ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ
(2θμιο σωματείο με Απόφ. Πρωτοδικείου 125/2010)
115 22 Μακρυνίτσης 9,ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΑΙ
Τηλ.:6944161115 e-mail:pespo3t@yahoo.gr
Αθήναι 13 Μαΐου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΣΠΟ3Τ 13 ΜΑΙ 2011
Διεθνής Ημέρα για την Οικογένεια
Η Διεθνής Ημέρα για την Οικογένεια, όπως καθιερώθηκε η 15η Μαΐου από τον ΟΗΕ το 1993,έχει σκοπό να αφυπνίσει και να ευαισθητοποιήσει τα κράτη, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ΜΚΟ, κοινωνικούς φορείς αλλά και κάθε άτομο, διοργανώνοντας κατάλληλες δράσεις ώστε να προωθηθούν για καλλίτερη κατανόηση ζητήματα που σχετίζονται με δημογραφικές ενέργειες και πολιτικές, δυνατότητες, ανάγκες και προβλήματα που επηρεάζουν τις οικογένειες. Ο ΟΗΕ το 2011 έχει αφιερώσει την ημέρα αυτή στην ΄΄Αντιμετώπιση της οικογενειακής ένδειας-φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ορισμένες από τις επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο μήνυμά του για την ημέρα είναι:΄΄....Με το χαμηλό εισόδημα οι οικογένειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πολλαπλές απαιτήσεις όπως την παροχή διατροφής, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας για τα παιδιά τους ή ικανοποιητικής φροντίδας για όλα τα μέλη της. Οι οικογένειες είναι τρωτές στην φτώχεια σε ορισμένα στάδια στον κύκλο οικογενειακής ζωής, όπως αρχίζοντας μια νέα οικογένεια, ανατρέφοντας τα παιδιά και κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται έτι κατά τη διάρκεια οικονομικών κρίσεων. …..Πρόσφατη έρευνα στην ΕΕ δείχνει ότι η εμμονή της φτώχειας είναι υψηλότερη σε ορισμένες ομάδες και τύπους οικογενειών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μεγάλες οικογένειες(τρία παιδιά και άνω σε ποσοστό 25 %..... Η επένδυση στα παιδιά φαίνεται τότε ως προτεραιότητα για να σπάσει ο κύκλος της συνεχιζόμενης φτώχειας σε όλες τις γενιές της οικογένειας… Οι προτεραιότητες σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν: βελτίωση πρόσβασης ποιότητα της εκπαίδευ-σης, …. Υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ των κοινωνικών δαπανών για την ευημερία παιδιών και οικογενειών και του χαμηλότερου κινδύνου των οικογενειών που είναι σε φτώχεια.
Η Χώρα μας,δυστυχώς, συνεχίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτών των παροτρύνσεων και προτάσεων. Ποιά θετικά μέτρα έλαβε από το 2010 μέχρι σήμερα για τα παιδιά ώστε να απομακρυνθεί η φτώχεια; κανένα.Ποιά μέτρα έλαβε ώστε να μειωθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία;Κανένα και μάλιστα περιόρισε και τα υφιστάμενα (ασφαλιστικό,συνταξιοδοτικό).Ποιά μέτρα έλαβε για την βελτίωση της πρόσβασης της εκπαίδευσης για τις οικογένειες με πολλά παιδιά;Κανένα και μάλιστα τα περιόρισε η/και κατάργησε (μετεγγραφές)….. και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Έχει εξαφανισθεί ουσιαστικά από το λεξιλόγιο της Κυβέρνησης το δημογραφικό και μέτρα στήριξης. Στο προηγούμενο μήνυμά μας(2010) είχαμε προτείνει την ενδυνάμωση και επαναφορά στο επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και δράσεων της Χώρας, του βασικού κυττάρου της κοινωνίας μας, της οικογένειας, με κατάλληλα μέτρα, σωστούς θεσμούς και κίνητρα και όχι να περιθωριοποιείται. Δυστυχώς όμως με τα σκληρά μέτρα που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί η κατάσταση της οικογένειας έχει επιδεινωθεί, το ποσοστό της φτώχειας στις οικογένειες με πολλά παιδιά έχει αυξηθεί και είναι ανησυχητική η αυξητική αυτή τάση.
Επαναφέρουμε το αίτημά μας που και πριν ένα χρόνο θέσαμε:
Ζητάμε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδιαιτέρως από την Κυβέρνηση την άμεση λήψη σοβαρών μέτρων που θα σηματοδοτήσουν την αρχή για ανοδική τάση του δείκτη γονιμότητος και συνακόλουθα την αύξηση του πληθυσμού.Πρόταση που την έχει κάνει από το 1993 με το ομόφωνο πόρισμά της η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αλλά και έγκριτοι επιστήμονες με αξιόλογες μελέτες τους έως σήμερα.
Το ΔΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου