Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΣΠΟ3Τ


23/04/2012
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ
«ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ  ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ»
ΠΡΟΣ ΤΟ «ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ»
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.
(ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ: 2007 -2012)
1.Συμφωνείτε ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα που Αντιμετωπίζει η Χώρα μας είναι Εθνικό Ζωτικό Πρόβλημα και την Συνταγματική Επιταγή του Άρθρου 21 ΠΑΡ.5 «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» Πως και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα την υλοποιήσετε;
Η συνεχής γήρανση του πληθυσμού, η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά η οικονομική ύφεση και η αυξανόμενη ανεργία, καθιστούν το δημογραφικό πρόβλημα εκρηκτικό.
Σήμερα όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δεν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια λόγω της κρίσης και μένουν σε «προχωρημένη» ηλικία με τους γονείς τους, κάτι που δεν το συναντούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η μετανάστευση σε άλλες χώρες, κυρίως των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβαίνει με ταχείς ρυθμούς ο δείκτης υπογεννητικότητας.
Επίσης άλλος ένας παράγοντας που επιτείνει το πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι, καθώς το κοινωνικό κράτος καταρρέει, πολλές οικογένειες νοιώθουν ανασφάλεια για την επιβίωση τους και επιλέγουν να κάνουν ένα το πολύ δύο παιδιά. Φθίνουν λοιπόν οι οικογένειες με πολλά τέκνα.
Ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ως «ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο», που είναι μια πολιτική συμμαχία με δυνάμεις που συμπορεύτηκαν βάσει πολιτικού πλαισίου και όχι απλά αντιμνημονιακού λόγου, για την κοινή ενωτική μάχη της 6ης Μάη, απέναντι στην καταστροφική μνημονιακή πολιτική αρχικά της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και κατόπιν της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ (με τον τελευταίο να αποχωρεί μόλις αποχώρησαν και τα δημοσκοπικά του ποσοστά), προτάσσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και την εξυπηρέτηση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Ως παράδειγμα, μπορούμε να αναφέρουμε τη γαλλική δημογραφική πολιτική, η οποία,  μέσω της θεσμοθέτησης ενός εθνικού ιδρύματος δημογραφικών μελετών, βασίζεται μεταξύ άλλων στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος των οικογενειών, και κυρίως στην ενίσχυση της γεννητικότητας μέσω επιδομάτων.  Σε όλη τη χώρα, έχει δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο ολοήμερων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και έχει θεσμοθετηθεί σειρά ειδικών αδειών κύησης, ανατροφής και  πατρότητας- μητρότητας και επιπλέον προνομίων για τις μητέρες αλλά και τους πατέρες. Το παιδί θεωρείται προστατευόμενο μέλος της κοινωνίας, η οποία αναλαμβάνει την υγεία, τη φροντίδα και την παροχή κάθε εύνοιας για την ανατροφή του.

Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί για τα παιδιά των οικογενειών με ελαττωμένες οικονομικές δυνατότητες αλλά και για τη διαφύλαξη της εργασίας και του  εισοδήματος των γονέων τους.  Οι ανύπαντρες μητέρες, όπως και οι διαζευγμένοι γονείς, προστατεύονται με ανάλογα προνόμια. Όλο το νομικό σύστημα, περιέχει πρόνοιες για την υποστήριξη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γονέων και για την παροχή σε αυτούς ειδικών δυνατοτήτων, όπως αναρρωτικές άδειες για τη φροντίδα ενός άρρωστου παιδιού.  Επιπλέον, η φροντίδα εκτείνεται σε όλο το μήκος της ζωής ενός γονέα, με την αναγνώριση των χρόνων φροντίδας ενός παιδιού ως συντάξιμων. Χάρη σε δέσμες αυτών και αντίστοιχων παροχών, η Γαλλία κατόρθωσε να αναστρέψει τη δημογραφική της υποχώρηση και να διατηρεί σήμερα ένα από τους υψηλότερους δημογραφικούς δείκτες στην Ευρώπη, χωρίς να θιγούν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των γυναικών.

Στη χώρα μας, μια ανάλογη δημογραφική πολιτική, θα μπορούσε να επιτύχει διότι σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε πριν μερικά χρόνια, οι ελληνίδες που ρωτήθηκαν, είναι θετικές προς τη μητρότητα εάν έχουν υποστήριξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα, εάν υπήρχε η κατάλληλη υποστήριξη, θα μπορούσαμε να φτάσουμε ως τα 2,7 παιδιά ανά γυναίκα, από τα 1,2 που είναι σήμερα, και να επιλύσει το δημογραφικό πρόβλημα και τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που το συνοδεύουν.
   2.Υπάρχει  και Ποιό είναι το Πρόγραμμα σας, με συγκεκριμένα μέτρα, για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος;
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων των τριτέκνων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης δημογραφικής πολιτικής σε μία περίοδο που η όξυνση του προβλήματος αυτού στη χώρα μας έχει ιδιαίτερα αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Για  τους λόγους που προανέφερα και για άλλους πολλούς, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θεωρεί ότι και η  τρίτεκνη οικογένεια πρέπει κατ’ αρχήν  να στηριχτεί για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας. Το κοινωνικό κράτος θα πρέπει να είναι ευαίσθητο και παρεμβατικό απέναντι στην ομάδα αυτή των οικογενειών που έχει πρόσθετες ανάγκες στήριξης, σε μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική κοινωνία δέχεται πιέσεις που τείνουν να την εξαθλιώσουν.
Θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα πολιτικής για τη στήριξη γενικά της μητρότητας. Κοινωνικές υποδομές(βρεφονηπιακοί σταθμοί), κοινωνική πρόνοια, συνέχιση προγραμμάτων για τη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι κλπ. Μέτρα για τη λαϊκή στέγη και για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών. Σταμάτημα των πολιτικών της λιτότητας και λεηλασίας ειδικά των χαμηλών εισοδημάτων, ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση των κοινωνικών πολιτικών. Από τα στοιχεία της Eurostat φαίνεται, ότι και στη χώρα μας και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι δείκτες γονιμότητας αυξάνουν όσο περισσότερο αυξάνουν το κατά κεφαλή εισόδημα και το ποσοστό απασχόλησης και όσο περισσότερο μειώνονται τα ποσοστά της ανεργίας των γυναικών. Στη χώρα μας φυσικά από τη μια μειώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, αν δεν εξαφανίζεται σε αρκετές περιπτώσεις, το κατά κεφαλή εισόδημα ενώ από την άλλη έχουμε αύξηση στα επίσημα ποσοστά ανεργίας (21,8 %) με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά το 25% και σε περιοχές, όπως η Κεντρική Μακεδονία, να είναι πολύ μεγαλύτερα.
3. Συμφωνείτε ότι οι Τρίτεκνοι είναι  Πολύτεκνοι  και  Ποιά είναι η συγκεκριμένη θέση σας στην πρότασή μας που ακλουθεί και πως θα την στηρίξετε-υλοποιήσετε είτε ως αντιπολίτευση είτε ως μέλος Κυβερνήσεως συνεργασίας; «Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό.».

Για το θέμα ένταξης των Τριτέκνων στην κατηγορία Πολυτέκνων ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2007 είχε καταθέσει στη Βουλή, Πρόταση Νόμου «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων στο νόμο 1910/1944» και άρα έχουμε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια και θα την αναφέρω παρακάτω.

Όσο για τον «πλεονασματικό» προϋπολογισμό που θέτετε θεωρώ πως το θέμα δεν είναι λογιστικό αλλά θέμα ουσίας. Τη στιγμή που η χώρα έχει δεσμευτεί για τις επόμενες δεκαετίες με το μνημόνιο κατ’ εντολή του ΔΝΤ και της ΕΕ, όσο εξυπηρετούνται οι δανειστές κατά προτεραιότητα χωρίς διαγραφή τουλάχιστον του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η «στιγμή» της κοινωνίας.

4.Ποια είναι η θέση σας στα ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΕΝ ΠΟΛΟΙΣ ΜΕΤΡΑ (φορολογικά, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, προσλήψεις, εκπαίδευση κ.α) που λήφθηκαν σε βάρος των οικογενειών με παιδιά και μάλιστα με πολλά παιδιά); Συμφωνείτε με την επιταγή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 για κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, Την θεσμοθέτηση απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων και ΠΩΣ θα την αντιμετωπίσετε;
Αυτοί που ψήφισαν τα Μνημόνια τους εφαρμοστικούς νόμους το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και δέσμευσαν τις επόμενες γενιές  συνηγόρησαν στην εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και της εθνικής κυριαρχίας
Εμείς λέμε:
-Άμεση απεμπλοκή από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και ακύρωση των μέτρων που απορρέουν απ’ αυτά.
-Ανατροπή της πολιτικής λιτότητας - να πληρώσουν οι πλούσιοι και αυτοί που δημιούργησαν την κρίση.
-Προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνίας
- Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
- Δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό κοινωνικό-δημοκρατικό έλεγχο. Εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
- Μέτρα για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
-Υπεράσπιση του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα κοινωνικής προστασίας των χαμηλών εισοδημάτων, των ανέργων και των άστεγων. Υπεράσπιση και διεύρυνση του δημόσιου, δωρεάν χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και της Υγείας. Λεφτά για νοσοκομεία και σχολεία
- Υπεράσπιση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας.

Αυτά τα 8 σημεία σκιαγραφούν τη σταθερή θέση μας κατά της μέχρι τώρα δικομματικής πολιτικής και όσων την στηρίζουν και είναι και η εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση. Ποιο αναλυτικά, η δραστική μείωση της φορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων, η αύξηση της φορολογίας στο μεγάλο κεφάλαιο, στους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, τα άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η υπεράσπιση και αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων και η διαφάνεια και πραγματική Δικαιοσύνη παντού, είναι αδιαπραγμάτευτοι όροι για τον ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.
Όπως είχαμε καταγγείλει με ισχυρά επιχειρήματα το Μνημόνιο 1 πολύ περισσότερο καταγγείλαμε το Μνημόνιο 2 και τα μέτρα που απορρέουν από αυτό, άρα και την κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων.  Βέβαια σήμερα ο κ.Βενιζέλος αναφέρεται στο Μνημόνιο 1 λέγοντας πως ήταν «ελλειπές» που αυτό σημαίνει πως τα μέτρα που έρχονται τον Ιούνη θα είναι ακόμη πιο σκληρά κατ’ εντολή της τρόϊκας.
Αυτά τα αναφέρω διότι αφορούν όλο τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τις οικογένειες με τρία και πλέον παιδιά που σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατούν να τους παρέχουν τα στοιχειώδη. Και φυσικά δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως υπάρχουν πολλές μονογονεϊκές τρίτεκνες οικογένειες που εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.
Όσο για την θεσμοθέτηση των απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων που αναφέρετε από τη στιγμή που θεσμοθετείται η πολυτεκνική ιδιότητα και διατηρείται ισοβίως αντίκειται στο εισοδηματικό κριτήριο βάση της παραβίασης της αρχής της ισότητας.
Σας παραθέτω ενδεικτικά προς ενημέρωσή σας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ του 2007:
Πρόταση Νόμου  «Για την ένταξη των τριτέκνων οικογενειών ως πολυτέκνων  στο νόμο 1910/1944.»
1. Το άρθρο πρώτον του ν. 1910/1944 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά της εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
2. Οι γονείς που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα βάσει των διατάξεων του παρόντος, τη διατηρούν ισοβίως και απολαμβάνουν ισοβίως τα δικαιώματα που απορρέουν από την πολυτεκνική ιδιότητα, τα δε τέκνα τους προστατεύονται και απολαμβάνουν των δικαιωμάτων των τέκνων πολυτέκνων όσο διαρκεί η πολυτεκνική ιδιότητα έστω και του ενός γονέα.
1.  Για τις διατάξεις του παρόντος συμπλήρωση ηλικίας θεωρείται η 31 Δεκεμβρίου τους έτους αναφοράς».
Με εκτίμηση
ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (Λίτσα)
Υποψήφια Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης
ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Βουλευτής  ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Β΄ Θεσσαλονίκης
(Σεπτέμβρης 2007-Απρίλης 2012)

Αλ. Σβώλου 15, Τ.Κ. 546 22  Θεσσαλονίκη
Τηλ.:  2310276461     Φαξ: 2310276462    κιν.:6981310333

Δεν υπάρχουν σχόλια: