Η ακόλουθη επιστολή στάλθηκε και μέσω ταχυμεταφοράς στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΕΚΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ
“ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ”
58200 Φλωρίνης 4 Τηλ.:23810-6944161115,6948781645
e-mail: triteknoi_edessa@yahoo.gr
http://triteknoi-edessa.blogspot.com
Αρ.πρωτ.:020 Έδεσσα 12 Μαρτίου 2009
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
ως Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα των Τρίτεκνων οικογενειών τα τελευταία τρία χρόνια πολλάκις σας έχουμε στείλει επιστολές-υπομνήματα -προσκλήσεις με τις οποίες σας ενημερώναμε για τον δίκαιο αγώνα μας και το αίτημά μας για συνάντηση μαζί σας. Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας ουσιαστικά έμειναν χωρίς ανταπόκριση από την πλευρά σας. Ακόμη και πρόσφατα κατά την επίσκεψή σας στα Τρίκαλα σας επιδόθηκε από τους Προέδρους των συλλόγων Τριτέκνων Ν. Τρικάλων και Ν. Καρδίτσας, για μια ακόμη φορά, υπόμνημα και ψήφισμα με τις προτάσεις μας αλλά και αίτημα για συνάντηση μαζί σας και δεν υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την αιτία αυτής της αντιμετωπίσεως εκ μέρους σας.
Κύριε Πρόεδρε,
σήμερα επανέρχομαι και εγώ ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων με Τρία Τέκνα της ακριτικής Έδεσσας να προσθέσω την φωνή μου στην ανωτέρω έκκληση για συνάντηση μαζί σας των εκπροσώπων των τρίτεκνων οικογενειών για να σας ενημερώσουν σωστά για τις προτάσεις μας ώστε να ενταχθούν επιτέλους σοβαρά και με προοπτική μέτρα για την αντιμε-τώπιση του Δημογραφικού προβλήματος στο κοινωνικό σας πρόγραμμα.
Τα όποια μέτρα έχετε μέχρι τώρα στο πρόγραμμά σας είναι ημιτελή και αναποτελεσματικά. Ομιλούμε για μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα και όχι μέτρα μόνο κοινωνικής πολιτικής.
Ο ψηφισθείς ν.3454/06, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία τέκνα, σοβαρότατα προβλήματα δημιούργησε παρά επέλυσε. Ένας νόμος με ελάχιστα και αποσπασματικά μέτρα, χωρίς δρομολόγηση θεσμικών μέτρων για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Οι όποιες παροχές αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Τελευταία δε, έχει αρχίσει και η αποδόμηση αυτών των ΄΄παροχών΄΄ που έχουν δοθεί.
Πολύ συνοπτικά και επιγραμματικά, μνημονεύονται παρακάτω οι σοβαρότατοι λόγοι που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί από ΄΄χθές΄΄ αυτά τα μέτρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα τελευταία 10 χρόνια οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νεογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων(συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών). Τα δημογραφικά δεδομένα του ελληνικού πληθυσμού είναι αμείλικτα και εμφανίζουν την Ελληνίδα με τον μικρότερο δείκτη γονιμότητας(0,95) όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Ο ειδικός κατά ηλικία δείκτης γονιμότητας τα τελευταία 10 χρόνια (1996 – 2006) έχει μετατοπισθεί από την ομάδα ηλικιών 20 – 24 ετών, που ήταν από την αρχή της δεκαετίας του 1980, προς τις μεγαλύτερες ηλικίες στην ηλικιακή ομάδα 31 – 35 το έτος 2006. Επομένως περιορίζεται έτι περαιτέρω ο γόνιμος διαθέσιμος χρόνος(από 10 έτη σε 5 έτη).
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες και παρατηρήσεις: Το 50% των αποβολών συμβαίνουν σε γυναίκες 35 ετών και άνω, ενώ κάτω των 35 ετών οι αποβολές είναι κάτω του 15%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζεται κατά πολύ ο αριθμός των παιδιών που πρόκειται να αποκτήσουν. Επομένως δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεται σοβαρά η άποψη ότι το έλλειμμα τεκνοποιήσεως των γυναικών σε μικρότερες ηλικίες θα καλυφθεί από μεγαλύτερες ηλικίες με την βοήθεια της επιστήμης.
Η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων,ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα γερνάει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές το 2020 να πλησιάζει το 24%. Αν εξαιρέσουμε περίπου το 20% του πληθυσμού που είναι αλλοδαποί, και ελάχιστοι εξ αυτών μπορεί να είναι άνω των 65 ετών, τότε το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ( Χ 3 ! ) άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ταυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμού από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, δηλαδή όχι μόνο γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ το επίπεδο της φτώχειας,τελευταία, για νοικοκυριά με τρία τέκνα εξακοντίσθηκε στο 38% έναντι των νοικοκυριών με 2 τέκνα που είναι 18%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ των τελευταίων τριών ετών έχουμε κατ΄ έτος μείωση των δικαιούχων μητέρων για ισόβια σύνταξη 2500-3000 μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι με αυτόν τον ρυθμό μείωσης το 2020 και μετά, οι πολύτεκνες μητέρες με τέσσερα τέκνα και άνω θα είναι μουσειακό είδος.
Με αυτά τα δεδομένα ποιά θα είναι η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο μεσοπρόθεσμο μέλλον όταν θα έχει διαφοροποιηθεί η σύνθεση του πληθυσμού και συνακόλουθα και του εκλογικού σώματος;
Αυτήν την Ελλάδα οραματίζεσθε; Αν ναι τότε θα το έχετε πετύχει. Άν όχι που πιστεύουμε ότι και εσείς ανησυχείτε σοβαρά, αναλάβετε σοβαρές πρωτοβουλίες και εντάξετε–συμπληρώσετε το πρόγραμμά σας με τις δίκαιες και υλοποιήσιμες προτάσεις μας για το δημογραφικό πρόβλημα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα(π.χ εκπαίδευση) από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Είναι μια υποχρέωση όχι προς εμάς, ούτε προς τα παιδιά μας.
Αλλά το οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ στην ΕΛΛΑΔΑ.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Σταύρος Πουρτουλίδης Άννα Βάντση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου