Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΟΣ ΥΦΥΠ Θ ΤΖΑΚΡΗ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕΣΣΗΣ

Έδεσσα 24 Φεβρουαρίου 2010

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σε συνέχεια των επιστολών μας αλλά και προσφάτου σύντομης ενημερώσεώς σας κατά την παρουσία σας σε εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων Επαρχίας Γιαννιτσών σας ευχαριστούμε για την αποδοχή του αιτήματός μας για συνάντηση μαζί σας προκειμένου να έχετε πληρέστερη και αναλυτικότερη ενημέρωση για τον δίκαιο αγώνα των γονέων με τρία τέκνα.

Έχουν περάσει δεκαεπτά χρόνια από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής(1993), που έθετε ως στόχο το τρίτο παιδί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, επτά χρόνια από την πρότασή της Ν.Δ(2002) ως αξιωματική αντιπολίτευση για εξομοίωση των γονέων με τρία τέκνα με τους πολυτέκνους, πέντε χρόνια από την πρώτη εξαγγελία της Ν.Δ ως κυβέρνησης περί πλήρους εξομοιώσεως και σχεδόν τρία χρόνια από την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ(Ιούλιος 2007) για τον χαρακτηρισμό των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους. Πρόταση την οποία το ΠΑΣΟΚ τότε την υποστήριξε.

Ο αγώνας των 250.000 οικογενειών έχει ένα και μοναδικό στόχο,την ανάγκη άσκησης και χάραξης μιας ορθής δημογραφικής πολιτικής με γνώμονα την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της υπογεννητικότητας και της παράλληλης γήρανσης του πληθυσμού. Αναγκαιότητα που με σαφή τρόπο προσδιορίζεται και στην παράγρ.5 του άρθρου 21 του Συντάγματος ΄΄ 5. O σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί υποχρέωση του Κράτους.΄΄

Τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι θάνατοι των Ελλήνων υπερτερούν των γεννήσεων. Ο θρήνος της απώλειας ενός ανθρώπου ακούγεται συχνότερα από το χαρμόσυνο κλάμα ενός νεογέννητου. Δυστυχώς και ο ν. Πέλλης συγκαταλέγεται στους νομούς όπου υπερτερούν οι θάνατοι των γεννήσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννήσεων αλλοδαπών).Ο δείκτης γονιμότητος ανά Ελληνίδα γυναίκα κατρακύλησε σε 1 παιδί όταν για αναπλήρωση των γενεών απαιτείται 2,2 παιδιά ανά γυναίκα. Δυστυχώς, όμως, καμιά συζήτηση δεν γίνεται για τη δημογραφική κρίση που μαστίζει τη χώρα εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Κρίση που είναι η ρίζα του ασφαλιστικού προβλήματος, δεδομένου ότι αυτή επηρεάζει τόσο τις δαπάνες για συντάξεις και περίθαλψη όσο και τα έσοδα από εισφορές των ασφαλιστικών Ταμείων. Είναι ο βασικός παράγοντας που αν δεν αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και με συνέπεια και όχι με την μορφή «ασπιρίνης» καθότι τα όποια μέτρα λήφθηκαν πρόσφατα αλλά και αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας ότι θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση, θα είναι βραχυχρόνιας αποτελεσματικότητος.

Η πρότασή μας είναι: Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας.Οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση ή τυχόν σοβαρή ανατροπή ομαλούς λειτουργίας ενός φορέα από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως μπορεί να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τέλος σας γνωρίζουμε και ορισμένα από τα προβλήματα που σοβαρά επηρεάζουν και αφορούν την μεγάλη οικογένεια των 250.000 τρίτεκνων και ζητούμε από πλευράς σας ουσιαστικής υποστηρίξεως για άμεση επίλυσή τους:

-Στις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων(ν. 3528/2007 ΦΕΚ 26 Α’)

=Άρθρο 51,παράγρ. 1,εδάφιο β να γίνει’’…πέραν του 2ου τέκνου…’’

=Άρθρο 53,παράγρ.2,πρίν εδάφιο δ προστεθεί ‘’…στην περίπτωση γέννησης 3ου τέκνου το μειωμένο ωράριο παρατείνεται κατά ένα έτος ακόμη.’’

=Άρθρο 67,παράγρ.2 να εφαρμόζεται σε γονείς και τέκνα.

=Άρθρο 72,παράγρ.6.Να ισχύει και για γονέα με τρία τέκνα.

-Στον Ν. 3463/2006 Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, Άρθρο 203,παράγρ.2 και 3 προστεθεί:’’ και τριτέκνους’’

- Στον Ν. 3250ΦΕΚ Α΄ 124/7.7.2004. Μερική απασχόληση στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α. και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου Δικαίου. Καθορισθεί ξεχωριστό ποσοστό της τάξεως του 10% για γονείς με τρία τέκνα και όχι να είναι μαζί με τους πολυτέκνους.
- Στον Ν.1910/44,η τροποποίηση παρ. 3 Άρθρου 1ο να έχει εφαρμογή για όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων(Δημόσιου τομέα και ΝΠΔΔ).
- Στον Ν.3260/2004 (ΦΕΚ 151Α,Άρθρο 1,παραγρ. 6.(Εδάφιο τρίτο) το ποσοστό να γίνει 20%.
-Στον Ν.2190/1994,Άρθρο 21(πρόσληψη ορισμένου χρόνου) προστεθούν και οι γονείς με τρία παιδιά και τα τέκνα αυτών.
-Να αυξηθούν τα ποσοστά(Τουλάχιστον 10%) σε προσλήψεις γονέων με τρία τέκνα σε Ν.Π.Δ.Δ,ΟΤΑ,Νομαρχίες. 
-Στον ν.2643/98 ΦΕΚ Α` 220   Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών  κατηγοριών και άλλες διατάξεις να ισχύουν οι διατάξεις για προσλήψεις μέχρι την ενηλικίωση και του τελευταίου τέκνου, καθώς επίσης και η ίδια μοριοδότηση (άρθρο 4 παράγραφοι 5 και 6) όπως ισχύει και στους πολυτέκνους. 
Στις προσλήψεις 
-Να καθορισθεί συγκεκριμένο ποσοστό τουλάχιστον 20% για τους γονείς και τα τέκνα οικογενειών με τρία παιδιά και άνω σε όλες τις προσλήψεις( του Δημόσιου ευρύτερου τομέα,ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Νομαρχίες) προσωπικού οποιασδήποτε μορφής(μόνιμο, εποχιακό, μερικής απασχόλησης κ.α).
        Με τιμή

Οι Πρόεδροι

Σταύρος Πουρτουλίδης ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΔΕΣΣΗΣ

Δεβετσή Μαρία ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Σίμος Αδέμης ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: