Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΚΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΣΠΟ3Τ



Προς: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ.

Σας  στέλνουμε  τις  απαντήσεις – θέσεις  του  ΚΚΕ  σχετικά με τα ερωτήματα  που μας θέσατε.
Απάντηση στο 1ο ερώτημα.
Το δημογραφικό με όλες τις παραμέτρους του (υπογεννητικότητα, μετανάστευση, θνησιμότητα κλπ.) κατά τη γνώμη μας είναι πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό – κοινωνικό. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν είτε με την ιστορία, είτε με την παράδοση, την κουλτούρα του λαού μας ή ακόμα και ομάδων πληθυσμού.
Η ανεργία, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι χαμηλοί μισθοί, οι δραστικές μειώσεις των κρατικών δαπανών για κοινωνικές παροχές κάθε είδους, η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας κ.ά, αποτελούν παράγοντες που αντικειμενικά θέτουν σοβαρά εμπόδια, ιδιαίτερα στους άντρες και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, στη δημιουργία οικογένειας και στην  απόκτηση παιδιών,  λόγω της αδυναμίας  να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υπηρετηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της πλουτοκρατίας. Είναι πολιτική που εφαρμόζεται ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ από όλες τις κυβερνήσεις με τη  στήριξη όλων των  κομμάτων του ευρωμονόδρομου.
Η  αντιμετώπιση  του δημογραφικού δε μπορεί να γίνει αν δεν αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους βασικούς παράγοντές του όπως είναι η φτώχεια, η ανεργία, η ανασφάλεια, το κόστος ζωής κλπ. Η  ελευθερία επιλογής αν και πόσα παιδιά θα αποκτήσει μια οικογένεια μπορεί να υπάρξει μόνο αν είναι λυμένα, με ευθύνη του κράτους, τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γέννηση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Απάντηση στο 2ο ερώτημα.

Το ΚΚΕ  έχει  ένα  συνεκτικό πλαίσιο στόχων πάλης  κι επανειλημμένα έχει καταθέσει  προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων  για την στήριξη των λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών, του παιδιού, των πολύτεκνων οικογενειών. Συγκεκριμένα :

·         Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Κατάργηση  της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους  τομείς.
·         Δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς, υψηλής ποιότητας, για όλα τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των τροφείων.
·         Δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες ολόπλευρης στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας, της λαϊκής οικογένειας, του νέου ζευγαριού.
·         Δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά, και ιδιαίτερα των πολύτεκνων, των μονογονεϊκών οικογενειών.
·         Παροχή φτηνής, σύγχρονης κατοικίας στις πολύτεκνες οικογένειες από το κράτος.
·         Μέτρα προστασίας των ανέργων, με πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, καμία κατάσχεση κατοικίας λόγω χρεών.
·         Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς, λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο για την πολύτεκνη οικογένεια τα 50.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμία περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Για  τους  ανέργους:
·         Βιβλιάριο υγείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
·         Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος
·         Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
·         Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους
·         Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
·         Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.  Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
·         Να χορηγηθεί 1.000€ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων.

Απάντηση στο 3ο ερώτημα.
Συμφωνούμε ότι οι Τρίτεκνοι είναι Πολύτεκνοι. Εκτιμούμε όμως ότι τα προβλήματα δε μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτήν την αναγνώριση από μόνη της. Η αντιλαϊκή πολιτική δεν κάνει εξαιρέσεις. Τη μόνη εξαίρεση που κάνει είναι με ορισμένες ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές και αυτές για τα εξαθλιωμένα στρώματα.
Οι στόχοι πάλης και ο τρόπος διεκδίκησης αποτελεί ευθύνη της απόφασης των μαζικών οργανώσεων των Τριτέκνων που παίρνονται με συλλογικές διαδικασίες. Στο  συγκεκριμένο ζήτημα που θέτετε η γνώμη μας είναι ότι η υλοποίησή του δεν εξαρτάται από την αναζήτηση «ρεαλιστικών» προτάσεων. Άλλωστε δεν υπάρχει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων που να μην έχει χαρακτηριστεί «μη ρεαλιστικό». Η  αποδοχή  της προϋπόθεσης του πλεονασματικού προϋπολογισμού από τους εργαζόμενους  για  την ικανοποίηση των σοβαρών αναγκών τους, σημαίνει έμμεση αποδοχή ότι  οι  ίδιοι οι εργαζόμενοι δημιουργούν τα ελλείμματα. Αυτό δεν είναι σωστό  διότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και δεν «κοστίζουν».  Οποιαδήποτε αναστολή των διεκδικήσεων από τους εργαζόμενους ή  αποδοχή  των  μέτρων  προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, δεν πρόκειται να  ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, ακόμα και στην  όποια  προσωρινή οικονομική ανάκαμψη τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα θα  παραμείνουν, καταδικάζοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε μόνιμη χρεοκοπία.

Απάντηση στο 4ο ερώτημα.
Η αντιλαϊκή  πολιτική συνεχίζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην τρέχουσα περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οξύνοντας ακόμα περισσότερο  τις συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια και ασφαλώς με  ιδιαίτερες επιπτώσεις για τις οικογένειες με πολλά παιδιά. Την κρίση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, δεν προκλήθηκε από τις ούτως ή άλλως  περιορισμένες κοινωνικές παροχές που υπήρχαν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Η  καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι σύμφυτη με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή την ανάπτυξη που έχει σαν κριτήριο την  κερδοφορία και που στηρίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων και στην ιδιοποίηση του πλούτου που αυτοί παράγουν από τους καπιταλιστές.
Το  ΚΚΕ  σταθερά αντιπάλεψε και αντιπαλεύει όλο το  πλαίσιο  των  αντιλαϊκών  μέτρων  αξιοποιώντας και την  κοινοβουλευτική  διαδικασία  και  κυρίως  με  την   προσπάθεια της  οργάνωσης και της ανάπτυξης του  εργατικού  και μαζικού λαϊκού κινήματος. Ανάμεσα στα άλλα  καταψήφισε  στη  Βουλή  την  κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, όπως και των πολυτεκνικών, απορρίψαμε  τον  περιορισμό τους  μέσω  της  αυστηροποίησης των κριτηρίων, όπως  είναι αυτά των εισοδηματικών. Θέσαμε  αυτά τα ζητήματα στις  οργανώσεις των εργαζομένων προκειμένου να αποτελέσουν στόχους πάλης στο κίνημα. Υπενθυμίζουμε  ότι  η  προώθηση των  αντιλαϊκών μέτρων έχει ξεκινήσει πολύ πριν τα  «Μνημόνια»,  που  τώρα  έχουν  γίνει  «δανειακή  σύμβαση». Ότι  αντίστοιχα μέτρα προωθούνται σε όλα τα κράτη της ΕΕ,  είτε έχουν «Μνημόνια»  είτε όχι και ανεξάρτητα από το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Γι’  αυτό  εκτιμάμε  ότι  ο  περιορισμός της  κριτικής  στα  όρια των  «Μνημονίων», συσκοτίζει την πραγματική αιτία που γεννάει  τα  αντιλαϊκά μέτρα  και  δεν  είναι άλλη  από  την  καπιταλιστική  ανάπτυξη. Κανένας  αγώνας  δεν  θα  είναι  αποτελεσματικός  και  δεν  θα  οδηγεί  στην  οριστική  λύση  των  λαϊκών προβλημάτων, εάν δεν καθορίζεται από το  στόχο  να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της  ανάπτυξης  με  κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτό απαιτεί την  κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την  έξοδο  από  την  ΕΕ  και  την  μονομερή  διαγραφή  του  χρέους. Απαιτεί  Λαϊκή  εξουσία  για  την ανάπτυξη της Λαϊκής Οικονομίας.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές θα  σημάνει ισχυροποίηση της λαϊκής αντίστασης, της πάλης και αντεπίθεσης. Περιθώρια αναμονής και αυταπατών δεν υπάρχουν!!!

            26  Απρίλη  2012

Τμήμα Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια: