Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΑ Ε ΒΕΝΙΖΕΛΟ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ

Φλωρίνης 4 58200 ΕΔΕΣΣΑ

Τηλ.:6944161115 e-mail:triteknoi_edessa@yahoo.gr

Έδεσσα 27 Φεβρουαρίου 2010

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

η Πανελλαδική Ένωση Συλλόγων Οικογενειών με τρία τέκνα επικοινωνεί μαζί σας, γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τους γονείς με τρία τέκνα αλλά και γενικότερα για το δημογραφικό πρόβλημα, προκειμένου να σας ενημερώσει για τον δίκαιο αγώνα των 250.000 τρίτεκνων οικογενειών που βασικό στόχο έχουν την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και του σοβαρότατου δημογραφικού προβλήματος.

Η Ελλάδα γερνάει με το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού στο σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού να είναι σήμερα 22,7%, δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές άνω του ορίου 7% που θέτει ο ΟΗΕ για να χαρακτηρίσει μια χώρα γερασμένη. Ο δε δείκτης γονιμότητας της Ελληνίδας σήμερα είναι στο 1 όταν για την ανανέωση των γενεών απαιτείται 2,1. Οι επιπτώσεις αυτής της ανωτέρω κατάστασης που ήδη έχουν αρχίσει να εμφανίζονται, είναι μεταξύ των άλλων: στην άμυνα της Χώρας(δυσκολίες σοβαρές στην στελέχωση με στρατεύσιμο προσωπικό και αδυναμία περαιτέρω μειώσεως της θητείας), στην οικονομία και ειδικότερα στα ασφαλιστικά ταμεία, στην εκπαίδευση με το κλείσιμο σχολείων ιδίως στην περιφέρεια, στην υπέρογκη αύξηση δαπανών για υγειονομική περίθαλψη, στην διαφοροποίηση του κοινωνικού ιστού.

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας την παρούσα περίοδο επηρεάζει πλέον προς το δυσμενέστερο όλους σχεδόν τους τομείς δραστηριοτήτων της Χώρας. Ο οικογενειακός προγραμματισμός ουσιαστικά ευρίσκεται σε κλονισμό και ένα μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών να αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμη και σε βασικές ανάγκες της οικογένειας. Όλοι βιώνουν αυτήν την δύσκολη κατάσταση αλλά σε μεγαλύτερο όμως βαθμό οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω. Το ποσοστό των οικογενειών με τρία τέκνα και άνω,που είναι στο όριο της φτώχειας έχει ξεπεράσει το 38%.

Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Ανάμεσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος, θα περιλαμβάνονται επιτέλους τα γενναία μέτρα που απαιτούνται για να βοηθηθούν τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των γεννήσεων;

Οι διαστάσεις του προβλήματος που συζητιούνται είναι από τη μια μεριά τα υπαρκτά προβλήματα (εισφοροδιαφυγή, διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, καλύτερη οργάνωσή τους, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.) και από την άλλη τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Δυστυχώς, όμως, καμιά συζήτηση δεν γίνεται για τη δημογραφική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, κρίση που είναι η ρίζα του ασφαλιστικού προβλήματος, δεδομένου ότι η κρίση αυτή επηρεάζει τόσο τις δαπάνες για συντάξεις και περίθαλψη όσο και τα έσοδα από εισφορές των ασφαλιστικών Ταμείων (Μ. Δρεττάκης). Ολοένα και λιγότερο θα επαρκούν οι εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία αυτών που ανήκουν στην ομάδα ηλικιών 15-64 ετών για την κάλυψη των δαπανών για τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων.

Οι όποιες ‘’παροχές’’ έχουν θεσπισθεί μέχρι τώρα πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων(όπως μείωση θητείας κ.α) αίρονται ουσιαστικά από τα διάφορα ανεδαφικά ηλικιακά όρια ή ποσοστά ή προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στις διατάξεις του νόμου ή καθίστανται ανίσχυρες στα διοικητικά δικαστήρια καθότι δικαιώνονται προσφυγές εναντίον γονέων ή τέκνων τριτέκνων. Μάλιστα τελευταία έχει αρχίσει η αποδόμηση και αυτών ακόμη των παροχών που έχουν δοθεί(αρμοδιότητος ΥΠΕΠΘ,ΕΛ.ΑΣ,Λ,Σ).

Η απάντηση ευρίσκεται, στο μέτρο που σχετίζεται με τις δημογραφικές εξελίξεις και την υπογεννητικότητα, στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του 1993, όπου ως πρώτη εισήγηση είναι ο χαρακτηρισμός της οικογένειας με τρία τέκνα ως πολύτεκνης.

Συγκεκριμένα η πρότασή μας είναι: Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους,ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός τομέα της από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η Πρότασή μας: είναι εθνική ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε,είναι εφικτή, δίκαιη και υλοποιήσιμη, είναι συγκεκριμένη, δεν είναι αυθαίρετη αλλά έχει μελετηθεί από από έγκριτους επιστήμονες και φορείς (Ακαδημία Αθηνών, Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών,ΕΚΚΕ)και περιλαμβάνεται πέραν του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων(1993) και σε σχετικές προτάσεις νόμου στην Βουλή των Ελλήνων(Ν.Δ το 2002,ΣΥΡΙΖΑ το 2007).

Τέλος σας γνωρίζουμε και ορισμένα από τα προβλήματα που σοβαρά επηρεάζουν την μεγάλη οικογένεια των 250.000 τρίτεκνων και είναι της αρμοδιότητος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα οποία ζητούμε από την πλευράς σας την άμεση επίλυσή τους:

- Την ένταξη των τέκνων γονέων με τρία παιδιά στην διάταξη του άρθρου 1 παραγρ ε του ΠΔ 292 ΦΕΚ Α' 204/2001 ‘’Καθορισμός κριτηρίων και διαδικασίας επιλογής υποψηφίων Επαγγελματιών Οπλιτών’’. Συγκεκριμένα προστεθεί:’’ ………πολυτέκνων, και τέκνα γονέων με τρία παιδιά…’’   
-Η δυνατότητα επιλογής της μειωμένης θητείας από οιονδήποτε αδελφό σε περίπτωση που δεν έκανε χρήση ο μεγαλύτερος αδελφός(Ν.3421/2005).

-Να ισχύσουν οι αυτές προϋποθέσεις σε θέματα μεταθέσεων, αποσπάσεων, αδειών, υπηρεσιών και ενισχύσεων(όπως Μέριμνα-Ενίσχυση υπέρ πολυτέκνων στη ΣΜΥ) για το ένστολο και πολιτικό προσωπικό των Ε.Δ που έχουν τρία παιδιά, όπως ισχύουν και για τους πολυτέκνους.

-Να ισχύσουν τα ίδια κριτήρια και οι προϋποθέσεις στέγασης(ΣΟΑ,ΟΣΕΑΑΥ κ.α) του ένστολου προσωπικού με τρία τέκνα με αυτά των πολυτέκνων.

- Ένταξη και του γονέα με τρία τέκνα που είναι κάτω του ορίου της φτώχειας στο ΠΔ 37/ 2009 (Δυνατότητα χορήγησης αδείας περιπτέρου)

Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξή σας, τόσο θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά και γενικότερα εντός της Κυβερνήσεως για την ουσιαστική λήψη μέτρων για το δημογραφικό πρόβλημα όπως εξ΄ άλλου το επιτάσσει και η παραγρ.5 του άρθρου 21 του Συντάγματος.

Με ιδιαίτερη τιμή

Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου Σταύρος Πουρτουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: