των παιδιών. Έρχεται τώρα αυτό το νομοσχέδιο αντί να την επιβραβεύσει εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα επάνω της και την τιμωρεί, διότι οι διατάξεις που την αφορούν μόνο ως τιμωρία μπορούν να εκληφθούν για την προσφορά της στην κοινωνία.
Αξιότιμοι(ες) κύριοι(ες),
Παρακαλούμε και ζητάμε από τα μέλη της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξετε σθεναρά εντός της Βουλής το αίτημά μας για την εξάλειψη των κατάφωρων αδικιών εις βάρος της εργαζόμενης μητέρας που υπάρχουν στο προς συζήτηση νομοσχέδιο και από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων που ευρίσκονται στην συνεδρίαση να συμπεριλάβουν στα βασικά αιτήματά τους και το δίκαιο αίτημα της εργαζόμενης τρίτεκνης μητέρας.
Δεν το οφείλετε σε μας, δεν το οφείλετε στα παιδιά μας.
Το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.
Η Υπεύθυνη Συντονισμού της Π.Ε.Α.Τ Ο Γεν.Γραμματέας
Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου