Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΣΠΟ3Τ


ΠΡΟΣ:pespo3t@yahoo.gr
EG-Gram  
2:04 μ.μ. Τετάρτη, 25 Απριλίου 2012
Αγαπητοί φίλοι
Η γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων, μου ανέθεσε να απαντήσω στα ερωτήματα σας με βάση τις θέσεις του κόμματος μας. Η επιλογή του προσώπου μου δεν ήταν τυχαία, γιατί είμαι και εγώ τρίτεκνος και βιώνω καθημερινά τα προβλήματα που θέτετε.
Κατ' αρχάς θέλω να ζητήσω συγνώμη για το γεγονός, ότι καθυστέρησα να σας απαντήσω. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και η ενασχόληση μου γίνεται τον ελεύθερο χρόνο, που κλέβω από τα παιδιά μου.
Τέλος θεωρώ αυτές τις απαντήσεις μία αφορμή να γνωριστούμε και να έρθω σε επαφή μετεκλογικά με την Ένωση σας.

Με εκτίμηση
Γιάννης Τσιρώνης
μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ και υποψήφιος στην Β' Αθήνας

Ακολουθούν οι απαντήσεις:

1.Συμφωνείτε ότι το Δημογραφικό Πρόβλημα που Αντιμετωπίζει η Χώρα μας είναι Εθνικό Ζωτικό Πρόβλημα και την Συνταγματική Επιταγή του Άρθρου 21 ΠΑΡ.5 «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους» Πως και με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα την υλοποιήσετε;

Το δημογραφικό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που οφείλεται στην στρεβλή οικονομική ανάπτυξη, που δεν θέτει ως πρώτο στόχο την ανθρώπινη ευμάρεια, αλλά την χρηματιστική μεγέθυνση. Στην πραγματικότητα, ο άνθρωπος έχει ευτελιστεί σε «πόρο», δηλαδή σε εργαλείο της παραγωγικής διαδικασίας. Έτσι έχουμε μία εκθετική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, που απειλεί την βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στον Τρίτο Κόσμο οδηγούν σε υπεργεννητικότητα, γιατί όταν μία φυλή απειλείται με αφανισμό, αντιδρά με το να γεννά όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Το αντίθετο πρόβλημα παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες: Ο καταναλωτισμός ανεβάζει τον πήχυ στο κόστος διαβίωσης και ανατροφής ενός παιδιού. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κάνουν παιδιά, γιατί δεν τα βλέπουν ως μία πολύτιμη ανθρώπινη παρουσία, αλλά ως ένα οικονομικό βάρος. Άλλοι προτιμούν να κάνουν μόνο ένα παιδί, στο οποίο προσφέρουν υπερκατανάλωση, αντί να του προσφέρουν ένα αδελφάκι. Θεωρούν σημαντικότερη την προσφορά υλικών αγαθών σε ένα μόνο παιδί, από την παρουσία περισσότερων μελών στην οικογένεια.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε την ζωή και την προστασία της υπέρτατο αγαθό. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να είναι το μέσον για την προστασία της ζωής και όχι αυτοσκοπός. Στο κέντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η ποιότητα ζωής, που δεν βελτιώνεται με την διαρκή μεγέθυνση της κατανάλωσης. Αντίθετα με λιγότερα, αλλά ποιοτικότερα αγαθά, οι φυσικοί πόροι επαρκούν για να ζήσουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, με καλύτερο επίπεδο ζωής από αυτό που προσφέρει η υπερκατανάλωση προϊόντων μίας χρήσεως.
Συμφωνούμε λοιπόν απόλυτα με την συνταγματική επιταγή και στις παρακάτω ερωτήσεις θα εξηγήσουμε πιο συγκεκριμένα τις πολιτικές που προτείνουμε

2.Υπάρχει  και Ποιό είναι το Πρόγραμμα σας, με συγκεκριμένα μέτρα, για την Αντιμετώπιση του Δημογραφικού Προβλήματος;

Πέντε είναι τα προβλήματα που προκαλούν στην Ελλάδα υπογεννητικότητα:
Το πρώτο ήδη αναφέρθηκε και αφορά όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και είναι το υψηλό κόστος διαβίωσης και ανατροφής ενός παιδιού λόγω της υπερκατανάλωσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε αυτό αντιπροτείνουμε ένα άλλο μοντέλο καταναλωτικής συμπεριφοράς, που δίνει έμφαση στην ποιοτική διατροφή, στην αγορά προϊόντων, που να έχουμε πραγματικά ανάγκη, στην επαναχρησιμοποίηση ρουχισμού, στην λειτουργία αγορών «από δεύτερο χέρι», όπου οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να χαρίζουν ή να πουλάνε πολύ φθηνά οικιακά είδη που οι ίδιοι δεν χρειάζονται πλέον, αλλά πιθανά να αξιοποιηθούν από άλλες οικογένειες. Τέτοιες αγορές λειτουργούν σε άλλες χώρες, από κινήματα πολιτών. Στην Ελλάδα δεκάδες χρήσιμα αντικείμενα καταλήγουν στα σκουπίδια.
Το δεύτερο αφορά την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην «δωρεάν» παιδεία. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε επανειλημμένα τονίσει, ότι με τις υπάρχουσες υποδομές το ελληνικό σχολείο μπορεί να προσφέρει δωρεάν τις ξένες γλώσσες, την αθλητική και καλλιτεχνική δραστηριότητα. Είναι απαράδεκτο να κάνουν τα παιδιά μας στο σχολείο 10 χρόνια Αγγλικά και τελικά να πρέπει να χάνουν τα απογεύματα τους για να μάθουν την γλώσσα. Σε αυτό ευθύνονται και οι γονείς, που ξεκινάνε φροντιστήρια από την Β’ Δημοτικού με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά να αδιαφορούν για το μάθημα των Αγγλικών που γίνεται στο σχολείο.
Στο πρόγραμμα μας για την παιδεία έχουμε αναλυτικές προτάσεις για το πώς οι γονείς πρέπει να αναλάβουμε δράση, ώστε να σταματήσει η παράλογη αυτή οικονομική αφαίμαξη.
Το τρίτο αφορά την προστασία της μητρότητας. Ξεκινώντας από την ίδια την γέννα, είμαστε ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο, που δαπανούμε τόσο τεράστια ποσά στα μαιευτήρια. Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η γέννα είναι δωρεάν ή με ελάχιστο κόστος με την παρουσία της μαίας. Η παρουσία του ιατρού γυναικολόγου γίνεται μόνο σε περιπτώσεις επιπλοκών.
 Στην συνέχεια, η μητέρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα φύλαξης του παιδιού, και επαγγελματικής στήριξης. Οι Πράσινοι είμαστε από τα πρώτα κόμματα στον κόσμο που θέσαμε ως κέντρο της πολιτικής μας την προστασία της μητρότητας:
Μερικές από τις προτάσεις μας ήδη υλοποιούνται σε άλλες χώρες:
1.      Λειτουργία παιδότοπων σε εταιρίες ή υπηρεσίες με πολλούς εργαζόμενους. Στους παιδότοπους μπορούν να απασχολούνται εκ περιτροπής και οι ίδιες οι μητέρες.
2.      Πιστοποίηση άνεργων ή πολύτεκνων μητέρων για να κρατάνε στο σπίτι τους μαζί με τα δικά τους παιδιά, και παιδιά γειτόνων τους. Στην Γαλλία μία υπηρεσία του δήμου πιστοποιεί το σπίτι και κάνει στις γυναίκες αυτές ένα σεμινάριο υγιεινής και πρώτων βοηθειών. Έτσι οι μητέρες αυτές αποκτούν ένα εισόδημα. Επιπλέον υπάρχει προσωπική σχέση με τις εργαζόμενες μητέρες, αφού γνωρίζονται από την γειτονιά. Τέλος το κόστος φύλαξης είναι πολύ μικρότερο από την λειτουργία ενός παιδικού σταθμού.
3.    Στήριξη από κοινωνικές υπηρεσίες σε νέες και νέους που έχουν αδόκητη εγκυμοσύνη, ώστε να γίνεται αντιληπτό, ότι η γέννα και η μητρότητα είναι μία φυσική διαδικασία.Πρέπει να γίνει σαφές ότι το δικαίωμα στην άμβλωση είναι πάγια θέση των Πρασίνων.  Ωστόσο στην Ελλάδα γίνεται μία κατάχρηση της άμβλωσης, ακριβώς γιατί οι νέοι δεν έχουν κανέναν να τους συμβουλεύσει με εχεμύθεια, ώστε να αποφασίσουν εάν πραγματικά θέλουν την άμβλωση ή ήρθε η ώρα να κάνουν το βήμα να γίνουν γονείς. Δεκάδες άνθρωποι έχουν μετανιώσει εκ των υστέρων για μία άμβλωση, που έγινε όχι από επιλογή, αλλά από αμηχανία. Τέλος στο πρόγραμμα μας για την κοινωνική ασφάλιση, έχουμε προτείνει αντί οι μητέρες να βγαίνουν νωρίτερα στην σύνταξη, ουσιαστικά όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, να μπορούν να παίρνουν μία «σύνταξη» μητρότητας, όταν τα παιδιά είναι μωρά και να επανέρχονται στην επαγγελματική σταδιοδρομία, όταν τα παιδιά πάνε σε παιδικό σταθμό.
Το τέταρτο ζήτημα που είναι κομβικό κατά την γνώμη μας είναι η διαρκής συρρίκνωση και καταπάτηση του δημόσιου χώρου:
Η έλλειψη πρασίνου, η κατάτμηση των γειτονιών από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, η κυριαρχία του ΙΧ και η συστηματική παραβίαση του ΚΟΚ, κάνει τις πόλεις μας άβατες για τα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά στον υπόλοιπο κόσμο πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια ή το ποδήλατο. Το ίδιο ισχύει για να πάνε στην παιδική χαρά και στις απογευματινές δραστηριότητες. Στις περισσότερες γειτονιές των ελληνικών πόλεων αυτό είναι αδύνατον με αποτέλεσμα οι γονείς να εκτελούν χρέη σοφέρ. Τα παιδιά χρειάζονται χώρο για να παίζουν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο. Στην Ελλάδα αυτός ο χώρος λείπει και οι γονείς είτε τον υποκαθιστούν με την τηλεόραση και πανάκριβα παιγνίδια, είτε τον «αγοράζουν» σε μία πλατεία, που για να παίξει το παιδί εμείς πρέπει να πληρώσουμε τον καφέ 5€.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε ως κεντρικό στοιχείο της πολιτικής μας την προστασία του δημόσιου χώρου, την δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις, τον περιορισμό χρήσης του ΙΧ και την μείωση της ταχύτητας μέσα στις γειτονίες.
Το πέμπτο αφορά την πανάκριβη και κακής ποιότητας υγειονομική περίθαλψη. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουμε μέτρα για την μείωση των ασθενειών. Ο καθαρός αέρας, η υγιεινή διατροφή, η μείωση του θορύβου, είναι απλές πρακτικές για να ελαχιστοποιήσουμε δεκάδες παιδικές αρρώστιες από τις πιο συνηθισμένες όπως το άσθμα, έως τις βαρύτερες όπως οι λευχαιμίες. Έχουμε προτείνει τα σχολικά κυλικεία να έχουν τροφές βιολογικής γεωργίας, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αντί για την σημερινή κατάσταση, που θυμίζει φαστφουντάδικο. Σήμερα όλο το υγειονομικό σύστημα δεν εστιάζει στην πρόληψη και την μείωση της ανάγκης περίθαλψης, αλλά στην αύξηση του τζίρου ιατρικών υπηρεσιών, φαρμάκων και μηχανημάτων. Είμαστε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. σε ιδιωτικές δαπάνες περίθαλψης και αυτό είναι ένα τεράστιο κόστος που οδηγεί τους γονείς να αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!
  
3.Συμφωνείτε ότι οι Τρίτεκνοι είναι  Πολύτεκνοι  και  Ποιά είναι η συγκεκριμένη θέση σας στην πρότασή μας που ακλουθεί και πως θα την στηρίξετε-υλοποιήσετε είτε ως αντιπολίτευση είτε ως μέλος Κυβερνήσεως συνεργασίας; «Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό.»

Συμφωνούμε ότι οι τρίτεκνοι είναι μία κατηγορία πολυτέκνων, αν και δεν έχουμε συγκεκριμένη θέση για το πώς θα κλιμακώνονται οι παροχές με βάση των αριθμό των παιδιών. Ωστόσο έχουμε καταδικάσει στο παρελθόν κάποια μέτρα που θεωρούμε απαράδεκτα: Δεν θεωρούμε μέτρο προστασίας των πολυτέκνων το φθηνό ΙΧ. Είχαμε ζητήσει την αντικατάσταση του με φθηνά ή δωρεάν εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, πλοία. Η στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας πρέπει να γίνεται με μέτρα που πραγματικά βελτιώνουν το επίπεδο ζωής και όχι με πριμοδότηση καταναλωτικών αγαθών και μάλιστα εισαγόμενων. Αντίθετα θα έπρεπε να πριμοδοτηθούν οι πολύτεκνες οικογένειες για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, για την εγκατάσταση συστημάτων επαναχρησιμοποίησης του νερού, που έχουν μεγάλη απήχηση σε άλλες χώρες και μειώνουν σημαντικά τις οικογενειακές δαπάνες.

4.    Ποια είναι η θέση σας στα ΣΚΛΗΡΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑ ΕΝ ΠΟΛΟΙΣ ΜΕΤΡΑ (φορολογικά, συνταξιοδοτικό, ασφαλιστικό, προσλήψεις, εκπαίδευση κ.α) που λήφθηκαν σε βάρος των οικογενειών με παιδιά και μάλιστα με πολλά παιδιά); Συμφωνείτε με την επιταγή του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2 για κατάργηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, Την θεσμοθέτηση απαραδέκτων εισοδηματικών κριτηρίων και ΠΩΣ θα την αντιμετωπίσετε;
5.     
Είμαστε από τα κόμματα που καταδικάσαμε από την αρχή το μνημόνιο, ως άδικο και αναποτελεσματικό. Πριν δύο χρόνια είχαμε τονίσει, ότι το μνημόνιο οδηγεί την χώρα στην χρεοκοπία. Στο Ευρωκοινοβούλιο πριν την ψήφιση του μνημονίου καταθέσαμε ως Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, την έκθεση Giegold, που αντιπρότεινε εντελώς διαφορετικά μέτρα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, όπως το ευρωομόλογο. Παρά το γεγονός, ότι η έκθεση Gieglold ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από το ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου την αγνόησε και προχώρησε στην αντίθετη κατεύθυνση. Στον βαθμό που έχουμε καταδικάσει το μνημόνιο ως καταστροφική πολιτική στο σύνολο του, έχουμε κατά καιρούς καταδικάσει και τα επιμέρους άρθρα και έχουμε εκδώσει δελτία τύπου για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, κ.λπ.
Ωστόσο πρέπει να τονίσουμε, ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν νοσταλγούμε την πριν το μνημόνιο εποχή, γιατί ήδη από την δεκαετία του 80 φωνάζαμε, ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μία πολιτική με ημερομηνία λήξεως, που θα οδηγήσει στην καταστροφή. Άρα το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι απλά η καταδίκη του μνημονίου, αλλά η ριζική στροφή της οικονομίας μας, ώστε να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στο μνημόνιο. Και σε αυτή την κατεύθυνση κάνουμε προτάσεις, που έχουν σαν βασικό άξονα την βελτίωση της ανθρώπινης ευμάρειας και όχι την βελτίωση των οικονομικών δεικτών.
Πολλά κόμματα πιπιλάνε την καραμέλα της «ανάπτυξης», με την υπόσχεση ότι η «ανάπτυξη» θα φέρει χρήμα και το χρήμα θα φέρει ευμάρεια. Η πείρα έχει δείξει, ότι στην Λατινική Αμερική, η επέμβαση του ΔΝΤ οδήγησε σε ραγδαία ανάπτυξη, αλλά οι άνθρωποι έγιναν φτωχότεροι και παιδιά πεθαίνουν από την πείνα. Το δικό μας οικονομικό πρόγραμμα αντίθετα εστιάζει σε μέτρα για την βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και σε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μία κατεύθυνση βιώσιμη οικονομίας, που να σέβεται τον άνθρωπο και την φύση και να μην κατασπαταλά τους φυσικούς πόρους.

Γιάννης Τσιρώνης 25-4-12

Δεν υπάρχουν σχόλια: