Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Συνωστισμός στο τμήμα της Αθήνας και ερήμωση σε αυτό της Μυτιλήνης έχει φέρει ο νόμος για τις χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφές τριτέκνων και πολυτέκνων Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δύο τμήματα Γεωγραφίας (Χαροκοπείου και Πανεπιστημίου Αιγαίου), καθώς οι μετεγγραφές - κυρίως τριτέκνων και πολυτέκνων- έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα, με το πρώτο τμήμα να δέχεται πολλαπλάσιους φοιτητές και το δεύτερο να έχει ερημώσει.
Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, οπότε και εφαρμόστηκε ο νέος νόμος που επέτρεπε τις χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφές (για τρίτεκνους - πολύτεκνους) μεταξύ ομοειδών τμημάτων.Είναι χαρακτηριστικό ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2006-07 έως και σήμερα (τρία χρόνια) στο τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας 115 θέσεις. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών εγράφησαν άλλοι 167 φοιτητές, όλοι από το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το αποτέλεσμα; Χαμηλώνει ο πήχης για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και είναι σαφές ότι δεν επαρκούν πλέον το προσωπικό και οι υλικοτεχνικές υποδομές.Αυτή, βέβαια, είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά υπάρχει το τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο έχει αποδυναμωθεί, αφού οι 167 επιπλέον φοιτητές που δέχτηκε το Χαροκόπειο ανήκαν όλοι στο Αιγαίου.Και αυτό διότι είναι τα μοναδικά τμήματα Γεωγραφίας που λειτουργούν στον ελλαδικό χώρο. «Με τη ρύθμιση των μετεγγραφών χωρίς ποσοτικό περιορισμό εισάγονται στο τμήμα μας φοιτητές με μέσον όρο βαθμολογίας πολύ χαμηλότερο από εκείνον των φοιτητών που εισάγονται κανονικά στο τμήμα.Ετσι τίθεται το ζήτημα της ουσιαστικής καταστρατήγησης κάθε έννοιας δικαίου, καθώς επίσης και ακύρωσης της προσπάθειας που καταβάλλουν οι φοιτητές που δεν ευνοούνται από τις εν λόγω διατάξεις», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Π. Δελλαδέτσιμας και προσθέτει: «Με την εισαγωγή των μετεγγραφέντων χωρίς ποσοτικό περιορισμό καταρρίπτονται οι πολύχρονες και κοπιώδεις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητας για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών στο τμήμα μας.Τα προβλήματα τώρα φαίνονται στην πραγματική τους διάσταση, καθώς δεν μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε με κάποια στοιχειώδη επάρκεια τα εργαστήρια, τις ασκήσεις πεδίου στο πλαίσιο των μαθημάτων».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η εύκολη λύση θα μπορούσε να είναι η κατάργηση των μετεγγραφών γενικώς, όπως προτείνεται από αρκετούς καθηγητές, ή η κατάργηση για τις χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφές και αύξηση όσων γίνονται με ποσόστωση.Ο κ. Δελλαδέτσιμας υποστηρίζει πως αν δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα παραπάνω, θα έπρεπε τουλάχιστον να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις για μετεγγραφές χωρίς ποσοτικό περιορισμό, όπως:
* διαμονή της οικογένειας ή άλλου τέκνου που φοιτά ήδη σε ΑΕΙ/ΤΕΙ στην περιοχή της έδρας του Ιδρύματος προς μετεγγραφή, και
* υποβολή φορολογικής δήλωσης για προσδιορισμό εισοδήματος μέχρι του ύψους των κριτηρίων με ποσοτικό περιορισμό.
Επισημαίνεται πως σήμερα το πρωί καθηγητές των δύο τμημάτων παραχωρούν συνέντευξη Τύπου με θέμα τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις μετεγγραφές φοιτητών από πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες.
ΕΘΝΟΣ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=2598813#
ΜΙΧ. ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
mihalis77@pegasus.gr
Ευχαριστώ
http://acmyblog.blogspot.com/
Όχι άλλα ψέματα. Να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση (2004 & 2007) του Πρωθυπουργού. Οι γονείς τριών τέκνων περιμένουμε τον χαρακτηρισμό και την ταυτότητα του πολύτεκνου.
Edited by xristos on 10-03-2009 17:40

Δεν υπάρχουν σχόλια: