Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ



ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 43 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΘΗΚΕ 26-3-2013

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
Επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ ΡΜΖ΄
Τρίτη  19 Μαρτίου 2013

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ: …Θα ήθελα να κάνω μία τελευταία παρατήρηση προς τον κύριο Υπουργό, σε σχέση με το επίδομα των τριτέκνων. Δεν ξέρω αν είναι λάθος η διατύπωση, όμως λέει ότι το ειδικό επίδομα των τριτέκνων το χορηγείτε στις παρακάτω κατηγορίες «εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία ή διαμονή στην Ελλάδα, φορολογούνται στην Ελλάδα…». Και λέει: «α) Έλληνες πολίτες». Δηλαδή, ένας Έλληνας πολίτης για να πάρει αυτό το επίδομα θα πρέπει να έχει συνεχή δεκαετή παραμονή, κατοικία ή όχι; Δείτε το λίγο, μήπως είναι νομοτεχνικό λάθος. Διότι εάν υπονοείτε αυτό, τότε κάποιοι που μπορεί να είναι στο εξωτερικό και θα έρθουν και θα είναι ένα ή δύο χρόνια εδώ, παρότι Έλληνες πολίτες, θα αποκλείονται. Το να βάζετε κάποιες προϋποθέσεις για πολίτες άλλων κρατών, για αλλοδαπούς κ.λπ. μπορούμε να το συζητήσουμε αύριο αναλυτικά στα άρθρα. Δείτε το μήπως υπάρχει κάποια νομοτεχνική αβλεψία, ούτως ώστε αύριο να υπάρχει μία απάντηση από την πλευρά σας, για να τοποθετηθούμε.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: …Το πρώτο έχει να κάνει με μία τροπολογία –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό ακριβώς όσος είναι και ο χρόνος που μου απομένει- η οποία έχει να κάνει με τις μετεγγραφές που αφορούν μαθητές, τέκνα πολυτέκνων οικογενειών. Εάν πρόκειται σε νομοσχέδιο –το δικό σας- το οποίο βεβαίως δεν έχει καμμία σχέση με το θέμα, αυτή να γίνει αποδεκτή, δηλώνω ότι στηρίζω τη συγκεκριμένη τροπολογία, πλην όμως θεωρώ –και θα ήθελα σε αυτό να απαντήσετε σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ- πως εάν υφίσταται θετική αποδοχή εκ μέρους σας, αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά εμένα με βρίσκει σύμφωνη, παρά το γεγονός ότι δεν είχα ενημερωθεί για την τροπολογία και μάλιστα σε νομοσχέδιο που δεν είναι του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εάν, λοιπόν, αυτό συμβεί από την πλευρά σας, τότε κι εγώ θα συνομολογήσω, θα συνηγορήσω, γιατί θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σωστό να αρθεί μία αδικία, η οποία έχει ταλανίσει ανυπαιτίως τους εμπλεκομένους, δηλαδή γονείς και παιδιά.
Και το δεύτερο, κύριε Πρόεδρε –και κλείνω με αυτό- στο θέμα της τροπολογίας που έχει κατατεθεί για το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, χρειάζεται διόρθωση η τροπολογία σας, κύριε Υπουργέ, διότι το Σύνταγμα δεν μιλά πουθενά για τετρατέκνους ή για πεντατέκνους, αλλά μιλά για πολυτέκνους. Αυτή είναι μία πρώτη παρατήρηση.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι η εξής: Εκεί που λέτε ότι «καταβάλλεται ειδικά στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται στα 500 ευρώ» εάν η διατύπωση μείνει έτσι –σας λέω ότι πρέπει να αλλάξει- τότε μένουν εκτός –κάτι που θεωρώ ότι είναι αντίθετο στη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, αφού νομοθετήσαμε να στηρίζεται ήδη από το πρώτο παιδί η οικογένεια- οι οικογένειες με λιγότερα των τριών προστατευόμενα ή εξαρτώμενα τέκνα, όπως τα λέτε εσείς, άρα λοιπόν οι οικογένειες οι οποίες έχουν ως μέλη τους δύο προστατευόμενα παιδιά. Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να μείνουν εκτός. …

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΒΟΥΛΗΣ ΡΜΗ΄
Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: …Αναμένω, κύριε αξιότιμε Υπουργέ, την τοποθέτησή σας για τα θέματα που προανέφερα και μια ιδιαίτερη αναφορά που έχει να κάνει με τους πολυτέκνους σε ό,τι αφορά και τη συγκεκριμένη επιστολή που ήρθε από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, δεδομένου ότι οι διατάξεις των νόμων και του Συντάγματος ομιλούν περί πολυτέκνων και όχι περί τετρατέκνων και πεντατέκνων. Προκειμένου να χορηγηθεί το επίδομα και στις περιπτώσεις που τα προστατευόμενα τέκνα παραμένουν λιγότερα των τριών, η παράγραφος 1 του άρθρου 43 πρέπει να αναδιατυπωθεί ως ακολούθως: «Καταβάλλεται ειδικά στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται στα 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε προστατευόμενο τέκνο». ..


ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ:….. Όσον αφορά στην τροπολογία για τους πολυτέκνους θεωρώ ότι οι οικογένειες από άλλες χώρες θα πρέπει να παίρνουν το επίδομα, ανεξάρτητα αν τα παιδιά τους είναι Έλληνες υπήκοοι ή όχι. Αφού είναι φορολογούμενοι πολίτες και μέχρι τώρα ετύγχαναν των φορολογικών ελαφρύνσεων, γιατί να μην δικαιούνται τώρα αυτό το πολυτεκνικό επίδομα;

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΑΡΙΑΣ:.. Αναφέρει, κύριε Υπουργέ -δεν ξέρω αν θα το διορθώσετε- ότι «το επίδομα τριτέκνων, πολυτέκνων…» -για το οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε άλλο νομοσχέδιο, χορηγείται- «…σε παρακάτω κατηγορίες εφόσον έχουν μόνιμη και συνεχή δεκαετή κατοικία στην Ελλάδα». Ξέρετε ποιους βάζετε πρώτους; Βάζετε του Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, λέτε ότι για να πάρει ένας Έλληνας πολίτης το πολυτεκνικό επίδομα πρέπει επί δέκα συνεχή έτη να διαμένει στην χώρα μας. Δηλαδή, αυτοί τους οποίους έχετε αναγκάσει να φύγουν, να μεταναστεύσουν, αν γυρίσουν πίσω δεν θα μπορούν να πάρουν το επίδομα αυτό.
Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι αν αυτό δεν είναι λάθος –και σας το επισημάναμε από χθες, να το διορθώσετε- είναι ένα ύπουλο μέτρο μείωσης των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών για να πάρουν τα επιδόματα, τη στιγμή που έχετε βάλει άλλες κατηγορίες να παίρνουν το επίδομα αυτό…


ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: …Πάμε και στο άρθρο 43. Για ποιο λόγο η χορήγηση του επιδόματος των τριτέκνων και πολυτέκνων να γίνεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής αίτησης του «TAXISnet»; Δηλαδή, μετά από δύο απογραφές, που ταλαιπωρήσατε τον κόσμο, δεν ξέρετε ποιοι το δικαιούνται και ποιοι όχι; Ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, προσπαθείτε να ξεχωρίσετε την ήρα από το στάρι; Απλά, ευελπιστείτε ότι κάποιοι θα χάσουν την προθεσμία υποβολής ή αδυνατούν, λόγω ανεπαρκούς πληροφόρησης, να υποβάλουν την αίτηση. Έτσι θεωρείτε ότι θα εξοικονομήσετε κάποια χρήματα. ….


ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:.. Και ενώ για τον κ. Σάλα φαίνεται να υπάρχουν πάντοτε λεφτά, εντούτοις, για τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας και για το επίδομα γέννησης τέκνου που καταργήσατε, δεν θέλετε να δώσετε ούτε 1 ευρώ….



ΛΟΓΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ



Δεν υπάρχουν σχόλια: